Lifestyle

Komentari 2

Novac curi dok aparati stoje na standbyu, i to 800 kn godišnje

Novac curi dok aparati stoje na standbyu, i to 800 kn godišnje

Kućanski aparati i gadgeti čak i dok "spavaju" troše električnu energiju, pa račun za struju samo za računalo na godinu iznosi 330, a na TV i DVD playere 640 kuna

Obitelji na struju svake godine troše 800 kuna više nego što bi trebali zbog ostavljenih uključenih aparata, otkrilo je istraživanje britanskog udruženja Energy Saving Trust provedeno na 250 domova diljem Velike Britanije.  

Ne isključivanje kompjutora, TV-a i drugih električnih aparata može povećati račun za struju i do 16 posto, donosi Daily Mail. Obitelji u prosjeku na kompjutere i druge kućanske aparate koji su u stanju "spavanja" ili "standbyu" potroše na godinu od 470 do 808 kuna više nego što bi trebali. Upravo zbog toga, kućanstva u kojima živi jedan čovjek, troše gotovo jednake količinu električne energije kao i obiteljska kućanstva. 

Samo na TV, DVD playere i radio, prosječna obitelj svake godine potroši oko 640 kuna na račun za struju, dok kućno kino na godinu košta oko 2820 kuna. Uz to kompjuter ih svake godine košta oko 330 kuna. Osim toga kućanstva koja imaju uz perilicu rublja imaju i perilicu suđa troše dvostruko više električne energije od onih koji imaju samo perilicu rublja. 

- Ako želite uštedjeti na računu za struju jednostavno ugasite kućanske aparate ako ih više ne trebate. Pametno korištenje električne energije osim što je dobro za okoliš, pomaže i kućnom budžetu - napomenuo je Philip Sellwood iz udruženja Energy Saving Trust. 

Najčitaniji članci