Lifestyle

Komentari 1

Od sunčanja do starenja: Uzroci nepravilnog tona kože na licu

Od sunčanja do starenja: Uzroci nepravilnog tona kože na licu

Brojni su uzroci za neravnomjeran ton kože lica, a najčešći su hiperpigmentacija, melazma koja se razvija s godinama, prekomjerno sunčanje, akne, rozacea ili druga upalna stanja

Nepravilnosti na koži lica česte su baš kao i bore, no neujednačen ten može se pojaviti i u mladosti. Razlozi su brojni - previše sunčanja ili akne mogu utjecati na ton kože lica. Osim toga, tu su hormonalni disbalansi i razna upalna stanja kože poput rozaceje, dok se melasma razvija s godinama, kako koža stari. Mnogi su uzroci, no moguće je usporiti pojavu nepravilnosti i hiperpigmentacije.

Prvi i osnovni korak koji utječe na ravnomjeran ton lica je piling. To je postupa uklanjanja gornjeg sloja mrtvih stanica kože iz epiderme, omogućavajući tako mlađim stanicama kože da se kreću prema vrhu.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se riješiti starosnih mrlja na licu

Dvije su glavne kategorije pilinga - fizički i kemijski. Fizički piling dolazi u obliku formula s granulama, dok su kemijski pilinzi alfa i beta hidroksi kiseline.

Osim pilinga, tu su i formule s vitaminom C, koje koži daju svijetli ten. Ovaj sastojak ujedno potiče produkciju kolagena i stimulira čvrstoću kože. Ujednačava ten te uglavnom dolazi u obliku seruma.

- Vitamin C dobar je za sve tipove kože - ističe liječnica iz Washingtona, Elizabeth Tanzi.

Na ujednačeni ton lica utječe i retinol, slavni anti-age sastojak koji dolazi kao sastojak seruma i krema za zrelu kožu. Utječe na staničnu izmjenu, što znači da ubrzano obnavlja kožu koja time postaje ujednačena.

Sve popularniji postaje i arbutin, prirodni sastojak koji ten čini svijetlim, a dermatolozi ga preporučuju i za probleme s aknama, objavio je Mindbodyandgreen.

Neujednačenost tona kože lica uzrokuju i razne upale, koje će spriječiti ili smanjiti formule sa sastojcima poput ulja konoplje, argana, masline i suncokreta.

Osnovni način na koji ćete spriječiti mrlje na licu je korištenje formula sa zaštitnim faktorom. No, ne samo ljeti, već i tijekom jeseni i zime, kad je sunce slabo, no UV zrake prolaze kroz oblake.

Najčitaniji članci