Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Noćne more djece: U snovima se otkrivaju strahovi i problemi

Noćne more djece: U snovima se otkrivaju strahovi i problemi
1

Čudovište je možda strogi učitelj, ali ako se skriva u ormaru, dijete se ni kod kuće ne osjeća sigurno. Rojevi buba znak su straha od seljenja, novog brace ili rastave

VIDEO

Kad konačno shvatite čega se dijete boji i što ga opterećuje, lakše ćete pronaći način da ga smirite i utješite, poručuje dr. Gillian Holloway, koja se bavi stručnom analizom snova.

Ružni snovi koji bude mališana najčešće potječu iz jave. Primjerice, ako sanja da za njim juri čudovište koje urla i prijeti, to čudovište nerijetko predstavlja roditelja koji u naletu bijesa viče na dijete. U neman se pretvara i mrzovoljan nastavnik ili strogi susjedi. No situacija je složenija ako dijete sanja da se čudovište skriva u ormaru ili pod krevetom jer to je znak da se dijete baš nigdje ne osjeća zaštićeno. Ipak, u drugoj godini noćne more su česte i dio normalnog razvoja. No one bi trebale prestati do četvrte. 

- Ako nakon noćne more dijete ne želi ići spavati ili inzistira na spavanju s roditeljima te je tjeskobno, treba pronaći uzroke te tjeskobe- ističe neuropsihijatrica prof. dr. sc. Vesna Vidović.

Dodaje kako je intenzitet noćnih mora jasniji pokazatelj nego učestalost pa je preporučljivo savjetovati se s dječjim psihijatrom ili neurologom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

‘Uz nas si uvijek siguran’

Ako se snovi o čudovištu ponavljaju, pratite kad se to događa te ih pokušajte povezati s javom budnog života. Možda ćete u čudovištu prepoznati svoj temperament koji pokazujete u ljutnji. Porazgovarate s djetetom te mu objasnite da se i odrasli ponekad previše uzrujavaju i ljute, no da to nema veze s njim. 

Riječ stručnjaka: Prof.dr.sc. Vesna Vidović

Teške i česte noćne more ne smiju se ignorirati 

Noćne more dvogodišnjaka zbog kojih se dijete budi uplakano i u strahu normalan su dio razvoja jer u toj dobi postaje svjesno odvojenosti od majke. Ako su more učestale i intenzivne u četvrtoj godini i poslije, promotrite što se događa u djetetovu životu. Možda je svjedočilo stvarnoj opasnosti ili krivo protumačilo situaciju kao opasnu. Intenzivne učestale more nakon kojih dijete ne želi ići natrag spavati zahtijevaju stručnu pomoć. Djeci može pomoći dječji psihijatar, ali i neurolog jer je uzrok možda neurološke prirode.

Osjećaj da i dijete ima ‘pravo glasa’, razgovor te crtanje  rješavaju noćne more 

Uznemirujući snovi o krevetu punom buba ili rojevima insekata koji su mu usred noći uletjeli u sobu često se pojavljuju kad je dijete suočeno s nepredvidivim situacijama kao što su rastava roditelja ili preseljenje u novi stan. 

Ako se zec pretvori u zvijer, dijete je suočeno s dragom osobom koja postaje oštra

Oni mogu biti i povezani sa svađama u obitelji, ali i djetetovim podsvjesnim strahom zbog toga što će dobiti bracu ili seku. Taj je san znak da je dijete zbunjeno jer osjeća da ne može utjecati na događaje. 

Pokušajte vratiti djetetu osjećaj kontrole dajući mu pravo glasa barem u situacijama kad je riječ o njegovim problemima. Potrudite se da nema nepredvidivih situacija kojima stavljate dijete pred svršen čin te smirite vlastitu tjeskobu zbog koje se i dijete osjeća nesređeno.

Pad u snu znak je da je dijete nesigurno ili je možda simptom problema s bubnjićima

Potaknete li dijete da vam svako jutro za stolom uz doručak ispriča što je sanjalo i što ga je u snu uplašilo, pomoći ćete mu da se oslobodi napetosti. Podijelite i vi svoj san s mališanom jer time ćete mu dati na znanje da su snovi siguran, pa čak i zabava, dio života te da o njima može slobodno pričati, baš kao i o filmu ili knjizi. 

Ako se dijete teško otvara, potaknite ga da nacrta svoj san te oboji vješticu ili čudovište. Crtanje će snove pretvoriti u igru, a to će djetetu dati i osjećaj sigurnosti i kontrole nad svjesnim i podsvjesnim događajima u njegovu svakodnevnom životu. 

Crtež otkriva problem

Dijete u snovima punim jurnjave često proganja ili napada životinja koja predstavlja problematičnu situaciju i osobu. No san ne mora biti znak ozbiljne situacije. Zamolite dijete da vam nacrta neman, a drugom ga prilikom spontano pitajte plaši li se nekog u školi ili susjedstvu.

Zbog škole su goli u snu

Djeca sanjaju da su izašla gola ili da pokušavaju otići na WC na kojem ih svi mogu vidjeti. Takvi se snovi obično pojavljuju kad dijete prijeđe u okruženje u kojemu su očekivanja mnogo veća, primjerice, kad kreću u školu. Objasnite mu da svatko treba vremena da se uklopi u novu sredinu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...