Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

OPG Marica Jug: Maričin festival voća svjetski je đir

Još prije dvije i pol godine Ameri su na sajmu razgrabili njene ekološke sokove, a nama je njen OPG praktično pod nosom – na 40 km od Osijeka i 15 km od Našica

OPG Marica
Foto: OPG Marica

Za gospođu Maricu Jug već godinama znaju i u New Yorku, a ako netko u Hrvatskoj slučajno još ne zna za njene savršeno ekološke sokove, taj sigurno nije prošli tjedan volontirao na uređenju gradskih vrtova u Svetoj Klari. Kroz projekt Urbani vrtovi tada je Marica Jug u Svetu Klaru poslala litre i litre svojih sokova, iscijeđenih direktno iz voćki s njenog imanja iz okolice Našica, sve kako bi zagrebački vlonteri koji su popločavali staze i podigli alatnicu između svojih urbanih poljoprivrednih imanja, radno-glazbeni tulum osvježili prirodnim okusima i vitaminima.

Priča s Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom Marice Jug počinje prije 15 godina kada je obitelj naslijedila poljoprivredno zemljište u selu Niza s niti 500 stanovnika. Od početka je bilo jasno da se na poljoprivrednom  zemljištu od samo nekoliko hektara nipošto ne isplati uzgajati žitarice. A na našu sreću, gospođa Jug je od prvog trenutka znala što želi. Svijest o utjecaju na okoliš i zdravoj hrani već godinama je bujala u Hrvatskoj, potražnja za hranom lišenom kemijskog tretiranja pesticidima i herbicidima već tada je stalno rasla, a selo u istočnoj Slavoniji nudilo je sve što je bilo potrebno za ekološku proizvodnju. I tako je 2000. počelo.

Danas OPG Marica Jug obuhvaća pet i pol hektara pod stablima jabuka, ekoloških, naravno. Još 1,6 hektara okupirale su ekološke šljive, a u voćnom raju prirodnog uzgoja bez problema ćete naići i na marelice, kruške... na sve neophodno za proizvodnju rijeka različitih sokova koji se svake godine slijevaju nakon berba plodova. Pa ako netko čezne za okusom nepatvorene prirode, a žedan je, Marica Jug za nj ima sok od jabuka, mješavinu soka od jabuka i višanja za sve one koji ne mogu odoljeti kad se isprepletu domaći voćni okusi, i konačno sok od kruške za zaljubljenike u slatke kašaste okuse.

Ali to je tek početak priče. Stopostotni prirodni jabučni sok pronaći ćete i u kombinaciji s  marelicama, ciklom, mrkvom, bazgom, mentom... sve bez ikakvog dodatka šećera, vode, posebno ne dao Bog umjetnih sladila. Pa onda džemovi, kašice, jabučni ocat, a sve uzgojeno i prerađeno isključivo u zakonskim okvirima ekološke proizvodnje. Da je takav uzgoj jeftin, nije. Nije uvijek ni najjednostavniji na svijetu. Ali Marici Jug to nije problem, kao što joj nije problem niti razveseliti donacijom ovo naše događanje. Veseli razigrani dizajn koji čini proizvode još zanimljivijim i poželjnijim poklon je reklamne agencije Bruketa&Žinić OM.

Imanje danas ima hladnjaču i moderan mali pogon za preradu voća, a što se pakiranja tiče, OPG Marica Jug bio je među prvima u Hrvatskoj koji je svoje sokove počeo puniti u praktične posebne vrećice zapremine tri ili pet litara, spremljene u kartonske kutije i s pumpicom na točenje, u kojima sokovi traju godinu i pol od proizvodnje, a nakon otvaranja čak tri mjeseca.

Za gospođu Jug danas znaju svi ljubitelji ekoloških sokova koji su se posljednjih godina vrzmali po  domaćim sajmovima u Zagrebu, Požegi i Đakovu ili su skoknuli do međunarodnog sajma u Nürnbergu u Njemačkoj. A prije dvije i pol godine njene su proizvode upravo razgrabili Amerikanci na sajmu CROATIAN art&craft EXPO 5, održanom u New Yorku. Maričin festival voća, koji je dotad bio hit u Hrvatskoj, tada je postao i svjetski đir. 

A kako stvari stoje s ekološkim đirevima i modernim vremenima u kojima je to postalo čovjekovo pitanje opstanka, pa i s prodajom u dućanima Biovege, Bio&Bio te Ekozona sokova u Konzumu gdje je izgrađena dugoročna i uspješna suradnja, Maričina priča tek je na početku.

Tema: Urbani vrtovi

Možda vas zanima i ovo:
Message