Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Od ravnih cipela stopala mogu boljeti više od onih s petom

Od ravnih cipela stopala mogu boljeti više od onih s petom
1

Stopala koja su navikla na cipele s visokim petama u ravnima se počnu izvrtati, platfus se osjetno pogoršava i često se javljaju čukljev, otekline i ostali problemi

VIDEO

Žene koje cijeli život nose obuću s visokom ili višom petom i onda u srednjoj i starijoj dobi naglo počnu nositi obuću s niskom petom ili bez pete, mogu se suočiti s mnogim problemima sa stopalima, kaže specijalist ortoped dr. Ernest Irha. Problemi nastaju zbog toga što se stražnja grupa mišića potkoljenica tijekom godina nošenja visokih peta skraćuje te postaje manje elastična i istezljiva. 

- Kad na stopala koja su se adaptirala na hod u visokim petama obujemo obuću s niskom petom, ili još gore, balerinke, dolazi do preopterećenja ispod prednjeg dijela stopala. U položaju s ispruženim koljenom stopalo ima ograničenu kretnju prema ‘gore’, prema potkoljenici.

Najčešće kretnja stopala prema potkoljenici završava oko 90 stupnjeva, a za ugodan hod po svim podlogama je potrebno 110 stupnjeva - pojašnjava dr. Irha. Zbog toga se u ravnoj cipeli, posebice ako ste zbog drugih poteškoća (bolna kralježnica, oticanje nogu i sl.) naglo prestali nositi visoke pete, mogu javiti bolovi, natisci, prsti se svijaju, a stopalo pokušava to kompenzirati dodatnim izvrtanjem. 

Tako se skraćuje hodna pruga i stopalo se počinje prilagođavati preopterećenju promjenom svoje konfiguracije. Do tada neki manji deformiteti u toj fazi često postaju veći, pa se mogu javiti čukljevi, ukočeni palci, zgrčeni ili savijeni prsti, spuštena stopala se pogoršavaju, dolazi do pritiska na živac u prednjem dijelu stopala, a nerijetko se razvija tzv. Mortonova metatarzalgija (bol u prednjem dijelu stopala).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Te probleme žene jako podcjenjuju, odnosno većina nas ne razmišlja da možemo utjecati na održavanje ravnoteže i ravnomjernu raspodjelu opterećenja, kao i pravilnog obrasca hoda te na zdravlje koljena, zdjelice i kralježnice, upozorava dr. Irha. - Veće ili manje tegobe ima oko polovica ženske populacije, a jedna trećina je u situaciji u kojoj treba neki oblik liječenja - kaže dr. Irha.

Za starije od 65 podaci su još lošiji. Više od 70 posto žena i muškaraca iznad ove dobi u cijelom svijetu ima problema sa stopalima. Pritom su žene četiri puta ugroženije, uglavnom zbog dugogodišnjeg nošenja visokih potpetica, ali i neprikladne obuće. 


S obzirom na to da se vrijeme ne može vratiti, važno je ublažiti simptome, a pritom dr. Irha ističe kako su mogućnosti neoperativnog liječenja prilično ograničene. Svode se na vježbe i uloške za stopala koji smanjuju tegobe, ali ne otklanjaju deformitete. Dr. Irha preporučuje i svakodnevnu samomasažu stopala, a preopterećena stopala treba podvrgnuti i ručnoj limfnoj drenaži, tj. stručnjaku.

Na niske cipele prijeđite postupno, ali nemojte u potpunosti odustati od pete.

Neka bude od tri do pet centimetara. Korisne su i redovite vježbe istezanja za mišiće stražnje potkoljenice (listove), a posebno je važno znati izabrati pravi model cipele. - Bitno je da stopalo u hodu ne klizi prema prstima i ne nabija se u prednju kapicu cipela, što ovisi i o kalupu. Bitan je i odnos visine pete prema oblikovanju prednjeg dijela cipele i položaju prstiju u cipeli - savjetuje dr. Irha. 

Masaža, ulošci i hladan gel

Većina žena s godinama počne osjećati posljedice sjedećeg ili stajaćeg posla. Oticanje i ukočenost privremeno može riješiti nanošenje hladnoga gela, kružnim pokretima, kojima ćete ujedno izmasirati stopalo. Pomoći će i tuširanje nogu hladnom vodom, a u težim slučajevima i kompresivni zavoji, no o njihovu korištenju posavjetujte se s liječnikom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje