Lifestyle

Komentari 53

Oboljelima od korone može biti gore zbog protuupalnog lijeka?

Oboljelima od korone može biti gore zbog protuupalnog lijeka?

Francuzi ističu kako nije pametno uzimati protuupalne lijekove, već bi lijek izbora trebao biti paracetamol. No, čini se kako ni za ni protiv tog mišljenja još nema dovoljno dokaza

Francuski ministar zdravstva Olivier Véran objavio je jučer na Twitteru post u kojem objašnjava da protuupalni lijekovi (kao npr. ibuprofen ili kortizol) zaraženima s koronavirusom mogu pogoršati stanje. U slučaju temperature, poručio je zato Véran 'pozitivnima', uzmite paracetamol - a ako već uzimate protuupalne lijekove s liječnikom dogovorite sve detalje.

Véran i njegovi francuski kolege podsjećaju da su protuupalni lijekovi rizični kod oboljelih od bilo koje zarazne bolesti jer uzrokuju i pad imuniteta pa je, ističu, paracetamol 'najbolji i najsigurniji' jer će smanjiti temperaturu, a neće djelovati na upale i na imunološki sustav organizma.

Francuski pacijenti inače prema uputama Vérana i Vlade još od sredine siječnja protuupalni bezreceptni lijek ni ne mogu kupiti  (kao što su npr. ibuprofen, paracetamol ili aspirin) bez da se prije konzultiraju s ljekarnikom i dogovore je li im baš prijeko potreban ili ne.

A osim što ruše imunitet - podsjetio je za Guardian šef farmakologije bolnice u Toulouseu Jean-Louis Montastruc - protuupalni lijekovi kod infektivnih oboljenja povećavaju i rizik od brojnih komplikacija.

Iz hrvatskog Nacionalnog stožer za borbu protiv korona virusa, razumljivo je s obzirom na količinu posla koju imaju, nemaju vremena za komentar.

Inače, u petak je Francusko ministarstvo zdravstva objavilo da Francuske vlasti objavile su kako su u prethodna 24 sata zabilježili čak 600 novih slučajeva i 13 umrlih, čime je broj oboljelih u toj zemlji bio porastao na 2876, a do sinoć je zabilježeno još 838 novih slučajeva s čim se broj zaraženih popeo na 4.499 osoba, a broj preminulih na 91 osobu.

Zbog tako naglog rasta broja zaraženih sinoć je u cijeloj zemlji proglašena karantena, a svoja su vrata još krajem prošlog tjedna zatvorile i škole diljem zemlje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:


.

 

Najčitaniji članci