Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Oprez: Ljetne vrućine prijete macama i vašem novčaniku

Oprez: Ljetne vrućine prijete macama i vašem novčaniku
1

Kako biste izbjegli dehidraciju po velikim vrućinama, svojoj maci postavite posudice s vodom na više mjesta po kući. Izlaženje od 9 do 19 također treba izbjegavati

VIDEO

Sezona godišnjih odmora je pred vratima, a želite li ih bezbrižno provesti zajedno sa svojom mačkom unaprijed se pripremite za sve potencijalne opasnosti. Dobrom pripremom uštedjet ćete puno živaca, ali i novaca. Kako biste izbjegli dehidraciju, toplotni udar i sunčanicu, opekline i ostale ljetne probleme izbjegavajte izlaganje kućnih ljubimaca suncu u razdoblju između devet i 19 sati. Sebi i svom ljubimcu priuštit ćete bezbrižan godišnji odmor, a pritom uštedjeti i novac za ponekad preskupe veterinarske terapije.

Dehidracija

Ne kaže se uzalud da je voda glavni obrok bez obzira o kojem se kućnom ljubimcu radilo. Zašto? Tijelo većine životinja u sebi sadrži više od 60 posto vode, a ako se taj postotak naglo životinjama prijeti dehidracija. Primjerice, kod mačaka voda pospješuje rad bubrega, a zajedno s vodom životinje iz organizma izbacuju štetne tvari. Na različite načine voda pospješuje rad i drugih organa. Ako organizam nema dovoljno vode i dehidrira postoji opasnost od zatajenja bubrega, a samim time i od uginuća.

Tijelo većine životinja u sebi sadrži više od 60 posto vode, a ako se taj postotak naglo smanji životinjama prijeti dehidracija

Naučite prepoznati dehidraciju

Kao i kod većine drugih problema, prvo što ćete primijetiti bit će opća slabost i ubrzan rad srca. Jedan od sigurnih znakova dehidracije jest smanjena elastičnost kože, a elastičnost možete provjeriti na jednostavan način: potegnite dio krzna na vratu prema naprijed. Ako se koža brzo vrati u normalan položaj, s vašom macom je sve u redu. Što se koža sporije vraća u početni položaj, to je znak sve veće dehidracije.  

Liječenje dehidracije

Maci što prije treba dati tekućinu. Kod lakših poremećaja mačka će sama piti vodu, a kod težih slučajeva morat ćete je odvesti veterinaru koji će joj dati infuziju te mački prepisati određenu terapiju. Kako biste izbjegli ovakve nezgode, pripremite se.

Na nekoliko mjesta u stanu/kući stavite posudice s vodom te ih mijenjajte nekoliko puta na dan. U vodu možete staviti i kockice leda. Ako vaša mačka jede suhu hranu, ljeti će trebati više vode, a savjetujemo da joj uz suhu dajete i hranu iz konzerve koja u sebi sadrži veći postotak vode. Izbjegavajte joj davati mlijeko koje općenito nije zdravo za mačke. Prevencijom dehidracije na dobrom putu ste da spriječite i druge ljetne opasnosti.

Toplinski udar i sunčanica

Toplinski udar i sunčanica najčešće su ljetne bolesti mačaka, a glavni problem su visoke temperature i vlaga. Za razliku od sunčanice, koju uzrokuje direktno izlaganje suncu, toplinski udar puno je opasniji jer prijeti i u slučaju kada mačka nije direktno na suncu. Primjerice, može ležati u stanu, a svejedno doživjeti udar. Najčešće toplinskog udar nastaje tijekom puta jer vlasnici mačku ostave samu zatvorenu u automobilu s ugašenim klima uređajem. Dok oni piju kavicu na odmorištu, mačka se u automobilu pregrijava. Visoke temperature, bez obzira bila mačka na suncu ili ne, rezultiraju pregrijavanjem vitalnih dijelova tijela poput jetri, bubrega, pluća, srca i mozga. 

Prevencijom dehidracije na dobrom ste putu da spriječite i druge ljetne opasnosti.

Za razliku od ljudi, mačke se ne znoje, već se (laički rečeno) hlade ližući krzno ostavljajući na njemu slinu, dahtanjem, a manji dio topline odlazi kroz šape i njuške. Unatoč dobroj toplinskoj izolaciji, mačke se uslijed ekstremno visokih temperatura ne mogu sasvim ohladiti. Posebno ugrožene su mačke koje imaju spljoštenu njušku poput perzijskih i drugih egzotičnih mačaka jer otežano dišu. U rizičnu skupinu spadaju mačići, stare mačke, mačke s viškom kilograma i bolesne mace.

Prvi simptomi toplinskog udara

Simptomi toplinskog udara su pretjerana zadihanost, pojačano crvenilo jezika, slinjenje, opća slabost, zbunjenost, drhtavica, povraćanje te proljev sa sukrvicom. Zadnji stadij je koma. Posebno ugrožene su svijetle mačke, mladi mačići, stare mačke kao i mačke s viškom kilograma. Kakve god simptome uočili, ne paničarite. U većini slučajeva vlasnici primijete već početne, blaže simptome (slinjenje i zadihanost). U tom slučaju mačku možete ohladiti sami. 

Upalite klima uređaj ili ventilator. Hlađenje nastavite masirajući je tkaninom koju ste namočili u vodu ili pak u nju zamotali led. Može poslužiti bilo što iz zamrzivača, primjerice zaleđeno meso ili povrće. Ako se jave teži simptomi, što prije posjetite veterinara, a na putu do njega mačku također hladite. Veterinar će maci po potrebi dati kisik i infuziju te propisati terapiju koja traje nekoliko dana i nje se obavezno treba pridržavati.

Toplinski udar se najčešće javlja na putu jer mačka ostane sama u vrućem automobilu dok su vlasnici na odmorištu na kavi

U članku smo već nekoliko puta spomenuli veterinara. Cilj nam nije zazivati probleme, ali tijekom godišnjeg odmora veterinar vam uvijek mora bit pri ruci. Za prvu ruku to može bit i vaš stalni veterinar kojeg posjetite prije puta i zamolite ga za broj mobitela na koji ga u slučaju problema možete nazvati. Pravi veterinar uvijek će vam dati besplatan savjet. Ipak unaprijed se pripremite i raspitajte gdje se u blizini vašeg ljetovališta nalazi veterinar.

Izbjegnite toplinski udar

Najčešća pogreška vlasnika jest što misle da su problem riješili ako su mačku sklonili sa sunca. To jest djelomično rješenje, ali boravak u zatvorenom stanu bez spuštenih roleta i ne navučenih zastora jednako je opasan, pogotovo ako u stanu nemate klima uređaj. Kako bi izbjegli odlazak veterinaru (i uštedjeli novac) omogućite mački slobodno kretanje unutar stana, odnosno prepustite joj da si sama pronađe hladnije mjesto.

Kako bi vodi dali potrebnu svježinu možete u nju staviti nekoliko kockica leda

Isto se odnosi na mačke koje povremeno izlaze iz stana. Morate im omogućiti hlad, bilo da ste im postavili suncobran ili pak omogućili drijemanje ispod drveta. Ne zatvarajte ih u transporter. Najbolje bi bilo da u razdoblju između devet ujutro i 19 sati navečer uopće ne izlaze iz zatvorenog prostora. 

Najvažnije: Mačka tijekom cijelog dana mora imati svježu, a ne ustajalu vodu što znači da je treba mijenjati nekoliko puta dnevno. Kako biste vodi dali potrebnu svježinu možete u nju staviti nekoliko kockica s ledom.

Bolesti kože

I mačke mogu zadobiti opekline od sunca koje mogu bit kobne. Najugroženije su mačke s kratkom dlakom te dijelovi tijela koji nemaju dlake, poput ušiju. Posljedica izlaganja suncu mogu biti različita kožna oboljenja, a najopasniji je svakako karcinom. Možete ih zaštititi raznim kremama za sunčanje, a najlakše prevencijom odnosno ne izlaganjem suncu.

Trovanje

Trovanje mačaka, pogotovo onih koje uz stan/kuću borave na otvorenom velik je problem. Uzroci trovanja mogu bit različiti, a najčešće se radi o pokvarenoj hrani. Izbjegavajte im davati mlijeko, sladoled, sirova jaja, sirovo meso (pogotovo jetrica) i ribu.

Trovanje ćete prepoznati ako vaš kućni ljubimac učestalo povraća, ima proljev, krvari, slini i pokazuje opću slabost organizma

Sve su to lako kvarljive namirnice i mogu se otrovati bakterijama E.coli i salmonelom. Uzroci trovanja mogu bit i otrovi za miševe, štakore i ostale glodavce. Mačka ih iz znatiželje može pojesti. Nažalost, puno češći uzrok trovanja su ljudi koji mačkama postavljaju otrove. Trovanje ćete prepoznati ako vaš kućni ljubimac učestalo povraća, ima proljev, krvari,slini i pokazuje opću slabost organizma. Ti simptomi općenito su znak da s mačkom nešto nije u redu te savjetujemo hitan odlazak veterinaru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...