Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Obiteljska tradicija zbližava ukućane svake godine iznova

Obiteljska tradicija zbližava ukućane svake godine iznova
4

Briga oko borova katkad je suvišna jer je u očima djece svako drvo visoko, a slikate li djecu svake godine na istom mjestu moći ćete pratiti njihovo odrastanje...

VIDEO

Najljepši dar roditelja djeci vrijeme je koje im posvećuju u blagdanskim danima. Prisjetite se Božića dok ste bili mali i zašto vam je prosinac bio poseban. Osim odmatanja darova, sigurno su tu uspomene na večer uz topli kakao i čitanje prigodnih priča, gledanje prošlogodišnje snimke kad ste svi bili na okupu, šetnja parkom, igranje omiljene društvene igre, pjevanje blagdanskih pjesama... “U dječjim očima svako je drvce visoko barem deset metara”, napisao je humorist Larry Wilde.

Zaboravite na gužve u trgovačkim centrima, pripremanje objeda koji mora biti “točno takav, inače je propao” i opustite se. Umjesto blagdanske groznice ojačajte obiteljsko zajedništvo. Na Badnjak zajedno prošetajte okićenim gradom ili prošetajte susjedstvom i uživajte u čaroliji blagdanskih svjetala. Vodite blagdanski dnevnik. Zapisujte sve o blagdanskoj tradiciji. Uz godinu, a ako se često selite, zapišite i adresu. Navedite trenutke koji su vas se ove godine najviše dojmili i spomenite sve drage ljude s kojima ste ih podijelili.

Zamolite goste da i oni napišu nekoliko riječi u vaš blagdanski dnevnik. Naposljetku fotografirajte obitelj, drage goste i bor pa te fotografije spremite u blagdanski dnevnik. Dnevnik spremite na policu s knjigama do idućih blagdana. Ili dok se ne poželite prisjetiti lijepih trenutaka i bližnjih. 

Bakini ukrasi imaju posebno mjesto na boru

Zajednički odaberite ukrase za bor. Imate li tradicionalne, starinske ukrase koje ste naslijedili od bake i koji se desetljećima prenose s naraštaja na naraštaj, postavite ih na počasno mjesto na vašemu božićnom boru.

Utrka ili Djed Mraz za još više veselja

Podjela božićnih darova neka bude svake godine drukčija i posebna. Možete je prepustiti djeci, nagovoriti nekoga od članova obitelji da se odjene u Djeda Mraza ili organizirati “utrku” do okićenog bora.

Pisma Djedici čuvaju se za djecu kad odrastu

Predložite djeci da napišu pismo Djedu Mrazu. Ako još ne znaju pisati, mogu nešto nacrtati. Sačuvajte pisma u obiteljskom albumu ili blagdanskom dnevniku. Vama, a i djeci kad odrastu, bit će to divna uspomena.

Šetnja parkom za povezivanje i ukrašavanje

Otiđite s ukućanima u prirodu i skupite dekorativne sezonske detalje. Borove grančice i češeri idealan su prirodni ukras, a duge vlati suhe trave izgledat će vrlo efektno ako ih svežete u čvor ili smotate u kuglu.

Na božićnim se fotografijama prati odrastanje

Okupite sve članove obitelji i svake se godine fotografirajte zajedno. Fotografirajte djecu svake godine na istome mjestu. Tako ćete prema fotografijama moći pratiti koliko se vaši mališani mijenjaju.

Stol ukrasite uspomenama

U većini obitelji božićni je jelovnik svake godine tradicionalno isti. Upravo zato jela imaju posebno značenje jer već njihov miris nagovješćuje blagdanski ugođaj. Uz tradicionalna božićna jela ukućanima možete prirediti i nekoliko kulinarskih iznenađenja te ih uveseliti jelima koja vole. Odrasle će miris kolača podsjetiti na bezbrižno djetinjstvo, a najmlađima će postati prekrasna uspomena. Prigodno posuđe pridonosi svečanu blagdanskom ugođaju. 

Tanjure, čaše i šalice s blagdanskim motivima možete pronaći u gotovo svim prodavaonicama. Imate li starinski porculan koji ste naslijedili od bake, blagdani su pravi trenutak da ga postavite na svečani stol i tako pobudite obiteljske uspomene. Stol ukrasite prema vlastitom ukusu, ali pripazite da boje budu usklađene i poštujte pravila vezana uz postavljanje posuđa i pribora za jelo.

Obiteljska sjećanja kreiraju najljepše slavlje

Uoči blagdana pitajte ukućane koja su im najdraža blagdanska sjećanja. Njihove odgovore iskoristite kao smjernice u planiranju blagdanskog slavlja. Odvojite 15 minuta i na papir zapišite sve na čemu ste zahvalni.

Djecu uredite za ručak i obiteljsko fotografiranje

Mališane svečano odjenite za božićni ručak i fotografiranje, ali nemojte ih stalno sputavati svečanom odjećom tijekom blagdana.

Igrajte se i na trenutak opet budite dijete

Zabavite se uz igre koje se oduvijek igraju u vašoj obitelji. U mirni kutak sobe postavite stolić na kojem će djeca slagati slagalicu s blagdanskim motivima. Mogu im se pridružiti i odrasli jer je slagalica zabava za cijelu obitelj.

Domaći kolači najslađi su božićni dar

Bez omiljenih kolača ne možemo ni zamisliti blagdanski stol. Želite li uvesti male promjene, poigrajte se novim raznobojnim dekoracijama. Dio kolača poslužite u posebnu košaru pa prijatelje razveselite slatkim darom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith