Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Autobiografija Del Boya i novi romani Kate Mitchell

Moj život, autobiografija britanskog glumca Davida Jasona poznatog kao Del Boy iz Mućki, i dva nova romana Kate Mitchell novi su hitovi koje je Profil pripremio

Profil Knjiga
Foto: Profil Knjiga
3 komentara

Moj život, autobiografija britanskog glumca Davida Jasona najpoznatijeg kao Del Boy iz Mućki, i dva nova romana Kate Mitchell novi su hitovi koje je Profil pripremio za ljeto. Omiljeni britanski glumac u svojoj nagrađenoj knjizi s puno duhovitosti opisuje svoje siromašno ali sretno djetinjstvo u sjevernom Londonu za vrijeme rata, kako je igrom slučaja postao glumac, što mu se sve događalo tijekom godina na pozornicama malih provincijskih kazališta, ali i kako je postao velika televizijska zvijezda. Demonstrira pri tome da je majstor tipičnog engleskog humora i kao pisac, duhovit, samoironičan, optimističan u svim situacijama, čak i u onima kada je – kako tvrdi – gledao smrti u oči. Jasonova autobiografija bila je tjednima na vrhu liste britanskih bestselera, a kritičari su je popratili riječima: “dugo očekivana i sjajna priča”.

Naruči knjigu "Del Boy"

Nova hrvatska kraljica ljubića Kate Mitchell ovo ljeto objavljuje dva romana. Plod naivnosti njezin je prvi ljubavni roman s elementima krimića u kojem se prati priča Talije, djevojke koje oduševljeno prihvaća dobro plaćeni posao u butiku bogata dizajnera, ne sluteći zamku. Uvale boli i ljubavi autoričin su prvi roman smješten u Dalmaciju. Glavna junakinja romana je Ivana, koja je upravo raskinula bolnu vezu zbog koje je napustila roditeljski dom, a utjehu nalazi u poslu. Stranac koji dolazi u Dalmaciju s namjerom da otkupi nekretnine od starosjedilaca dobar je kupac, ali Ivana ne odobrava prodaju neprocjenjivih bisera dalmatinske arhitekture nekomu tko ih ne zna cijeniti... Splitska riva, Dioklecijanova palača i trogirske vedute scenografija su za ovu ljubavnu priču u kojoj autorica preispituje tradicionalne obiteljske odnose u suvremenim okolnostima, slijedeći klasičnu shemu ljubića u kojoj su na ispitu idealne vrijednosti poput ljubavi, prijateljstva i odanosti.

Ante Tomić: Uzmite ljubiće Kate Mitchell. Vidjet ćete, odlična je

Ljubavna proza kakvu piše Kata Mijić nije naročito cijenjena u takozvanoj stručnoj javnosti. Književni kritičari, ohole neznalice i nesretnici, nazvat će to čak niskom literaturom, a tobože ozbiljni autori prezrivo frktati na ove trivijalne romanse. Kao netko tko je taj svijet upoznao i bolje nego što bi želio, ja ću, međutim, s punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornosti kazati da se moja prijateljica Kata ima više prava smatrati piscem nego većina članova oba naša književna udruženja. Ona je, za početak, pismenija. Vi niste vidjeli sirove tekstove naših književnih zvijezda i ne dao vam Bog da ih vidite prije nego ih marljivi lektori samozatajno poprave. Kod mnogih, kunem vam se, ne znate gdje počinje, a gdje završava rečenica. Treba vam buldožer zimske službe da se probijete kroz njihovu mećavu riječi.

Kad sam prije nekoliko godina prvi put uzeo u ruke jedan rukopis Kate Mijić, stvar koju sam prvu uočio, koja me upravo zaprepastila, bila je da je riječ o besprijekornu tekstu, gramatički i pravopisno ispravnijem i stilski vještijem od tekstova koje će napisati, samo za primjer, troje od četvero gostiju televizijske emisije Peti dan.

U formi ili, kako bi se reklo, zanatu, Mijić je iznad hrvatskog književnog prosjeka, a i u sadržaju se tomu nema što prigovoriti, to je pošten žanrovski štanceraj kakav svi volimo. Dobro, muškarci baš i ne. Ljubići su za djevojke, a mi dečki više volimo krimiće i kaubojske priče, gdje se tvrdi junaci obračunavaju šakama ili vatrenim oružjem. Teško je odoljeti moralnoj naivnosti toga štiva, a i zašto bismo odoljevali. Nema u tome ništa sramotno. Ljubavni romani ispunjavaju važnu, fundamentalnu ljudsku žudnju za ljubavlju, a krimići i kaubojci ne manju potrebu za pravdom. To su pojave kojih, znate i sami, u stvarnosti nema mnogo. Nema mnogo sklada i sreće i pravde u našim usamljenim, ponižavajućim i obespravljenim životima.

Hrvati ne čitaju mnogo, ali tu i tamo vidjet ćete nekoga na javnom mjestu s knjigom u ruci. U velikogoričkom autobusu, recimo, rano ujutro, šćućurena s knjigom sjedi jedna po izgledu medicinska sestra ili trgovkinja iz Bille, tako usredotočena u ljubavni roman Nore Roberts da i ne primjećuje mrzovolju, neugodan vonj natiskanih putnika, gnjev koji kratko plane i utrne se ugazi li netko nekomu na kurije oko. Kriomice je gledam i čini mi se tako blažena i čista među izmučenim dušama u limbu javnog prijevoza. Ne prilazim joj jer je grijeh drugomu uništavati užitak čitanja, ali da sam drskija osoba, sagnuo bih se i rekao joj: “Gospođice, dopustite, ako volite ljubiće, uzmite Kate Mitchell. Autorica ima anglosaksonsko ime, ali je zapravo jedna naša. Ja je poznajem. Vidjet ćete, odlična je.

Naruči knjigu "Kate Mitchell"

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message