Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Očanica pomaže kod upale oka, ali se ne smije pretjerivati!

Očanica pomaže kod upale oka, ali se ne smije pretjerivati!

Ova biljka pomoći će vam kod začepljenja nosa i infekcije uha, a od davnina se služi za liječenje raznih očnih bolesti. Ali treba paziti na količinu - pretjerivanje izaziva svrbež i nadraženost...

VIDEO

Očanica ili vidac (Euphrasia officinalis) od davnina se rabi za liječenje bolesti očiju. Oblog od očanice ublažava ječmenac (infekciju očnoga kapka), upalu rožnice i konjunktivitis. On također hladi umorne i suzne oči, pa je često jedan od sastojaka losiona za oči koji se propisuju protiv tih bolesti.

Koristan je i za kućne ljubimce jer liječi upale oka kod kunića. Škotski su gorštaci običavali praviti oparak očanice u mlijeku i nanositi ga ptičjim perom na upaljeno ili nadraženo oko. Pijenje čaja od očanice nadopunjuje vanjsko liječenje očiju. Istodobno djeluje i protiv katara sluznice, može poslužiti kao sredstvo protiv začepljenja nosa, infekcije srednjeg uha i sinusa.

Skuplja se u vrijeme cvatnje, u lipnju i srpnju, tako što se škarama odreže nadzemni dio biljke. Ne može se brati jer se tako iščupa i korjenčić koji nije prikladan za liječenje očiju.

Flickr

Očanica je vrlo otporna i može se uzgojiti u vrtu, no treba voditi računa o tome da je ta biljka poluparazit sa slabim korijenovim sustavom pa dobro uspijeva samo ako se uzgaja među travama, čije korijenje opskrbljuje biljku vodom i hranom.

Pretjerane količine mogu izazvati svrbež ili nadraženost očiju, teškoće pri disanju, mučninu, nesanicu i smetenost. Ne upotrebljavajte tijekom trudnoće i dojenja.

Za pripremu čaja, žličicu očanice prelijte s 250 ml hladne vode, zagrijte do vrenja i ostavite da stoji dvije minute. Pijte jednu do dvije šalice na dan. Ovaj čaj dobro djeluje u obliku kure, tj. Ako se pije četiri do šest tjedana, dva do tri puta na godinu. Za obloge pomiješajte 70 g očanice i 30 g cvjetova kamilice. Sve sastojke stavite u staklenku.

Pri pripremi čaja dvije žličice mješavine prelijte vrućom vodom i ostavite da pokriveno stoji 15 minuta, procijedite pa pustite da se ohladi do tjelesne temperature. Dvaput na dan stavite obloge na kapke. Ova je čaj je dobar za ispiranje nosa kod jake hunjavice s upaljenom sluznicom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje