Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Gdje je izvor vode u kupalištu u gradiću Fosse Dionne?

U srcu francuske pokrajine Burgundije nalazi se gradić Fosse Dionne, u čijem središtu se nalazi jama iz koje izvire voda, koja naizgled nema dno. Ronioci koji su je istraživali su umrli...

VIDEO

U srcu idilične francuske regije Burgundije, na mjestu okruženom vinogradima, sa renesansnim dvorcem i srednjovjekovnim gradićima na brežuljcima, nalazi se jedna od najtajanstvenijih atrakcija ovog područja. U gradiću u općini Tonnare, poznatom kao Fosse Dionne, nalazi se jama iz koje izvire voda, koja naizgled nema dno. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako je nestalo jezero kojeg zovu 'plavi dragulj Istre'

Pokretanje videa...

01:17

Obilnih 311 litara vode svake sekunde buja iz ovog bunara. Iako su se njome kroz stoljeća bavili brojni istraživači koji su se spuštali prema dnu, još nitko nije uspio utvrditi odakle voda izvire. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Antoine LaGomme (@la_gomme)

Rimljani su to vrelo koristili za piće, Kelti su ga smatrali svetim, a Francuzi su ovaj bazen vode koja stalno mijenja boju iz tirkizne u plavu i smeđu, i obrnuto, zatvorili kružnim kamenim obodom s amfiteatrom i koristili ga kao javnu praonicu u 1700-ima.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je snimka istraživanja koje je proveo Pierre-Éric Deseigne

U to su se vrijeme žene koje su zavirivale u dubinu Fosse Dionne tijekom pranja počele pitati što vreba na dnu. Prema jednoj legendi, dnom 'šeta' smrtonosna zmija, dok druga kaže da je to ulaz u nove svjetove. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @from.am2pm

U nastojanju da riješe ovu vjekovnu misteriju, dva profesionalna ronioca spustila su se u uske prolaze vapnenačkih stijena u nadi da će stići do izvora. Bilo je to 1974. godine.

Njegova kamera donosi rijetko viđene prirodne ljepote svijeta
Njegova kamera donosi rijetko viđene prirodne ljepote svijeta

Dok su se njih dvojica spuštala prema dnu, kako se provalija sužavala, tako su u jednom trenutku propali i nestali.  Grad je 1996. angažirao drugog ronioca koji je također umro. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Et toi Tonnerre ? (@et_toi_tonnerre)

Kako se godinama smatralo da je taj izvor preopasan za ronioce, tek je prošle godine gradonačelnik Tonnarre opet angažirao profesionalnog ronioca da pokuša istražiti odakle voda dolazi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Aurélie G. (@aure_geo.photo)

Tako je Pierre-Éric Deseigne zaronio.

Neobično je što se spustio više od 70 m pod zemlju, odnosno ukupno oko 370  metara od ulaza u rupu i cijeli je taj put uspio  snimiti, no još uvijek  nije uspio pronaći izvor vode, pa je jedna od najvećih drevnih tajni Francuske ostala nerazriješena, objavio je BBC.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru