Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Od predjela i glavnog jela, čak se i lubenica stavlja na roštilj

Popržite pizzu, ražnjiće od slanine i ananasa, čak je i salata bolja s roštilja, a na njemu se peče i krumpir, mladi luk, plodovi mora, breskve, sir te lubenica

Fotolia
Foto: Fotolia
6 komentara

Pizza, ražnjići od ananasa i slanine te avokado s roštilja svaku ljetnu zabavu na otvorenom učinit će zanimljivijom. Umjesto da ovog ljeta na roštilju okrećete samo odreske i povrće, isprobajte sir s roštilja. Premažite tvrđi sir s malo maslinova ulja i stavite ga na roštilj nekoliko minuta. Izvana će biti hrskav, a unutrašnjost će se topiti u ustima, a još je bolji uz lubenicu s roštilja. 

Na roštilj možete staviti i začinsko bilje, koje će nakon toga biti aromatičnije, a poslije ga dodajte u osvježavajuće ljetne koktele. Kombinirajte ananas i slaninu na ražnjićima pa ih poslužite uz krem-juhe ili sezonske salate, a poslužit će i kao slasno predjelo ili “finger food”. Slaninu prije roštiljanja stavite u lonac s vrelom vodom i prokuhajte nekoliko minuta. Pecite i avokado na roštilju. Narežite avokado na tanje kriške pa izvadite košticu. Stavite kriške na roštilj, a nakon toga ih dodajte u umak guacamole ili hrskave sendviče s preprženom slaninom, zelenom salatom, rajčicama... Razbijte dosadnu rutinu pečenja pizze u pećnici i ispecite je na roštilju. Pruge od roštilja dat će joj šarm, a nadjev će imati poseban dimljeni okus. 

Od predjela i glavnog jela

Čak i ako se odlučite za klasična mesna jela s roštilja, možete ih nadopuniti maštovitim predjelom poput bresaka s pršutom.

Ukusno predjelo može biti i povrće pečeno na roštilju poput tikvica, patlidžana, mladog luka i češnjaka. Ovdje vrijedi pravilo - što je namirnica sitnija i mekša, to je treba peći kraće, obično samo nekoliko minuta, tek toliko da porumeni. Tako pripremljeno povrće najbolje je poslužiti uz lagani umak od jogurta ili svježeg sira. Nakon predjela na istom roštilju možete ispeći i salatu, pa i glavno jelo. 

Važan je i redoslijed pečenja - prvo se peku jela najblažeg okusa, poput povrća, voća i salate, potom meso, a riba i plodovi mora posljednji su na redu jer na roštilju ostavljaju karakteristični miris koji bi mogao upropastiti okus drugih namirnica delikatnijeg okusa.

Povrtna pizza s roštilja

Sastojci: češanj češnjaka, 50 g bosiljka, 2 žličice majčine dušice, 160 ml maslinova ulja, 80 ml octa, 1/8 žličice papra, 1/8 žličice soli, 100 g tikvica, 140 g crvene paprike, 200 g cherry rajčica, kupovno tijesto za pizzu, 170 g mozzarelle

Priprema: U posudi pomiješajte nasjeckani češnjak, bosiljak, majčinu dušicu, maslinovo ulje, ocat, sol i papar pa ostavite sa strane. Narežite tikvice, papriku i prepolovite rajčice u posudu s marinadom te ostavite u hladnjaku sat ili, još bolje, preko noći. Pripremite tijesto prema uputama na pakiranju, razvaljajte ga, premažite s malo ulja te pospite izmrvljenom mozzarellom. Izvadite povrće iz marinade i osušite ga. Prepržite povrće na grill-tavi, na roštilju ili u pećnici oko osam min. Poredajte povrće po tijestu i stavite na roštilj. Pržite dok tijesto ne bude gotovo pa ukrasite maslinama.

Ražnjići s ananasom

Sastojci: 600 g pilećih prsa, 2 šalice ananasa narezanog na kolutiće, luk, 100 ml sojina umaka, 55 g smeđeg šećera, 1/2 žličice soli, 2 žlice limunova soka, 1/2 žličice naribanog đumbira, češanj češnjaka, žlica ulja

Priprema: Narežite piletinu, stavite u posudu s ananasom i lukom narezanim na kolutove. Pomiješajte sojin umak, šećer, sol, limunov sok, đumbir, nasjeckan češnjak i ulje pa prelijte preko piletine. Prekrijte posudu i ostavite u hladnjaku sat. Nakon mariniranja na ražnjiće nabodite piletinu, ananas i luk. Stavite ražnjiće na roštilj i pržite pet minuta. Prelijte marinadom svaki put kad okrenete ražnjiće. Jedan ananas posebno možete prepržiti na roštilju.

Breskve s pršutom

Sastojci: 4 breskve (oguljene i narezane na deblje kriške), 16 kriški pršuta, svježe grančice ružmarina

Priprema: Zamotajte svaku krišku breskve pršutom tako da je dva puta omota. Učvrstite čačkalicom ili grančicom ružmarina. Pecite na umjerenoj temperaturi nekoliko minuta da pršut i breskva lagano porumene. Ovo jelo je najukusnije kad se malo ohladi i poslužuje kao predjelo. 

Pečena salata

Sastojci: 2 glavice rimske salate, 1/2 šalice maslinova ulja, 1/4 šalice balzamičkog octa, sol, papar, origano, češnjak u prahu

Priprema: Prerežite salatu napola i stavite u plastičnu vrećicu. Pomiješajte ostale sastojke i dodajte u vrećicu te marinirajte u hladnjaku 15 minuta. Pecite na srednjoj temperaturi dvije minute sa svake strane. 

Krumpir na roštilju

Sastojci: Krumpir, žličica soli, 2 žličice paprike, papar, žličica češnjaka u prahu, maslinovo ulje

Priprema: Narežite krumpir na kriške, prelijte s malo maslinova ulja, dodajte začine i promiješajte. Pecite na namašćenoj rešetki na srednjoj vatri 20 minuta uz povremeno okretanje. 

Roštilj-salata s lignjama i cherry-rajčicama

Sastojci: 1,2 kg svježih lignji, maslinovo ulje, sol, papar, svježe salatno bilje (zelena salata, mladi špinat, matovilac ili rikola), 10 cherry-rajčica 

Priprema: Lignje očistite, operite i posušite. Premažite maslinovim uljem i stavite peći na zagrijani roštilj. Pecite uz povremeno okretanje dok ne dobiju zlatnožutu boju. U međuvremenu operite rajčice i salatno bilje, začinite maslinovim uljem i limunovim sokom te na vrh stavite pečene lignje. Prema želji dodajte i malo pesta.

Roštilj-koktel

Sastojci: 2 buketića majčine dušice, žlica soka od limete, 3 žlice džina, žlica limoncella 

Priprema: Pripremite roštilj pa pecite majčinu dušicu oko 15 sekundi. U shakeru za koktele pomiješajte izmrvljenu majčinu dušicu i sok od limete. Dodajte džin i limoncello pa napunite shaker ledom. Dobro protresite i ulijte u čaše. Koktele ukrasite majčinom dušicom. 

Slatka pizza od čokolade i banana

Sastojci: 400 g brašna, žlica šećera, žličica suhoga kvasca, žlica maslinova ulja, 2/4 šalice džema od marelice, 2 banane, 120 g čokolade

Priprema: Pomiješajte 180 g brašna, šećer, kvasac i sol, dodajte ulje i vodu te izmiješajte u jednoličnu smjesu. Zamijesite tijesto dodajući ostatak brašna i ostavite da se diže. Podijelite tijesto na pet dijelova te od svakog napravite kuglu i oblikujte je u pizzu. Tijesto pecite na namašćenom roštilju dvije min. Okrenite i nadjenite trećinom smjese džema pomiješanog s bananama. Pospite žlicom i pol nasjeckane čokolade, pa ponovo namažite dok ne potrošite nadjev te pecite još minutu.

Breskve i mascarpone s roštilja

Sastojci: 450 ml mlijeka, 2 žumanjka, 100 g šećera, žličica ekstrakta vanilije, 240 g mascarponea, 150 ml sirupa od agave, 50 ml Brendija, 6 bresaka, 40 g keksa od đumbira

Priprema:  U tavi pomiješajte šećer i mlijeko pa kuhajte na umjerenoj vatri 4-5 min. Pomiješajte žumanjke i ekstrakt vanilije te ulijte malo vrućeg mlijeka. Promiješajte i dodajte u ostatak mlijeka te nastavite, miješajući, kuhati pet min. Maknite s vatre, a kad se ohladi, dodajte mascarpone i promiješajte u kremastu smjesu. Poklopite i ostavite hladiti 30 min. Breskve pecite na roštilju sa svake strane četiri-pet minuta. Stavite ih u čaše pa prelijte smjesom od mascarponea, izmiješanim sirupom i brendijem te pospite izmrvljenim keksima. 

Više recepata i savjeta za savršene namirnice s roštilja čitajte u subotnjemu magazinu Skuhatćute.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message