Obavijesti

Lifestyle

Komentari 59

Osvježite vruće ljetne dane uz ovih 20 slatkih i šarenih pića

Osvježite vruće ljetne dane uz ovih 20 slatkih i šarenih pića
1

Smućkajte koktele po receptu vrhunskog barmena ili napravite slasna pića od sezonskog voća, limunade, čaja. Uključite sezonsko voće, začinsko bilje i guštajte u svojim kreacijama...

VIDEO

Koktel Mea Culpa mladog barmena Dorijana Skoblara ocijenjen je kao najbolji na državnom natjecanju barmena te ga ove godine vodi i na svjetsko prvenstvo u Kopenhagenu. Radi se o varijaciji džin-tonika koji je, kaže, piće u trendu, a spojio ga je sa sokom od crnog ribiza, sirupom hibiskusa i limunske trave.

Uvjeren da su kokteli puno više od šarenih napitaka punih umjetnih bojila, Skoblar je krenuo u avanturu mijenjanja percepcije o ovim atraktivnim pićima. Prateći trendove, zaključio je da bi ljudi mogli prihvatiti nešto novo. Stoga je za Forum bar na Rabu, u kojem radi, izradio kartu sa širokom ponudom vrhunskih koktela. 

- Shvatio sam da vas svako malo odskakanje od konkurencije načinom izrade koktela i spajanjem nespojivog čini posebnim i prepoznatljivim – kaže. 

Još jedna od njegovih kreacija, La Rambla, koktel je iza kojeg stoje uspomene s putovanja u Barcelonu dok je još bio srednjoškolac. 

- Tad sam prvi put probao španjolski liker od vanilije, Licor 43, koji je sad sastavni dio više mojih koktela. Njegov zanimljiv okus u La Rambli sam ukombinirao sa svježim ružmarinom i limunom uz dodatak šećernog sirupa i soka od brusnice, što je savršen spoj za osvježavajući koktel – kaže Dorijan.

Za ukrašavanje koktela voli koristiti sušeno voće. Grejp suši u dehidratoru, a prije ga narezanog natopi u likeru Campari, koji mu da dodatnu gorčinu. U koktelima često koristi i voćne piree. Spravlja ih tako da očišćene jagode ili neko drugo voće izreže na manje komade te uz šećer zagrijava u malom loncu na srednjoj vatri. Čim voće zavrije, miče ga s vatre, izmiksa štapnim mikserom te propasira.

U koktelima koristi i sirup od đumbira, koji je odličan dodatak za sva ljetna pića. Đumbir nareže na ploškice, doda šećer i vodu te kuha dok ne dobije željenu gustoću. Ostavlja ga poklopljenog u loncu 14 sati te procijedi i doda limunov sok. 

Limunade i čajevi odlična su baza za ledene napitke

Sezonsko voće za koktele ispasirajte pa ocijedite kako biste se riješili koštica ili većih komadića te dodajte mineralnu vodu, a po želji i alkoholnog pića. 

Ako je voće kiselo, pripremite sirup od šećera i vode te ga prije dodavanja koktelu dobro ohladite. Odlična baza za osvježavajuća pića je i limunada, koja se uz voće pretvara u šareni koktel. Od limuna ćete dobiti više soka ako ga zagrijete prije stiskanja dlanovima ili stavite na 20-ak sekundi u mikrovalnu ili vruću vodu.

Za limunadu je važna i kvaliteta vode, kao i za ledene čajeve, koji su također odlična baza za ljetna pića. Vrećice čaja ostavite u vodi kratko, najviše deset minuta, kako čaj ne bi postao gorak. Šećer dodajte kad je čaj još vruć da bi se bolje otopio. Prije nego što čaj stavite u hladnjak, pričekajte da se ohladi do sobne temperature.

Još jedan idealan ljetni napitak, smoothie, pripremite u blenderu. Kombinacije su razne - smiksajte svježe ili zamrznuto voće i led s voćnim sokom, mlijekom, jogurtom ili sladoledom. 

I slushy je pravi odgovor na ljetne vrućine, a to slatko osvježavajuće piće s usitnjenim ledom možete napraviti od voća ili cijeđenog soka. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje