Redovito jedenje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama poput sardina i skuša, usporava propadanje mišića koje se događa zbog starenje, potvrdila je studija
Omega-3 masne kiseline jačaju mišiće koji slabe zbog starenja
Žene starije od 65 godina koje su svaki dan uzimale omega-3 masne kiseline imale su dva puta jače mišiće nego one koje su jele maslinovo ulje, utvrdila je studija škotskog Sveučilišta Aberdeen.
Znanstvenici su podijelili žene u dvije grupe. Prva je grupa dobivala omega-3 masne kiseline, a druga maslinovo ulje. Kod prve grupe žena mišićna se masa povećala za 20 posto, a kod druge za 11 posto, piše BBC.
Umjerena vježba i redovito jedenje hrane bogate omega-3 masnih kiselinama kao što su sardine i skuše, usporavaju propadanje mišića i nepokretnost. Inače tijekom starenja veličina mišića se svake godine smanji od 0,5 do dva posto, a dodatno propadanje mišićne mase izaziva i sjedilački način života te nedostatak proteina u prehrani, potvrdilo je istraživanje.
- Omega-3 masne kiseline dijele se na dva derivata, eikosapentaenoičnu kiselinu (EPA) i dokosaheksaenoičnu kiselina (DHA), a problem s dodacima prehrani jest taj što sadrže različite količine EPA. Da bi dodaci povoljno djelovali na vaše zdravlje koristite dodatke s najvišim razinama EPA i DHA - objasnio je voditelj studije dr. Stuart Gray koji namjerava provesti isto istraživanje i na muškarcima.
Prijašnja istraživanja potvrdila su da omega-3 masne kiseline štite srce.