Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Odlični trikovi kako se riješiti nadutosti - i grčeva u trbuhu

Odlični trikovi kako se riješiti nadutosti - i grčeva u trbuhu
1

Tu su i savjeti kako da do neugodnih grčeva i nadutosti ne dođe. Nutricionistica Vesna Bosanac savjetuje i vođenje dnevnika kako bi otkrili koja hrana loše djeluje na vašu probavu

VIDEO

Ako nakon obroka često osjećate grčeve, bol i plinove u želucu ili patite od zatvora, obratite pažnju na izbor namirnica. Naime, neke namirnice razgrađuju bakterije debelog crijeva i stvaraju plinove zbog kojih možete imati problema. Među njima su, primjerice, luk, grah, brokula, kupus, cvjetača, pa i tek proklijale klice, upozorava nutricionistica Vesna Bosanac.

Sveti samostanski recepti za liječenje - zdravlje iz prirode...
Sveti samostanski recepti za liječenje - zdravlje iz prirode...

Dodaje kako uzrok nadutosti može biti i intolerancija na određene komponente hrane, poput laktoze (mliječnog šećera) u mlijeku i mliječnim proizvodima. Probleme mogu izazvati i gazirana pića te sokovi s dodanim šećerom, odnosno fruktoznim sirupom, rafinirani pekarski proizvodi (peciva, keksi i slične namirnice bogate šećerom), kao i gotova i polugotova jela, odnosno sve vrste prerađene hrane.

Osim toga, problem može biti i u tome da se prehrana sastoji od premalo vlakana, uglavnom premalo voća i povrća, pa i o tome treba povesti računa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Vođenje dnevnika

- Ako nema drugih upozoravajućih znakova, u većini slučajeva rješenje je vrlo jednostavno. Započnite s vođenjem dnevnika prehrane kako biste utvrdili koje namirnice izazivaju problem i ograničite njihov unos ili ih potpuno izbacite iz prehrane - kaže naša sugovornica.

Dodaje kako u nekim slučajevima problem može biti i u načinu prehrane, primjerice u tome da slabo jedemo tijekom dana pa se onda prejedemo tijekom večernjeg obroka. 

- Želite li izbjeći probleme s probavom, organizirajte prehranu u tri glavna obroka s dva međuobroka i ne preskačite ih - ističe nutricionistica.

Također, jedite u miru, a ne na brzinu, s nogu, jer tad rijetko dobro prožvačemo hranu, što također može stvoriti probleme. I ne pijte previše vode tijekom obroka. Naime, pijemo li previše vode dok jedemo, tako možemo razblažiti probavne sokove, što također može otežati probavu. S druge strane, čaša vode pola sata prije jela može potaknuti probavu.        

Uzrok problema može biti i voće, ako ga jedete neposredno iza obroka, umjesto deserta, upozorava nutricionistica. Naime, voće se inače brzo probavlja, no ako ga miješamo s hranom koju probavljamo sporije, dulje će se zadržati u probavnom sustavu i započeti s vrenjem tijekom kojega se oslobađaju plinovi. Zato je voće uvijek bolje pojesti pola sata prije jela ili kao međuobrok, ističe sugovornica. Dodaje kako treba staviti naglasak na namirnice bogate vlaknima.     

- To znači da prehrana treba biti raznovrsna te da u njoj trebaju prevladavati voće i povrće, cjelovite žitarice, ali i obroci spravljeni od svježih namirnica kod kuće. Ako procijenite da ne podnosite neke vrste povrća, na primjer cvjetaču, brokulu i kupus, ne biste smjeli zanemariti druge vrste povrća kako biste osigurali dovoljno vlakana u prehrani - upozorava nutricionistica Bosanac.

Najbolje namirnice

Na meniju se trebaju naći kupus, patlidžani, tikve i tikvice, cikla, blitva, špinat, zelena salata, mrkva, rajčica, paprika te mladi luk, rotkvica i kopriva, koji se upravo u ovo vrijeme lako mogu pronaći. Povrće treba jesti i za ručak i za večeru, najbolje kuhano na pari ili kao svježu salatu, a osim što će pomoći u tome da regulirate probavu, može biti korisno i ako ste na dijeti da biste skinuli višak kilograma, kaže nutricionistica.

Povrće ima svoj volumen uz relativno malo kalorija pa će zapuniti želudac i stvoriti osjećaj sitosti te nećete pojesti puno druge hrane, pojašnjava. Ne treba zaboraviti da je za zdravu probavu izuzetno važna i tjelesna aktivnost, pa lijepo vrijeme treba iskoristiti kako bismo što više boravili u prirodi i kretali se.

Masaža želuca za bolju probavu

Masirajte želudac nježnim, kružnim pokretima ruke u smjeru kazaljke na satu, prije ili poslije obroka, ili dvije, tri minute navečer, prije spavanja. Ponekad pomaže i blago zagrijavanje. Stavite na želudac jastučić napunjen rižom koji ste lagano zagrijali u mikrovalnoj pećnici i ostavite da odstoji nekoliko minuta. To će umiriti iziritirana crijeva.

Bakin lijek: ribana jabuka

Naribana jabuka treba malo odstajati kako bi promijenila boju prema žutosmeđoj. Tad je pojedite i popijte sok koji se iscijedi iz jabuke. Pomoći će izbaciti toksine, a pozitivno utječe i na regulaciju crijevne flore. 

Thinkstock

Ne sputavajte vjetrove

Kad imate problema s probavom, nemojte sputavati vjetrove. Smrdljivi vjetar znak je da su namirnice koje organizam nije uspio dobro probaviti počele truliti. Pomoći će šalica jogurta s probioticima, koji će potaknuti probavu.

Uz vlakna pijte dovoljno tekućine

S povećanjem unosa vlakana, odnosno voća i povrća, za dobru probavu važno je osigurati i dovoljno tekućine, prije svega, dovoljno vode, ali i tekućine koju dobivamo kroz juhe i variva.

Top 20 kombinacija namirnica od kojih bole želudac i glava...
Top 20 kombinacija namirnica od kojih bole želudac i  glava...

Najbolji savjeti za prevenciju nadutosti i grčeva

Aktivni ugljen

Imajte pri ruci aktivni ugljen jer ‘upija’ neugodne kiseline i plinove koji se mogu akumulirati u želucu. No tako samo ublažavate simptome, dok je za prevenciju važno promijeniti navike.

Gorko povrće

Jedite gorko zeleno lisnato povrće, koje potiče proizvodnju probavnih sokova pa olakšava probavu. Dobar izbor su salata od rukole, cikorije ili radiča. Začinite maslinovim uljem i malo limuna.

Ne jedite navečer

Ne jedite prekasno, nakon 19 sati, kako bi probavni sustav imao vremena za usporavanje. Jedete li kasnije navečer, birajte zdjelu zelene salate s maslinovim uljem i limunom koja potiče probavu. 

Začini i čajevi

Pomozite si začinima i čajevima od biljaka koje spadaju u karminative, koje su bogate eteričnim uljima koja blagotvorno djeluju na probavu, poput anisa, đumbira, metvice i majčine dušice. 

Liječnička pomoć

Ako se problemi s probavom ponavljaju često, čak i kad ste izbacili određene namirnice, potražite liječničku pomoć jer uzrok može biti i sindrom iritabilnog crijeva, čir na želucu, pa i rak, upozorava Vesna Bosanac.

Pročitajte još i ovo: Kako prestati biti ovisna o shoppingu?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme