Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
18 komentara

Novo cjepivo za dijabetes tipa 1 stopira imuni odgovor tijela

U cjepivu je genetski modificirani DNK sa zamjenskim oblikom inzulina, a tijekom razdoblja od 12 tjedana razine inzulina su ostale stalne bez nuspojava

Filip Brala/Pixsell
Foto: Filip Brala/Pixsell
18 komentara

Cjepivo dizajnirano za borbu protiv dijabetesa tipa 1 može se selektivno suprotstaviti toj bolesti blokirajući imunološki odgovor organizma, tvrde izumitelji sa Sveučilišta Stanford koji u kliničkim ispitivanjima nisu zabilježili niti jednu negativnu reakciju, piše National Monitor.

- Ovo cjepivo je san svakog imunologa i potpuno je novi koncept jer blokira imunološki odgovor, a ne gasi specifične reakcije organizma kao što to čine konvencionalna cjepiva poput onog protiv gripe ili dječje paralize - rekao je voditelj tima zaslužan za izum cjepiva, dr. Lawrence Steinman.

Zahvaljujući cjepivu, pacijenti s dijabetesom tipa 1 ne trebaju svakodnevno primati doze inzulina bez uništenja inzulinskih beta stanica zaduženih za otpuštanje inzulina nakon jela. Tim je u cjepivo dodao modificirani genetski modificirani DNK koji su davali 80 pacijenta s dijabetesom tipa 1 jednom na tjedan putem intramišićne injekcije tijekom 12 tjedana.

Razine C peptida i drugih specifičnih krvnih komponenti znanstvenici su mjerili nakon pet tjedana, 15 tjedana, šest mjeseci, devet mjeseci, 18 mjeseci i dvije godine od primanja prvog cjepiva.

Tijekom svake procjene, krv su ispitanicima vadili pola sata, sat vremena i 90 minuta nakon što su popili slatki napitak. Otkrili su da se zamjenski inzulin iz cjepiva zadržao u krvi, a u nekim slučajevima čak i porastao.

- Rezultate studije treba provjeriti na još više ispitanika prije nego cjepiva na bazi DNK budu dopuštena za široku upotrebu - zaključio je dr. Steinman.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message