Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Advent u Salzburgu: Čarobni božićni sajam za pamćenje...

Advent u Salzburgu: Čarobni božićni sajam za pamćenje...
8

Na ovom božićnom sajmu možete kušati Mozartove kugle po originalnoj recepturi, tradicionalne debrecinke, uživati u ugođaju ali i posjetiti kuću Mozartova rođenja

VIDEO

Jedan od najstarijih božićnih sajmova, onaj u Salzburgu, korijene vuče još iz 15. stoljeća, a u svom romantičnom okružju, vjerojatno je najsposobniji prizvati božićnu toplinu. Miris kuhanog vina, snijegom pokriveni krovovi, tradicionalni kolačići i ručno izrađeni ukrasi, faktori su koji će razgaliti i zainteresirati svakog posjetitelja. Salzburg ima još jednu svoju tajnu, kojom osvaja srca - on je jedan od najbolje očuvanih gradova sjeverno od Alpa, s predivnim pogledom i lokacijom, a njegov stari dio je na UNESCO-v popisu mjesta svjetske baštine.

Sastoji se od nešto više od 95 štandova, podijeljeni su u šest raznobojnih dijelova, a prostiru se preko dva glavna trga, Domplatz i Residenzplatz. Na Christkindlmarkt-u, tj. božićnom sajmu, najtraženije su Mozart kuglice, prženi bademima i zašećerene jabuke. Ove godine, otvara se 17. studenog. 

Radno vrijeme Christkindlmarkta od ponedjeljka do četvrtka je od 10 ujutro do 20.30, petkom od 10 ujutro do 21 sat, subotom od 9 do 21, a nedjeljom od 9 do 20.30. Za Badnjak sajam radi od 9 do 15 sati, a za Božić i blagdan sv. Stjepana od 11 do 18. 

Ručno rađeni ukrasi koštaju od 3 do 15 eura, ali staklene kuglice za bor mogu dosegnuti cijenu i od 10 eura. Za njihov klasični ručak, par debrecinki sa senfom i kuhano vino izdvojit ćete oko 5 eura. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Putujete li s djecom, kojoj razgledavanje može brzo dosaditi, u blizini je i gradsko klizalište na Mozartplatzu. Mještani Salzburga svake godine biraju i "pravog malog Isusa", kojeg posjetitelji mogu vidjeti samo subotom. . 

Za sve romantike, u ponudi su i vožnje kočijom. Dobit ćete i tople prekrivače tako da bezbrižno možete uživati u razgledavanju. Vožnja fijakerom, kako ga stanovnici nazivaju, košta 35 eura po osobi za sat vremena. Međutim, dobra stvar je što se možete cjenkati pa možda prođete i jeftinije. 

Što treba vidjeti u Salzburgu?

Ako ste u Salzburgu, svakako vrijedi posjetiti Mozartovu kuću. Ovaj glazbeni genij rođen je u kući Hagenauer, na trećem katu 1756., a njegov dom je danas muzej. Mozart je živio i na adresi Markettplatz 8 te je i taj prostor pretvoren u muzej, ali njegova rodna kuća je puno popularnija te je danas jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu. U obnovljenom prostoru na tri kata posjetitelji mogu vidjeti kako je Mozart rastao, kada se i kako počeo baviti glazbom, tko su mu bili prijatelji i kako se slagao s roditeljima. Izložene su i njegova mala violina te drugi instrumenti koje je svirao.

Ulaz u svaki od muzeja stoji oko sedam eura, dok Mozartove kugle koštaju osam. Kuglice po originalnoj recepturi možete probati u Cafe Fürst, dok je 'klasične' najbolje kupovati u ulicama i prodavaonicama izvan glavnih turističkih ruta. Prvi put su ih proizveli krajem 19. stoljeća.

Za sve željne dobro šopinga tu je Getreidegasse, najpoznatija trgovačka ulica u Salzburgu. Poznata je po odličnim trgovinama za svačiji džep, ali i po posebnom razmještaju ulica te mnoštvu uskih prolaza i spojenih kuća koje joj daju poseban ugođaj.

Odlično mjesto za kulturno uzdizanje je Residenz, inače bivše službeno sjedište Salzburških prinčeva nadbiskupa. To je impresivan kompleks zgrada u kojima se nalazi i Residenz galerija koja čuva djela Rembrandta, Rubensa i Brueghela.

Filmski fanatici će doći na svoje u dvorcu Hohenwerfen gdje je sniman film Orlovo gnijezdo s Clintom Estwoodom. Ulaz košta 10 eura. Osim toga, antologijski film "Moje pjesme, moji snovi" sniman je u pitoresknom Salzburgu. 

Savjet s putovanja: Ne ostavljajte stvari u autu

Noću su neki dijelovi grada pomalo mračni i ne ulijevaju baš sigurnost, pa nije ugodno njima prolaziti. Jedno od takvih dijelova Salzburga je područje oko parkirališta i samo podzemno parkiralište ispod brda. Ako parkirate u podzemnoj garaži pod brdom, pripazite što ostavljate u automobilu. Zapravo, najbolje da ne ostavljate nikakve stvari u autu jer prilika čini lopova, piše Puturist.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...