Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Osjetljivi na pelud, prašinu i grinje: Redovito čistite i perite

Osjetljivi na pelud, prašinu i grinje: Redovito čistite i perite

Alergija na kućnu prašinu traje 365 dana u godini, a od tvari u njoj možemo biti alergični na grinje, plijesni te ljuskice kože kućnih ljubimaca. Važno je često pranje posteljine ali i čišćenje usisavača

VIDEO

Alergični na pelud, koji je s dolaskom proljeća ispunio zrak, moraju se čuvati alergena i među vlastita četiri zida jer sićušna peludna zrnca lako nađu put i do zatvorenih prostora. A za one koji su alergični na kućnu prašinu (odnosno grinje), plijesan ili kućne ljubimce (najčešće mačke, pse, glodavce i ptice), sezona alergija nikad ne završava. 

Borba protiv svih spomenutih alergena počinje kod kuće. Ako vi ili netko od ukućana često kišete i(li) kašljete, nos vam curi ili je dugotrajno začepljen, suze vam oči i(li) otežano dišete, to su simptomi alergije, ali dijagnozu ne možete postaviti sami. 

Nužno je da se medicinskim pretragama ustanovi patite li od alergije i na što ste točno alergični kako biste pouzdano znali što vam smeta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Alergija 02:13

Najbolji je lijek izbjegavanje alergena koliko god je moguće, a treba li uz to uzimati lijekove, strogo se pridržavajte liječničkih uputa jer se inače alergijski simptomi mogu ozbiljno pogoršati.

Alergene koji se šire zrakom i nakupljaju na okolnim površinama nemoguće je posve izbjeći, ali se njihova količina u stambenom prostoru može znatno smanjiti. To ne znači život “pod staklenim zvonom” nego održavanje doma čistim na točno određene načine. Pritom imajte na umu da prevencija alergena treba biti trajna i svakodnevna, pa je najbolje stvoriti rutinu čišćenja. 

Ako ste alergični na pelud, ne smijete je pustiti u kuću, što je osobito teško ovih dana, kad je zbog cvjetanja biljaka visoka koncentracija peludi u zraku. 

U sezoni alergena preporučuje se držati sva vrata i prozore zatvorenima, a kuću prozračivati kad je alergena manje u zraku (primjerice, za kišna vremena) te, prema mogućnosti, održavati čistoću zraka s pomoću klimatizacijskih uređaja i pročistača. 

Peludni kalendar: Provjerite kad koje trave cvjetaju, alergija vas može mučiti sve do lipnja
Peludni kalendar: Provjerite kad koje trave cvjetaju, alergija vas može mučiti sve do lipnja

Pomaže često usisavanje kako biste pelud uklonili sa sagova i namještaja. Čim izvana uđete u kuću, promijenite svu odjeću i istuširajte se kako biste uklonili zaostalu pelud. Preporučuje se i često pranje kose, osobito prije spavanja. Ne sušite odjeću vani.  

Kućna prašina skriva svoje alergene 

Pelud je sezonska muka, ali alergija na kućnu prašinu traje 365 dana na godinu. 

Prašine se ne možemo posve riješiti, a preosjetljivost na prašinu ne znači da je dom prljav. Prašina se prirodno stvara kao mješavina raznovrsnih tvari koje nas okružuju. Najčešći su alergeni među njima grinje, plijesni i “prhut”, odnosno ljuskice kože kućnih ljubimaca. 

Man checking for carpet dust mites and bug parasites

Osobito je teško ukloniti grinje jer te mikroskopski sitne životinjice žive u sagovima, jastucima, madracima, tapeciranom pokućstvu... Lako se razmnožavaju na toplim i vlažnim mjestima, pa održavajte temperaturu ispod 22 Celzijeva stupnja i vlažnost zraka manju od 50 posto. 

Najvažnije je grinje “protjerati” iz kreveta. Perite posteljinu na minimalno 60 Celzijevih stupnjeva, a dobro je rješenje antialergijski madrac i posteljina. Najbolje je da podovi i zidovi budu “goli”. Iz prostora treba što je moguće više ukloniti skupljače prašine kao što su sagovi, teške zavjese, venecijaneri, plišane igračke, gobleni, knjige... 

Doktor upozorio: Tisuće grinja 'olakšava' se na vašem jastuku svaki dan - promijenite ga!
Doktor upozorio: Tisuće grinja 'olakšava' se na vašem jastuku svaki dan - promijenite ga!

Grinje u plišanoj igrački možete uništiti tako da je stavite u plastičnu vrećicu i ostavite u zamrzivaču 24 sata, ali taj postupak treba često ponavljati. Ako na sušilici imate opciju sanitize koja ubija bakterije i viruse vrućim zrakom, pokušajte i na taj način. 

Alergije mogu izazvati i plijesni kojima pogoduje vlaga pa ih osobito ima u podrumu, kupaonici i kuhinji, a nakupljaju se i u tapetama, starim madracima, sobnom bilju... Stoga redovito čistite i prozračujte prostor, održavajte povoljnu vlažnost zraka, popravite instalacije i slavine koje cure.  

Kućni ljubimci

Kad je riječ o kućnim ljubimcima, problem nije životinjska dlaka nego ljuskice kože i tjelesne izlučevine dlakavih životinja, a među uzročnicima alergija su i perje te izmet ptica. 

Za zdravlje je najbolje da kućni ljubimac ne bude u stanu - istraživanja su pokazala da je u prosjeku potrebno čak 20 tjedana kako bi se količina alergena kućnih ljubimaca smanjila. No mnogi se unatoč alergiji ne žele odreći blizine omiljene životinje. U tom slučaju morate svakodnevno i temeljito čistiti stan, ljubimca često prati i svakako ga držite podalje od spavaonice.  

Uređaji za čišćenje pomažu, ali i njih treba čistiti

Korisni su pomagači za održavanje čistoće zraka i površina u stanu uređaji s visokoučinkovitim HEPA filterima: usisavači, klima-uređaji, pročišćivači zraka... ali i njih obvezno treba redovito održavati i čistiti. Nove generacije perilica i sušilica za rublje imaju posebne programe za uklanjanje alergena.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom