Obavijesti

Lifestyle

Odličan wellness u kupaonici: Izradite sami sapune za kupku

Odličan wellness u kupaonici: Izradite sami sapune za kupku
1

Osim za uživanje, opuštanje i romantičan ugođaj, sapuni i bombice koje možete izraditi sami idealan su poklon bližnjima. Otkrijte kako ih najjednostavnije napraviti

VIDEO

Domaći mirisni sapun ili šarene kuglice za opuštajuću kupku možete pripremiti i bez laboratorija. Za pripremu sapuna trebaju vam: gumene rukavice i zaštitne naočale, (nosite duge rukave i duge hlače), menzura za vodu i vaga, termometar za hranu, staklene mjerne posudice koje podnose temperaturu, plastične i keramičke te plastične ili silikonske žlice za miješanje. 

Dobro će vam doći i štapni mikser. Za bazu hladnog sapuna treba vam oko 1,7 dl destilirane vode, 62 g natrijevog hidroksida (lužine), 295 ml maslinovog ulja, 1,75 dl kokosovog ulja te žlica ricinusovog ulja. Ulja koja dodajete u sapun neutraliziraju lužinu, tako da se tog sastojka ne treba bojati. 

Prvo kalup obložite pergament papirom ili najlonom. Navucite rukavice i naočale, pa izmjerite lužinu i stavite u zdjelu. U drugoj posudi izmjerite destiliranu vodu, polako ulijevajte lužinu u vodu te miješajte da se otopi. To izaziva visoku temperaturu i pare, pazite na kožu i da pare ne udišete direktno ( i oprezno - nikada ne sipajte vodu u lužinu!). Pustite neka se ohladi. Odmjerite ulja i malo ih zagrijte u mikrovalnoj pećnici, najprije minutu, pa eventualno još 30 sekundi. Toplina vode i lužine te ulja trebala bi biti oko 20 stupnjeva da biste mogli nastaviti. 

Polako ulijevajte ulja u lužinu i miješajte, pa ručnim mikserom promiješajte smjesu dok ne dobijete gustu kremu kao da kuhate puding. Ulijte smjesu u plastičnu kutiju i pokrijte folijom. Neka odstoji dva dana. Provjerite sapun (u rukavicama, jer lužina još može biti aktivna!). Trebao bi biti čvrst, tako da ga možete narezati i ostaviti da se suši u komadima koje svakodnevno treba okrenuti. Ako smjesa nije čvrsta, ostavite još dva dana, no pazite: ako se lužina odvojila i pluta na vrhu, nešto je pošlo po krivu, bacite tu smjesu. Ovakav sapun treba sušiti minimalno tri, do četiri tjedna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bombice za kupke

Za osnovni recept “bombica” trebate dva dijela sode bikarbone i jedan dio limunske kiseline. Po izboru možete dodati i jedan dio morske ili gorke soli (ili mješavinu) te jedan dio škroba, koji omekšava vodu i čini kožu svilenkastom. Primjer: uzmete li dvije šalice sode bikarbone, možete dodati po jednu šalicu limunske kiseline, morske soli i škroba. Trebate i po dvije žličice destilirane vode ili hamamelisa te nekog eteričnog ulja. 

Možete dodati i dvije žličice bilo kojeg ulja koje koža “voli” (bademova, nevenova i sl.) i nekoliko kapi boje. Nabavite sigurne boje za sapun. Od “alata” trebat će vam velika posuda za miješanje, najbolje staklena ili metalna jer ulje loše reagira na plastiku, žlica za miješanje, šalice i bočica s raspršivačem za dodavanje vode. Prvo u zdjeli pomiješajte suhe sastojke pa dodajte boju i ulje te dobro pomiješajte. Obično je to najlakše rukom, oko pet minuta, dok se sastojci ne pomiješaju. Lagano prsnite vodu ili hammamelis u zdjelu pa opet dobro promiješajte. 

Budite oprezni - ako dodate previše tekućine, počet će “šuškanje” sode bikarbone i izgubit će se lepršavost kuglica. Ako počne, ponovno miješajte dok ne prestane i dodajte vodu pa ponavljajte postupak dok ne dobijete optimalnu ravnotežu između suhog i mokrog, da bi “bombice” bile kompaktne i ostale neaktivne. Kad ocijenite da ste to postigli, oblikujte kuglice ili utiskujte smjesu u kalupe. Nakon minutu ili dvije možete ih izvaditi i ostavite tijekom noći da se osuše i - gotovi ste. Čuvajte ih na suhom. No domaći sapuni nipošto nisu samo za žene - muškarce u kući obradovat će sapun za brijanje. Otopite bazu za sapun na pari (450 grama glicerinske baze za sapun, možete koristiti i onu s kozjim mlijekom). Kad je baza tekuća, dodajte dvije jušne žlice zelene gline uz miješanje pa maknite s vatre. Prebacite u staklenu zdjelu pa dodajte ulje. Miješajte.

Čoko-kuglica

Stavite 3 šalice sode bikarbone, 1,5 šalica limunske kiseline, po žličicu tri različita ulja s aromom čokolade (na primjer, običnu čokoladu, moccu i bijelu čokoladu). Ako nemate bijele, uzmite dvije žličice obične i žličicu vanilije. Pripremite tri žličice vode za prskanje i malo smeđe te malo krem boje.

Sapun sa soli

Za kuglicu uzmite 2 šalice sode bikarbone, šalicu limunske kiseline, šalicu morske soli, 2 žličice ekstrakta karamela, nekoliko kapi smeđe boje za sapun, 2 žličice orahova ili bademova ulja te 2 žlice vode ili hamamelisa. Oblikujte ih i osušite. 

Šerbet za tijelo 

Za kupku izmiješajte 2 mjerice sode bikarbone, mjericu limunske kiseline, 2 žličice mirisnih ulja strukture šerbeta - ulje naranče, šumskog voća, šipka, kokosa i slične. Ako više volite eterična ulja od mirisnih, 18 kapi ulja pomiješajte s pola žličice baznog ulja, npr. jojobe.

Šarena kupka

Ako želite uživati u šarenilu, u receptu za ‘šerbet’ upotrijebite različita ulja. U kalupu lagano pomiješajte jedan dio smjese s uljem naranče, a drugi s uljem jagode i pričekajte da se počne otapati. 

Spa muffini

Koristite uobičajene sastojke za kupku s lauril-sulfatom, oblikujte kuglice, stavite ih u čašice za muffine. Za šlag uzmite tučenu pjenu od bjelanjka, dodajte malo šećera u prahu, 3-4 žlice tople vode i nekoliko kapi boje i mirisa. Formirajte šlag na vrhu i ostavite sušiti preko noći. 

Još više pjene

Izmiješajte sodu bikarbonu, limunsku kiselinu i natrij-lauril sulfoacetat u omjeru 10:5:2, dodajte 2 žličice mirisnog ulja ili 20 kapi eteričnog ulja, 2 žličice vode ili hamamelisa te nekoliko kapi boje koja odgovara izboru mirisa. Osušite i spremna je za kupku. 

Nježni sapun od - salate

Sastojci: 1-1,5 šalica čistog loja, šalica pulpe od krastavca ili fino sjeckane zelene salate, 1/2 šalice biljnog ulja,  3/4 šalice destilirane vode, 1/4 šalice natrijeva hidroksida, 1/2 žličice ulja pšeničnih klica ili nekog drugog bogatog vitaminom E.

Priprema: Ogulite i očistite krastavce ili salatu te usitnite. Rastopite loj na pari i dodajte salatu ili krastavac. Ostavite da se kuha na najnižoj temperaturi oko pola sata. Dodajte biljno ulje i ulje pšeničnih klica pa stavite na stranu da se ohladi. Umiješajte lužinu u hladnu vodu dok se ne otopi i stavite na stranu. Kad su smjesa i lužina podjednako mlake, dodajte lužinu u mast polako, stalno miješajući i nastavite dok smjesa ne postane gusta i kremasta. Dodajte ulje pšeničnih klica i podijelite u kalupe.  

Savjet: Sapun je odličan za jutarnje umivanje jer će osvježiti kožu, a i bogat je vitaminom E, pa je hrani.

Kupka s bombonima

Sastojci: 450 grama glicerinske baze za sapun s kozjim mlijekom, prirodne boje za sapun, prehrambeni ekstrakti (s voćnim ili čokoladnim okusom), zdrobljeni šećerni bomboni, naribana čokolada.

Priprema: Otopite bazu za sapun na pari pa maknite s vatre. Podijelite smjesu na 2 ili 3 zdjele pa u svaku dodajte različite sastojke - primjerice, malo crvene boje i zdrobljene šećerne bombone (šarene kišobrančiće koji se mogu kupiti kod kokičara). U drugoj zdjeli umiješajte čokoladu, u trećoj možda okus jagode i malo crvene boje... Ulijte dio smjese u kalup pa lagano, u tankome mlazu, dodajte malo bezbojne smjese, na vrh stavite bombone. U drugom kalupu pomiješajte prozirnu smjesu i čokoladu. Ostavite da se ohladi i stvrdne. 

Savjet: Sapunima se možete igrati do mile volje, miješati one različitih boja i mirisa, dodavati sušeno bilje i učiniti da svaki izgleda i miriše različito, tako da je svako tuširanje užitak za sebe.

Sapun od meda i zobenih pahuljica

Sastojci: 2 žličice eteričnog ulja vanilije, žlica meda, 2 žlice mlaćenice (sirutke) u prahu, 2 žlice tople vode, šalica zobenog brašna, 900 g karite maslaca (shea maslac), rastopljenog  

Priprema: Lagano premažite posudu biljnim uljem pa papirnatim ručnikom uklonite višak ulja. Nasjeckajte zobene pahuljice otprilike na polovicu prirodne veličine i pospite 1 čajnu žličicu pahuljica ravnomjerno u tavu. Izrežite maslac na kockice i rastopite ga na pari u loncu s poklopcem. Pomiješajte mlaćenicu s toplom vodom u zdjelici. Procijedite smjesu preko cjedila ili gaze. Nakon što se maslac otopio, pomalo dodajte mlaćenicu i med lagano miješajući. Dodajte 3/4 šalice zobi pa eterično ulje. Prelijte sapun u kutiju u kojoj će se sušiti pa ga poprskajte alkoholom u raspršivaču da biste uklonili mjehuriće. Pustite nekoliko dana da se stvrdne i možete ga koristiti. 

Brzi sapun od lavande

Sastojci:  žličica ulja lavande, 2 žličice sušene lavande, 2 žličice maslinova ulja i 450 grama glicerinske baze za sapun

Priprema: Izrežite glicerin na kockice i rastopite na pari. Kad se otopi, maknite s vatre pa dodajte suhu lavandu, miješajući. Prebacite sapun u staklenu posudu, dodajte eterično ulje, promiješajte pa prebacite u kalupe. Poprskajte površinu sapuna alkoholom. 

Savjet: Ovaj sapun djelovat će umirujuće. Na sličan način možete napraviti sapun od mente, za osvježenje, ili od kadulje, koji ima antiseptična svojstva. Sapun od ružmarina potaknut će cirkulaciju.

Sapun s čajem

Sastojci: 450 g glicerinske baze za sapun s kozjim mlijekom, malo suhog cvijeta kamilice i nevena (1-2 žličice), 2 dl jakog čaja od kamilice, pola žličice eteričnog ulja nevena

Priprema: Otopite bazu za sapun na pari pa maknite s vatre i prebacite u staklenu zdjelu. Dodajte suhu kamilicu i neven te dobro promiješajte. Pomalo dodajte čaj, uz neprestano miješanje, pa ukapajte eterično ulje. Promiješajte i prelijte u kalup. Poprskajte alkoholom u raspršivaču i ostavite da se suši.  

Savjeti: Kozje mlijeko djeluje  protiv ekcema na koži i drugih nečistoća kože, pa je sapun dobar i kao prirodni lijek za problematičnu kožu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju