Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

'Ocjene ne bi smjele biti jedini dokaz dječjeg uspjeha u školi'

'Ocjene ne bi smjele biti jedini dokaz dječjeg uspjeha u školi'

SAMOPOUZDANJE JE VAŽNO Djeca ga trebaju izgraditi kroz iskustva, pokušaje, ali i pogreške. Samopouzdanje koje izgrade u prvih pet godina prati ih cijeli život, kaže psihologinja Sanja Jusufbegović

VIDEO

Djeca do pete godine života već imaju razvijeno samopouzdanje, koje se može uspoređivati s onim kod odraslih osoba.

S obzirom na to da samopouzdanje ostaje relativno stabilno tijekom cijelog života, vrlo je važno da ga djeca izgrade već u ranoj dobi.


- Samopouzdanje se odnosi na uvjerenje da probleme pred kojima se nađemo možemo rješavati na način koji je uspješan i po svom ishodu dobar za nas ali i za druge – objašnjava prof. Sanja Jusufbegović, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. 


Roditelji imaju presudan utjecaj na dječje samopouzdanje. Sigurnost koju dijete dobiva izravno ovisi o načinu na koji roditelji odgovaraju na njegove potrebe. Vrlo je važno da roditelji nađu optimalnu granicu između strogosti i popustljivosti. 


- Zbog brojnih loših posljedica autoritarnog ponašanja, važno je da nikada ne vrednujemo ili kritiziramo dijete samo, nego ispravljamo samo neka njegova ponašanja. U protivnom uz puno kritiziranja ugrožavamo sliku koje dijete ima o sebi kao i njegovo bazično samopoštovanje - kaže psihologinja.


S druge strane, kada su roditelji previše popustljivi prema djetetu ono često nauči izbjegavati odgovornost i za svoje propuste kriviti druge. Ovo se kasnije može pretvoriti u stav da je život nepošten i da drugi uvijek prolaze mnogo bolje. 


- Ako se dijete stalno povodi za nagradama ili vanjskim priznanjima, izgradit će krhko samopouzdanje koje će se urušiti pred prvim preprekama. U praksi to nerijetko dovodi do izbjegavanja ili propuštanja dobrih prilika, u težim slučajevima prestanka polaženja škole ili aktivnosti koje je ranije voljelo - kaže Sanja Jusufbegović. 


Ne nagrađujte djecu novcem za školski uspjeh, već aktivnošću
Ne nagrađujte djecu novcem  za školski uspjeh, već aktivnošću

Također je loše pred djecu stavljati previsoka očekivanja ili ih opterećivati s roditeljskim strahovima i nesigurnostima. Psihologinja napominje da očekivanja i zadaci koji se stavljaju pred dijete uvijek trebaju biti nešto teži od onoga što dijete trenutačno može, no također ne smiju biti previše lagani. To zapravo znači dobro pratiti dijete u njegovim mogućnostima. Roditelji ne bi smjeli izvršavati zadatke svoje djece, koja ona mogu napraviti i sama.


- Poruka koja se time šalje djetetu na nesvjesnoj razini jest da nije dovoljno sposobno to uraditi samo, to jest da ono što čini samo nije dovoljno dobro i da ga je potrebno ispravljati. Pri tome zaboravljamo da su pokušaji i pogreške dobar način učenja, barem u dječjoj dobi - kaže Jusufbegović.

Psihologinja dodaje da su dječja pitanja, pokušaji i pogreške, različita iskustva kroz igru, aktivnosti u vrtiću, školi i slobodnim aktivnostima, način na koji djeca slažu svoju sliku o sebi i svijetu, stoga im strpljivim sudjelovanjima i odgovaranjem treba pomoći da je izgrade.
 Važan dio izgradnje dječjeg samopouzdanja jest prelaženje prepreka u školi i ostalim aktivnostima. Pri tome je važno naučiti dijete da se ne fokusira samo na ciljeve i rezultate svog rada, već na cijeli proces. 


- Ako se rukovodimo samo rezultatom, dobivamo djecu koja su uspješna, ali ne uživaju u onome što rade, što dugoročno gledajući otvara mnoga druga pitanja. U kliničkoj praksi susrećemo mnogo djece koja su uspješna ili štoviše vrlo uspješna u školi, ali jasno govore kako ne vole školu – objasnila je Jusufbegović. 


Vrelo ljubavi: Lucija prolazi s 5,0, a pobijedila je i na Lidranu
Vrelo ljubavi: Lucija prolazi s 5,0, a pobijedila je i na Lidranu

Ovdje su važni i kriteriji prema kojima roditelji procjenjuju uspjeh svoje djece. Tako neki roditelji smatraju da su jedini pokazatelji uspjeha visoke ocjene u školi. Dobra ocjena za njih nije mjerilo uspjeha jer sami nemaju dovoljno samopouzdanja u to da njihovo dijete može biti uspješno i mimo vanjskih pokazatelja, a to se naravno loše odražava na samopouzdanje djece.


- Važno je upamtiti da školski uspjeh više ovisi o slici koju dijete ima o sebi nego o intelektualnom statusu – zaključuje Jusufbegović.

Temelj za dobar život

Samopouzdanje koje djeca steknu u prvih pet godina pratit će ih tijekom cijelog života i uvelike utjecati na njihovo zdravlje i uspjeh u budućoj karijeri.

Virtualni svijet može biti štetan

Samopouzdanje koje djeca steknu komunikacijom na društvenim mrežama uvelike se razlikuje od onog koje je potrebno za uspjeh u stvarnom životu.

Pročitajte još i ovo: Zašto drugačije izgledamo uživo i na selfijima?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja