Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
47 komentara

Orahnjače: Pan pek ima najviše oraha, Rabska najmanje aditiva

Orasi sadrže puno vitamina E, koji je antioksidans, vitamin C te nezasićene masne kiseline, koje štite zdravlje srca i snižavaju kolesterol u krvi, ipak, ne treba pretjerivati

Foto: Dreamstime
47 komentara

Nezaobilazne na Božić, analizirali smo orahnjače. Domaće se rade od brašna, kvasca, mlijeka, jaja, šećera, maslaca te, naravno oraha.

Grožđice i rum daju karakterističan okus. Kupovne, koje smo ovaj puta analizirali, razlikuju se od domaćih prvenstveno po tome što sadrže dodatke za bolji okus, teksturu te dulju trajnost na policama pekara te trgovina.

U orahnjačama koje smo analizirali različiti su udjeli punjenja, odnosno oraha. Što je više oraha, a manje raznih dodataka, orahnjača je kvalitetnija. Najviše oraha ima u Pan Pek, po 29 posto, dok ga najmanje ima orahnjača Spar. Koliko je oraha ne piše na orahnjačama Mlinara, Mlina te na Rabskoj, kako je zovu Rabljani.

web KAKO JESTI ZA BLAGDANE Male tajne nutricionista: Juha i salata sprečavaju prejedanje

Orasi su inače zdrava namirnica koja sadrži dobre nezasićene masne kiseline. One štite zdravlje srca te snižavaju razinu kolesterola u krvi. Isto tako, orasi sadrže veće količine vitamina E, koji djeluje kao antioksidans te štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. U zimskim mjesecima čuva imunitet s vitaminom C. Orasi su bogati bjelančevinama pa će njihova konzumacija umanjiti osjećaj gladi. Ipak, orahnjače obiluju sastojcima poput šećera i masti pa bi zdravije bilo orahe jesti same. Glavninu orahnjače čini bijelo pšenično brašno. Ovo brašno dobiva se od zrna pšenice koja ne sadrže ljusku i siromašno je vitaminima te mineralima. Njih inače pronalazimo u ljuski pšenice. Isto tako, siromašno je vlaknima, kojima cjelovito brašno obiluje, pa će brzo podići razinu šećera u krvi. Uz prekomjernu te dugoročnu konzumaciju, to može dovesti do razvoja šećerne bolesti. Razinu šećera u krvi brzo će podići i šećer kojeg u orahnjačama ima poprilično.

Dreamstime SVE SE BROJI Pazite što pijete za blagdane: Najviše kalorija je u koktelima

Najmanje ga ima u Rabskoj, šest grama na 100 grama, dok ga je najviše u Sparovoj, 22 grama. Količina šećera nije navedena na orahnjačama Pan pek i Mlin. Preporuka je ne jesti više od 30 grama na dan, što je oko šest, sedam čajnih žličica. Domaće orahnjače kao mast većinom sadrže maslac. Kupovne sadrže biljne masti poput palmine. Imaju puno zasićenih i trans masnih kiselina koje štete zdravlju srca. Kupovne orahnjače sadrže razne aditive, zgušnjivače i konzervanse za dulje trajanje. Većinom se smatraju bezopasnima. Rabska orahnjača praktički nema umjetne aditive.

Analiza orahnjača

SPAR - 19,99 kuna, 450 grama

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Oraha je devet, a nadjeva 57 posto. Ne piše koji tip pšeničnog brašna sadrži, a dodano je i sojino. Ima zdravije masti poput repičinog ulja te maslaca. Umjetni emulgator bezopasan je u propisanim količinama. Šećera je 22 grama na 100 grama.

ŽITO - 15,99 kuna, 400 grama

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Nadjeva je 54, a oraha ukupno 11 posto. Najviše je bijelog pšeničnog brašna, a ima i sojino. Dodane su biljne masti sa zasićenim masnim kiselinama. Konzervansi i zgušnjivači/emulgatori su bezopasni. Šećera je 19 grama na 100 grama.

MLINAR - 19,99 kuna, 500 grama

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Oraha je 13 posto, a ne piše koliko je nadjeva. Uz bijelo pšenično brašno ima i polubijelo u kojem je više dobrih vlakana, a dodano je i ječmeno te sojino brašno. Šećera je 18 grama na 100 grama.

MLIN I PEKARE SISAK - 13,99 kuna, 300 grama

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Nadjeva je 32 posto, a ne piše koliko je oraha. Sadrži bijelo pšenično brašno, jaja i biljne masti. Ne znamo koliko je šećera.Antioksidans je bezopasan, kao i emulgator, ako je u propisanim količinama.

RABSKA - 30,99 kuna, 420 grama

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Ručni rad. Zbog jednostavnog sastava nalik je na domaću. Ne piše koliko je oraha, a ima i brašno, grožđice, jaja, mlijeko te arome. Mast je margarin. Nema aditiva. Samo je šest grama šećera na 100 grama.

PAN PEK - 23,90 kuna, 400 grama

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Ručno rađena. Nadjeva je 75 posto, a oraha ima 29 posto. Dominira bijelo pšenično brašno, a dodano je vrhnje. Količinu šećera ne znamo. Ima štetne fosfate, a u njoj su i razni bezopasni aditivi.

Zvijezda 'Igre prijestolja' skinula se u bikini i pokazala svu raskoš svog isklesanog tijela!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message