Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Novi podaci: Uzrok upale pluća iz e-cigareta je acetat vitamina E

Posebno su opasne tekućine koje kupujemo na crnom tržištu, odnosno na placu, jer kod brendiranih proizvoda ipak se posvećuje pažnja sigurnosti proizvoda, kaže dr. Gzim Redžepi

Foto: Dreamstime
3 komentara

Iako moram naglasiti da ne podržavam bilo koji oblik pušenja, jer svi oni nose svoje rizike, mislim da možemo reći da je, kad su u pitanju tekućine za punjenje e-cigareta, sve ono što je proizvedeno prema GMP (Good manufacturing praktice) ipak puno sigurnije nego proizvodi koje kupujemo na crnom tržištu, odnosno na placu. Istina je da su takvi proizvodi skuplji, jer kupac na njih plaća i poreze i davanja, no to podrazumijeva i da proizvođač posvećuje puno više pažnje sigurnosti proizvoda za konzumaciju nego kad su u pitanju tekućine kupljene na 'slobodnom tržištu', kaže internist-pulmolog dr. Gzim Redžepi, iz Klinike za plućne bolesti 'Jordanovac' i predsjednik Zaklade Hrvatska kuća disanja. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Komentar je to na objavu znanstvenika američke Agencije za hranu i lijekove koji vjeruju da su otkrili mogući uzrok 39 smrti i više od 2000 pacijenata kod kojih je dijagnosticirana misteriozna bolest pluća. Od lipnja je u tim istraživanjima utvrđena čak 2051 dijagnoza bolesti pluća koja se može povezati s dimilicama, odnosno e-cigaretama, a s time se povezuje i 39 smrti, piše Bussines Insider.

Kako je samo 11 posto ispitanih kazalo da za pušenje koristi isključivo nikotinske tekućine, pretpostavlja se da u obolijevanju tekućine na bazi THC-a igraju ključnu ulogu.

UDRUGA: 'E-cigarete nisu problem, već tekućine iz kućne radinosti...'

Preciznije, smatra se da je to jedan od sastojaka tekućine na bazi THC-a, tokoferil acetat, odnosno jedan od acetata vitamina E, kojeg inače možemo pronaći i u uljanoj repici, soji i kukuruzu. Vjeruje se da su uzročnik prvenstveno tekućine koje su kupljene na crnom tržištu, kod kojih je kontrola u proizvodnji, kao i kontrola kvalitete, na lošijoj razini, pa se pušačima savjetuje da ih ne koriste. 

Naime, među oboljelima s bolesti pluća, koji su koristili proizvode na bazi THC-a, čak je devet puta više onih koji ih nabavljaju na 'neformalnom tržištu', u odnosu na one koji e-cigarete pune provjerenim brendovima, pokazalo je istraživanje.

Foto: Dreamstime

Pretragama pluća kod 29 pacijenata, svaki je uzorak bio kontaminiran acetatom vitamina E, a kod 23 pacijenta dokazano je da su koristili THC, psihoaktivnu komponentu marihuane, dok su kod 16 njih zabilježeni i tragovi nikotina (budući da su neki pacijenti koristili i jednu i drugu tekućinu). I u anketi koju su proveli znanstvenici, većina tih pacijenata, njih 86 posto, kazala da su koristili proizvode na bazi THC-a prije nego što su se razboljeli. 

Pretpostavlja se da se bolest može povezati s načinom na koji su sastojci došli u pluća, odnosno da je stvar u temperaturi na kojoj se tekućina za e-cigarete koristi.

USA News - September 5, 2019 A IMA TEK 18 GODINA Pušio e-cigarete i skoro umro: 'Pluća ti izgledaju kao u starca'

- Acetat vitamina E u ovom slučaju je u tekućem obliku i na jako visokim temperaturama se pretvara u paru i tada teže ulazi u pluća, no u nekim fazama pušenja razvijaju se i niže temperature, zbog čega tekućina, umjesto da isparava, može ući u pluća i izazvati štetu. Osim toga, na nižim temperaturama je koncentracija te tekućine veća - pojašnjava dr. Redžepi.

Dodaje kako temperatura kao čimbenik štetnosti proizvoda koji sadrži tokoferil acetat nije problem samo kod e-cigareta. 

- Imali ste svojedobno istraživanje i s kokicama s dodatkom maslaca za mikrovalnu pećnicu, kod kojih se također pokazalo da se mogu povezati s intersticijskom bolesti pluća, koja je danas poznata kao 'pop corn lung deseas' (ili bolest kokica) - ističe pulmolog.

Screenshot | Autor: Screenshot Foto: Screenshot

Dodaje kako je zbog relativno malog broja istraživanja zasad ipak teško reći je li glavni uzrok razvoja bolesti pluća kod e-cigareta baš u  THC-u, ili u pirolizi (njegovoj razgradnji pri visokim temperaturama), no svakako se može reći da su ova istraživanja dovoljan razlog da se ljude upozori da izbjegavaju tekućine s crnog tržišta. 

Borna Filić/Pixsell NAJAVILI ODLUKU Amerika zabranjuje e-cigarete: Sve su popularnije kod mladih

- Dodao bih i da su posebno opasne tekućine koje čovjek sam miješa, tako da dodaje THC ili neki drugi sastojak koji nije skladišten i čuvan pod propisanim uvjetima. Treba imati na umu da su pluća jedini organ u tijelu koji je direktno izložen svemu onome što unosimo u organizam - upozorava.     

I znanstvenici koji potpisuju istraživanje kažu da je još rano reći da tekućine na bazi THC-a sigurno uzrokuju bolesti pluća, no rezultate istraživanja treba shvatiti kao razlog za zabrinutost.

Borna Filić/Pixsell SIGURNIJE OD 'OBIČNIH' CIGARETA E-cigarete povećavaju rizik od infarkta, depresije i tjeskobe

U međuvremenu su se razmatrale i neke druge komponente, počevši od različitih biljnih ulja, destilata petroleja ili kerozina, kao i tekućina koje se koriste kao razrjeđivači u e-dimilicama, no nisu pronađeni dokazi o tome da one dospijevaju u pluća.

Inače, ispitivanje je provedeno uz pomoć sitnih kamera koje su kroz usta ili nos pacijenata provučene do pluća, gdje su 'skupljale' sluz u malom dijelu pluća, da bi se ispitao njen sadržaj.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message