Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Otkrili kako se razvija i množi tumor uzrokovan HPV-om

Otkrili kako se razvija i množi tumor uzrokovan  HPV-om
1

Tim znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković (IRB), u suradnji s Međunarodnim centrom za genetički inženjering i biotehnologiju u Trstu, ima nova otkrića u vezi razvoja HPV-a

VIDEO

S Instituta Ruđer Bošković u petak su priopćili da su s kolegama iz Trsta dokazali da protein iz virusa HPV-a koristi do sada nepoznati mehanizam za interakciju s tumorskim supresorima, te tako utječe na brže umnažanje tumorskih stanica.

Ističu da su ti rezultati važni jer dodatno pojašnjavaju mehanizme HPV-om uzrokovane kancerogeneze, a doprinijet će i u istraživanjima novih terapija za liječenje karcinoma koji su uzrokovani infekcijama HPV-om. Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom američkom časopisu Journal of Virology (ASM), koji se bavi raznim temama iz područja virologije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, infekcija HPV-om je odgovorna za 99 posto slučajeva raka vrata maternice, uzrokuje 70 posto drugih anogenitalnih karcinoma i 30 do 50 posto karcinoma glave i vrata. Stoga su istraživanja HPV-a u fokusu znanstvenika diljem svijeta.

U 70-im godinama prošlog stoljeća dokazano je kako dugotrajna infekcija ovim virusom kod žena može dovesti do razvoja raka vrata maternice. Za maligna svojstva HPV‐a odgovorni su njihovi onkoproteini E6 i E7. Normalna funkcija virusnih onkoproteina E6 i E7 jest da omoguće trajno stanično dijeljenje, kako bi se virus mogao replicirati i proizvesti nove virione. 

Symbolic picture human papillomaviruses (HPV)

Poslijedoktorand u Laboratoriju za molekularnu virologiju i bakteriologiju IRB-a i prvi autor na radu Nathaniel Edward Bennett Saidu istaknuo je kako su u tom radu dokazali da protein E6 HPV-a regulira umnožavanje tumorskih stanica kroz interakcije s tumor - supresorskim proteinom NHERF-2 te njegovom razgradnjom manipulira s ispoljavanjem tumor - supresorskog proteina p27.

Na taj način, objasnio je, utječe i na ubrzanje umnožavanja tumorskih stanica. Bennett Saidu ističe i da je u ovom radu tim znanstvenika iznio prvi dokaz da i tumorski protein E6 indirektno utječe na regulaciju proteina p27.   

Također, navodi, ovi su rezultati važni jer dodatno pojašnjavaju mehanizme HPV-om uzrokovane kancerogeneze te kancerogeneze općenito. Takve spoznaje su vrlo bitne u istraživanjima potencijalnih terapija za liječenja malignosti uzrokovanih HPV-om, jer trenutna cjepiva imaju isključivo preventivno djelovanje i ne pomažu kada je bolest već nastupila. Osim klasičnih metoda i terapija kod HPV-om uzrokovane kancerogeneze trenutno ne postoje druge metode liječenja. 

Dopisni autor na radu Vjekoslav Tomaić istaknuo je kako se spoznaje iz njihova rada mogu koristiti i za pronalaženje novih biomarkera koji bi predvidjeli razvoj bolesti na netipičnim mjestima koje inficira HPV, primjerice, područje glave i vrata.

Dodao je i kako se spoznaje koje su stekli radeći na tom istraživanju HPV-a mogu primijeniti i u istraživanjima drugih virusa koji uzrokuju tumore jer postoji vjerojatnost da do manipulacije ovog mehanizma dolazi i kod drugih virusa povezanih s karcinomima. (ms)

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'