Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Nisu samo otisci, jedinstveni smo i po jeziku, hodu, ušima...

Nisu samo otisci, jedinstveni smo i po jeziku, hodu, ušima...
1

Dok je boja i struktura očne šarenice genetički predodređena, njezin ukupan uzorak svojstven je svakom čovjeku zasebno, jezik se također s godinama ne mijenja...

VIDEO

Svatko tko zna išta o kriminalu, svjestan je kako je prva stvar kojom se detektivi koriste u identifikaciji sumnjivaca otisak prsta, koji je drugačiji kod svake ljudske jedinke. Ova je praksa poznata već tisućama godina i seže u daleku Kinu, gdje su pisma bila zapečaćena glinom s autorovim otiscima.

Ali što je s ostalim dijelovima tijela? Svatko voli vjerovati u svoju posebnost pa zvuči poražavajuće spoznaja o otisku prsta kao jedinoj razlikovnoj karakteristici. Stvari su ipak ljepše - još su barem četiri detalja koja svakog čovjeka čine posebnim na cijelom svijetu.

1. Uši

Vjerojatno nikad niste na ovaj način razmišljali o njima, ali svačije uši imaju drugačije linije i obline, od kojih je najposebniji rub uha. Za razliku od otiska prsta, koji se može mijenjati u skladu s nastalim ožiljcima ili se jednostavno istrošiti, uzorak brazda na uhu ostaje isti za cijeloga života, pokazuje istraživanje Sveučilišta u Southamptonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U trenutku rođenja uši su već kompletno formirane. Resica se s godinama malo spušta, ali u pravilu sve ostaje isto - objašnjava voditelj studije i računalni znanstvenik Mark Nixon.

2. Šarenica oka

Zajedno s otiscima prstiju i retina skenerima, skeneri irisa ili očnih šarenica postali su još jedan koristan alat u forenzici. Šarenica je mišić koji kontrolira veličinu zjenice i daje očima boju ovisno o količini melatonina u njima.

Dok su boja i struktura irisa uvelike određene genetikom, detalji uzorka na njemu nisu. On se formira od čvrsto sklopljenih membrana tkiva još u majčinoj utrobi i onda, netom prije rođenja, tvori mrežnicu. Ovim procesima stvara se jedinstveni strukturni uzorak šarenice, piše Medical Daily.

3. Jezik

Otisci zubala analiziraju se u sudskim predmetima od 1970-ih godina, ali ispostavlja se kako je jedini poseban dio usne šupljine zapravo jezik, koji također cijeloga života ostaje nepromijenjen.

Iako nije u potpunosti dokazano kako svaki čovjek ima poseban jezik, istraživači tvrde da je upravo ovaj organ adekvatan za identifikaciju osumnjičenika ili žrtava iz razloga što je nemoguće krivotvoriti njegov otisak.

4. Hod

Neki hodaju pogrbljeno, neki poskakuju ili, pak, vuku noge. Svatko se kreće na svoj način i to nije stvar samo pomicanja nogu, već cijeloga tijela. U sklopu ovoga koncepta, istraživači su otkrili 24 komponente koje tvore nečiji hod i prema kojima se svakoga može prepoznati u masi. Njihov spoj čini svaki hod drugačijim od drugih.

Različiti su programi koji analiziraju ljudski hod sa čak 80-postotnom točnošću. Princip rada jednog takvog programa možete pogledati u videu.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam