Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Osip i upaljena koža: Znakovi da koristite pokvarenu šminku

Ne pada nam napamet ignorirati rok trajanja na mlijeku ili jajima. Što se šminke i ostalih kozmetičkih proizvoda tiče, često i zaboravljamo da oni uopće mogu isteći

24sata Video
Foto: 24sata Video
22 komentara

Ako ste u bilo kojem trenutku posumnjali u valjanost nekog od kozmetičkih proizvoda, a nakon uporabe dobili ste jedno od sljedećeg :

  1. Osip
  2. Crvenilo
  3. Kontaktni dermatitis
  4. Kvržice
  5. Čireve
  6. Naoticanje

provjerite rok trajanja na proizvodima koje ste koristili, a po potrebi zatražite i pomoć liječnika.

POGLEDAJTE VIDEO: Koliki je rok trajanja maskare, ruža, pudera, ...

Neka su pakiranja proizvoda mala, no na svakom je sigurno naznačen rok trajanja. Obično je to ikona otvorene posudice, kraj koje piše broj i oznaka "M" ili "Y". M označava mjesec, a Y godinu. Stoga ako na pakiranju kraj znaka otvorene posudice piše 6 M, to znači da je proizvod, od dana otvaranja, preporučljivo koristiti najduže šest mjeseci.

Najkraći rok trajanja ima maskara, oko tri mjeseca, a parfemi su rekorderi s osam do deset godina valjanosti. Svaki proizvod ima i svoje znakove kvarnosti, poput promjene boje, mirisa, ali i same teksture proizvoda. Ako se maskara počne grudati, a lak za nokte postaje sve gušći, to znači da bi proizvode bilo najbolje zamijeniti novima.

Proizvod poput laka za nokte možete i razrijediti, da biste ga mogli opet koristiti, no taj trik samo umjetno produžuje valjanost proizvoda, što ne znači da je zdravstveno preporučljivo nastaviti ga još koristiti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message