Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Odvajanje od djeteta: Histeriju i plač ublažit će samo vaš ritual

Odvajanje od djeteta: Histeriju i plač ublažit će samo vaš ritual
1

Kod beba se strah od odvajanja javlja već s osam mjeseci jer strahuju da se roditelj više nikad neće vratiti. No samo vaši rituali i novi zadaci mogu pomoći u opraštanju

VIDEO

Dijete osjećaj napuštanja roditelja, usamljenosti i tjeskobe može pogoditi gotovo preko noći, a zakašnjelo se javlja i kod onih mališana koji se čine sasvim prilagođeni na nove situacije. Tjeskoba radi odvajanja normalna je faza odrastanja koje dijete prolazi.

Iako se tjeskoba zbog odvajanja može pojaviti u bilo kojoj dobi, najčešće pogađa djecu oko osmog mjeseca djetetova života. Ona nastaje uslijed djetetovog shvaćanja da roditelj možete otići, s čime se usporedno javlja strah da se neće vratiti čim negdje ode. Takvo razdoblje može trajati nekoliko tjedana pa čak i nekoliko mjeseci, sve dok mališan ne shvati da mu se uvijek vraćate. Kako bi beba lakše prebrodila ovo razdoblje, već u dobi od šest mjeseci potrebno ju je upoznati s obitelji, rođacima i drugim ljudima koji će brinuti o njoj dok ste na poslu i dok vas općenito nema doma. 

Sliježete li ramenima ili pokunjeno hodate dok se opraštate, dijete će postati još nesigurnije. Osmijeh i odlučan glas poručuju mu da je sve u redu i da ćete se vratiti

- Potrebno je da netko drugačije drži, brine i razgovara s vašim djetetom kako bi se ono priviklo na različite stilove odgajanja te ih ne bi smatralo zastrašujućom promjenom. Također, poželjno je što je više moguće skratiti opraštanje s djetetom, jer produžavanje odlaska daje vašem djetetu ideju da postoji nešto čega se mora bojati. Iako je teško oduprijeti se dječjem plaču i prva vam je pomisao da ga umirite te još jednom poljubite, to nije pametna ideja jer će ono plakati još dulje nakon što odete - savjetuje dr. Alex Barzvi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ističe kako je važno prilagoditi i vaš govor tijela onom što govorite, pa ako sliježete ramenima ili smušeno hodate dok se opraštate, vaše dijete postaje još nesigurnije. Osmijeh i odlučan glas poručuju mu da je sve u redu i da ćete se vratiti.

Nemojte se iskradati iz kuće u želji da dijete neće primijetiti vaš odlazak, jer će tada biti dodatno traumatizirano. Onom tko brine o djetetu dajte upute da mu odvuče pažnju omiljenom igračkom, glazbom ili aktivnošću koja će ga umiriti.

Vrhunac odvajanja

Za neku djecu najgora tjeskoba oko odvajanja od roditelja javlja se između prve i druge godine života, a češća je kod strašljive i krhke djece. Odvajanje je posebno intenzivno kod djece koja su jako vezana za roditelje i koja su provodila manje vremena s drugim ljudima. Obilježava ga histeričan plač i strahovi brzo nakon vašeg odlaska. To je također i način manipulacije koje dijete koristi kako bi vas zadržalo u svojoj blizini, iako su sada svjesni kako ćete im se vratiti.

Lakše ćete prebroditi odvajanje ako razvijete vlastiti ritual opraštanja, primjerice pjesmicu koju ćete pjevati, pozdrav rukama ili neki vaš ples. Takav intimni ritual veselit će dijete i umanjiti strah. Također, poželjno je da date djetetu neki osjećaj važnosti i sudjelovanja tako da mu date zadatak, primjerice da zatvori vrata za mamom. 

Povratak tjeskobe u predškolskoj dobi

Za roditelje je razdvajanje i polazak u školu jedno od iscrpljujućih iskustava. Nakon što ste napokon pomislili kako je vaše dijete neovisno, strahovi i suze se vraćaju, no na sreću obično na kratko vrijeme. Najlakše ćete prebroditi ovu fazu ako dijete upoznate s novim mjestom na kojemu provoditi vrijeme, pričate mu priče o tome kako ste i sami prošli kroz takvo iskustvo te naglašavajte pozitivne aspekte, poput sklapanja novih prijateljstva. 

Recite djetetu kako je normalno da bude nervozno te umjesto da mu govorite kako je već velik, zagrlite ga i recite nešto poput "sjeti se da je sve na kraju u redu bez obzira koliko se bojiš". U prijelaznom razdoblju planirajte dodatne aktivnosti samo za vas i dijete, poput odlaska u kino ili zoološki vrt vikendom, a preko tjedna se pridržavajte ustaljene rutine koja uključuje isto vrijeme odlaska na spavanje i buđenje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru