Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Oprez sa šminkom! Od šljokica možete dobiti alergiju na hranu

Oprez sa šminkom! Od šljokica možete dobiti alergiju na hranu

Boje, mirisi, konzervansi i aditivi u kozmetici čine otrovni koktel koji narušava imunološki sustav osjetljive dječje kože. Može prouzročiti niz problema, kaže liječnica Ivana Nola

VIDEO

Svjetski trend šminkanja među djevojčicama u dobi od samo četiri, pet godina. koji se širi društvenim mrežama te polako dolazi i u Hrvatsku, osim psihologinje Gordane Buljan Flander te naših glumica i TV voditeljica, ne odobrava ni dermatologinja Ivana Nola.

- Kao prvo, kultura u kojoj bi šminkanje djeteta trebalo biti nešto normalno mi je apsolutno nepojmljiva. Ne vidim ni dobar razlog zašto bi se djeca šminkala, pa čak i kad je riječ o minimalnom korištenju šminke - komentira dermatologinja. Upozorava da s medicinske strane nanošenje bilo kakvog make upa nije dobro za dječju kožu, s obzirom na činjenicu da se u tim preparatima nalaze boje, mirisi te niz različitih konzervansa i aditiva.

Kćeri slavnih dama: Umjesto za igranje, žive za šminku i selfije
Kćeri slavnih dama: Umjesto za igranje, žive za šminku i selfije

Svi ti sastojci zajedno, napominje Nola, čine otrovni koktel, koji je prvenstveno uzročnik kontaktnih alergija. To osobito vrijedi za djecu u razvoju, kad im se imunološki sustav još stabilizira – osobito imunološki sustav kože.

- Ne mogu zamisliti nijednu vrstu šminke koja bi bila prihvatljiva za redovito korištenje kod djece - kaže Nola te dodaje da su i poseban problem “alati” za šminkanje, koji se većinom loše održavaju i mogu biti pravi izvor infekcija.

8172565

- Uzmite za primjer olovku za oči i malu dječju ruku koja se njome koristi. To su nepravilne kretnje koja na kraju mogu dovesti i do povreda u predjelu oka. Ako olovke nisu pravilno održavane, može doći do infekcija na području oka i uz trepavice - upozorava.

Šminkerica Victorijinih anđela otkrila trik za konturiranje lica
Šminkerica Victorijinih anđela otkrila trik za konturiranje lica

Veliki problem su i kistovi za šminkanje s kojima se djeca također mogu ozlijediti, ali su i pravi izvor bakterijskih infekcija. Ako se pravilno ne održavaju, što znači da ih treba prati najmanje dva puta tjedno, izlažete se riziku od zaraze. Najbolje ih je prati u sapunici i vrućoj vodi te ostaviti da se dobro osuše. U suprotnom može doći do razmnožavanja bakterija koje će se nastaniti na licu.

Još jedan od mogućih problema, nastavlja dermatologinja, alergijski je dermatitis, koji se može javiti u puno ranijoj dobi ako dijete od malih nogu koristi šminku. Dermatologinja dodaje i da naizgled bezazlene šljokice, s kojima se djeca često igraju te ih u vrijeme karnevala koriste za “maškaranje”, mogu biti itekako opasne za zdravlje djece.

8172565

- Kožni osipi su najčešća posljedica korištenja šminke. Najčešće se javljaju u obliku iritacija na koži, ali problem je ako se nakon nekog vremena javi kontaktna alergija kao posljedica korištenja šljokica. Njih danas možete pronaći svugdje – od šminke pa do dekoracija za proslavu dječjih rođendana. Šljokice mogu sadržavati štetne sastojke koji uzrokuju veliku osjetljivost kod djece, osobito kad je riječ o hrani. Nakon nekog vremena od korištenja proizvoda sa šljokicama može doći do alergije na lješnjake, orahe i korjenasto povrće, poput brokule, špinata i blitve. To su velike zdravstvene komplikacije za daljnji razvoj djece - upozorava Nola.

Pet najvećih beauty pogreški: Svaka žena radi barem jednu...
Pet najvećih beauty pogreški: Svaka žena radi barem jednu...

Kozmetika vrvi opasnim sastojcima

U maskarama i sjenilima alergijske su reakcije često uzrokovane i sastojcima kao što su šljokice u prašku, hlapiva ulja i parfemi, različiti antioksidansi, pigmenti, tvari za spajanje, a često i nikal sulfat te željezni oksid. Osim alergijskih kontaktnih dermatitisa, kozmetički pripravci ponekad uzrokuju iritacijske, nealergijske kontaktne dermatitise, upozorava Nola.

Konzervanse parabena su u visokim dozama pronašli u tumorima dojki

Izrazito opasni su parabeni. To su konzervansi koji se obično nalaze u kozmetičkim proizvodima i sprečavaju rast bakterija. Poznato je i da ometaju proizvodnju estrogena u tijelu. Parabene su pronašli i u visokim koncentracijama u tumorima dojki. Izrazito opasni mogu biti i za trudnice, a kamoli za djecu koja koriste tu istu kozmetiku.

Može doći i do velikih problema s plodnošću

Istraživanja su otkrila da organski spoj butilparaben, koji je također u kozmetičkim proizvodima, može poremetiti endokrini sustav, uzrokujući probleme s plodnošću i imunološkim sustavom, dok antimikrobni spoj triklokarban može dovesti do prijevremenog porođaja i smanjene dužine tijela bebe.

Mnogi od tih spojeva nisu ni biorazgradivi

Od spomenutih 84.000 kemijskih spojeva prisutnih u kozmetici, svaki osmi spada u neku grupu otrova. Jedni od njih su pesticidi, koji su reproduktivno otrovne tvari i hormonski razarači. Potom su tu industrijske kemikalije. Većina tih supstanci potencijalno je kancerogena, šteti organima, uništava njihove funkcije te posebno toksično djeluje na dišni sustav, jetru i bubrege. Mnogi od tih spojeva nisu čak ni biorazgradivi tako da, osim što direktno truju organizam, nakon upotrebe ostaju u prirodi i dodatno zagađuju okoliš.

S NJIMA JAKO OPREZNO: Ovih horoskopskih znakova se svi trebamo bojati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku