Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

O jezivim vijestima mora se razgovarati s djecom

Nemojte pretpostavljati da znate kako se vaše dijete osjeća i o čemu misli, nego mu postavljajte pitanja. Dječja je mašta bezgranična

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Objasniti djeci strahote poput potresa na Haitiju, a da se i dalje osjećaju sigurno, zahtijeva veliko roditeljsko umijeće i nekoliko psiholoških pravila. Do sedme godine uopće ne bi trebalo s mališanima razgovarati o uznemirujućim situacijama, osim ako ih sami ne spomenu, savjetuje, dr. P. Coleman, autor knjige “Kako djeci objasniti loše stvari“. Djecu treba ohrabriti i uvjeriti da im se ništa loše neće dogoditi. Roditelji se zbog toga mogu osjećati kao da lažu, ali to je nužno da bi se mališane umirilo. Važno je da slobodno mogu izraziti svoje emocije i da im objasnite da je osjećaj straha normalan. Nemojte pretpostavljati da znate kako se vaše dijete osjeća i o čemu misli, nego mu postavljajte pitanja. Dječja je mašta bezgranična pa ako na televiziji vide zgradu kako se urušava, mogu pomisliti da je to zgrada gdje mama radi. Zato je kroz razgovor potrebno ispraviti sve nedoumice i klincima ponuditi objašnjenja. Pružajući im utjehu, učite ih da je prihvate i tako emocionalno ojačaju.

>>> Poučavanje o suosjećanju
Tragične situacije mogu potaknuti teme poput pomaganja drugim ljudima i zato daju priliku roditeljima da razvijaju kod djeteta suosjećanje. Ono je ključno da bi se dijete emocionalno pravilno razvijalo. Pokažite ga primjerom doniranja novca ili pomozite ostarjeloj susjedi.

>>> Baka je bolesna, ali mama je uvijek tu
Ako je baka teško bolesna, potrebno je mališana pripremiti na najgore kako se ne bi šokirao njezinom smrću. Recite da je baka već jako stara i teško bolesna, ali naglasite da je mama zdrava i ne ide nikamo. Dijete mora spavati mirno i spokojno znajući da je mama tu.

>>> Iskreno i otvoreno s mališanima
Ponekad nesreće pogađaju najmilije članove obitelji i nemoguće je djecu zaštititi od saznanja. Ako se nosite sa smrću člana obitelji ili prijatelja, budite iskreni i otvoreni, ali napravite jasnu razliku između toga što se dogodilo i onoga čega se dijete plaši da bi se moglo dogoditi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message