Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Novi trend: Pinsa - ova laganija verzija pizze melem je za nepce

Novi trend: Pinsa - ova laganija verzija pizze melem je za nepce
1

Pinsa bar u Zagrebu mali je restoran u ulici Sestara Bakovića koji nudi pizzu s manje ugljikohidrata i masti. Ona puno lakše 'sjeda' na želudac jer sadrži mješavinu pšeničnog, sojinog i rižinog brašna

VIDEO

Lagano, meko tijesto bez osjećaja težine pruža talijanska pinsa, točnije zdravija verzija pizze kojoj gastrokritičari predviđaju svijetlu budućnost i veliki “boom” u 2020. godini. 

POGLEDAJTE VIDEO: Scott Wiener godišnje pojede čak 700 pizza

Pokretanje videa...

01:05

U Zagrebu su se već počeli otvarati restorani koji nude talijanske pinse, a prvi je The Brick koji se nalazi u Radićevoj ulici u Zagrebu. Velika prednost pinse je laganije i mekanije tijesto koje ne pada teško na želudac poput onog klasičnog. Sastojak koji pridonosi mekoći tijesta je zero-zero brašno koje se miješa s rižinim i sojinim brašnom.

Pinsa, naime, nije novo otkriće. Ona je bila omiljena u Rimu davnih dana, a ime duguje glagolu koji označava razvlačenje tijesta. Osim ovalnim oblikom, pinsa se od pizze razlikuje laganom teksturom tijesta koje ima manje ugljikohidrata i masti, a kod pripreme je jako bitno da su svi sastojci hladni i da tijesto stoji najmanje 35 sati u hladnjaku.

Pet najboljih opcija za doručak koji pomažu u skidanju 'šlaufa'
Pet najboljih opcija za doručak koji pomažu u skidanju 'šlaufa'

Drugi novootvoreni pinsa restoran je Pinsa bar u Zagrebu. Počeo je s radom prošli tjedan, a već sad imaju široki popis gurmana koji žele isprobati ovaj specijalitet. Restoran se nalazi u Ulici sestara Bakovića, pokraj Kina Europa, a voditelj je Antonio Perić (22), koji ima već dugogodišnje iskustvo u izradi pizze pa mu ovo nije ništa novo, nego zapravo jako poznati teren.

- Imamo pizzeriju na Viru pa smo htjeli u Zagrebu otvoriti nešto slično, ali u manjem izdanju - tvrdi Antonio. Jedna pinsa stoji od 20 do 32 kune, ovisno o sastojcima. Zasad se najbolje prodaje Salami i Prosciutto, koje stoje 25 kuna. U promociji restorana im je, kako kaže Antonio, najviše pomogao Instagram.

- Došli su nam ljudi direktno iz Resnika samo da probaju našu pinsu, a razlog njihova dolaska bio je profil restorana koji stoji na Instagramu - oduševljeno će Antonio. Također, priprema pinse nije komplicirana, a prednost je to što se brzo ispeče. 

- Tijesto radim doma pa ga u restoranu pripremam kako dolaze gosti. Peče se tri minute i najbolja je dok se jede topla - naglasio je Antonio.

Recept za pinsu:

SASTOJCI: 800 g pšeničnog brašna (grano tenero), 150 g rižinog brašna, 50 g sojinog brašna, 1/2 vrećice suhog kvasca, 20 g soli, 10 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 litra hladne vode  

PRIPREMA: Pomiješajte sve tri vrste brašna pa umiješajte kvasac. Dodajte 8 dl hladne vode i miješajte oko 3-4 minute. Dodajte sol, izmijesite pa dodajte ulje i nastavite mijesiti. Stavite preostalu hladnu vodu i mijesite još najmanje 5 minuta. Stavite tijesto u posudu i ostavite u hladnjaku najmanje 35 sati, možete i 48. Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite ga tri sata ili dok se ne udvostruči. Pecite u vrućoj pećnici na 200°C oko 10 minuta.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'