Pinsa bar u Zagrebu mali je restoran u ulici Sestara Bakovića koji nudi pizzu s manje ugljikohidrata i masti. Ona puno lakše 'sjeda' na želudac jer sadrži mješavinu pšeničnog, sojinog i rižinog brašna
Novi trend: Pinsa - ova laganija verzija pizze melem je za nepce
Lagano, meko tijesto bez osjećaja težine pruža talijanska pinsa, točnije zdravija verzija pizze kojoj gastrokritičari predviđaju svijetlu budućnost i veliki “boom” u 2020. godini.
POGLEDAJTE VIDEO: Scott Wiener godišnje pojede čak 700 pizza
Pokretanje videa...
U Zagrebu su se već počeli otvarati restorani koji nude talijanske pinse, a prvi je The Brick koji se nalazi u Radićevoj ulici u Zagrebu. Velika prednost pinse je laganije i mekanije tijesto koje ne pada teško na želudac poput onog klasičnog. Sastojak koji pridonosi mekoći tijesta je zero-zero brašno koje se miješa s rižinim i sojinim brašnom.
Pinsa, naime, nije novo otkriće. Ona je bila omiljena u Rimu davnih dana, a ime duguje glagolu koji označava razvlačenje tijesta. Osim ovalnim oblikom, pinsa se od pizze razlikuje laganom teksturom tijesta koje ima manje ugljikohidrata i masti, a kod pripreme je jako bitno da su svi sastojci hladni i da tijesto stoji najmanje 35 sati u hladnjaku.
Drugi novootvoreni pinsa restoran je Pinsa bar u Zagrebu. Počeo je s radom prošli tjedan, a već sad imaju široki popis gurmana koji žele isprobati ovaj specijalitet. Restoran se nalazi u Ulici sestara Bakovića, pokraj Kina Europa, a voditelj je Antonio Perić (22), koji ima već dugogodišnje iskustvo u izradi pizze pa mu ovo nije ništa novo, nego zapravo jako poznati teren.
- Imamo pizzeriju na Viru pa smo htjeli u Zagrebu otvoriti nešto slično, ali u manjem izdanju - tvrdi Antonio. Jedna pinsa stoji od 20 do 32 kune, ovisno o sastojcima. Zasad se najbolje prodaje Salami i Prosciutto, koje stoje 25 kuna. U promociji restorana im je, kako kaže Antonio, najviše pomogao Instagram.
- Došli su nam ljudi direktno iz Resnika samo da probaju našu pinsu, a razlog njihova dolaska bio je profil restorana koji stoji na Instagramu - oduševljeno će Antonio. Također, priprema pinse nije komplicirana, a prednost je to što se brzo ispeče.
- Tijesto radim doma pa ga u restoranu pripremam kako dolaze gosti. Peče se tri minute i najbolja je dok se jede topla - naglasio je Antonio.
Recept za pinsu:
SASTOJCI: 800 g pšeničnog brašna (grano tenero), 150 g rižinog brašna, 50 g sojinog brašna, 1/2 vrećice suhog kvasca, 20 g soli, 10 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 litra hladne vode
PRIPREMA: Pomiješajte sve tri vrste brašna pa umiješajte kvasac. Dodajte 8 dl hladne vode i miješajte oko 3-4 minute. Dodajte sol, izmijesite pa dodajte ulje i nastavite mijesiti. Stavite preostalu hladnu vodu i mijesite još najmanje 5 minuta. Stavite tijesto u posudu i ostavite u hladnjaku najmanje 35 sati, možete i 48. Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite ga tri sata ili dok se ne udvostruči. Pecite u vrućoj pećnici na 200°C oko 10 minuta.