Lifestyle

Komentari 5

Otrovane sjemenke: U sezamu nađene tisuću puta veće količine pesticida od dozvoljenih

Otrovane sjemenke: U sezamu nađene tisuću puta veće količine pesticida od dozvoljenih

Sve regije su se dignule na noge, a Belgija je prva u rujnu prijavila previsoke koncentracije pesticida u sjemenkama. U Hrvatskoj su dosad te sjemenke povučene 21 puta

Posljednjih nekoliko tjedana zaredale su se obavijesti da se s tržišta povlače sezamove sjemenke ili proizvodi sa sezamom zbog previše pesticida u sezamu, što predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje. Provjerili smo ima li razloga za brigu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Nadležne institucije potvrdile su da je od rujna do danas bila čak 21 obavijest o povlačenju sezama s našeg tržišta zbog previsoke koncentracije etilen oksida, pesticida koji je zabranjen u EU. Takav sezam iz Indije preplavio je cijeli kontinentu. Belgija je prva prijavila incident, potvrdili su nam iz Ministarstva poljoprivrede. Nakon što su primijetili da u sustav žurnog uzbunjivanja o opasnoj hrani (RASFF) često dolaze obavijesti o sezamu, Europska komisija naredila je pojačani nadzor. Previše pesticida pronašli su i u Francuskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Italiji, Češkoj, Finskoj, Njemačkoj, Norveškoj... 

- U rujnu 2020. preko EU sustava RASFF prijavljene su vrlo visoke razine etilen oksida u određenim serijama sezamova sjemena iz Indije. Više od 1000 puta su veće od najveće dozvoljene razine ostataka od 0,05 mg/kg, koja se primjenjuje za etilen oksid. Takva kontaminacija je ozbiljan rizik za zdravlje ljudi jer etilen oksid zbog svoje toksičnosti nije odobren kao aktivna tvar za uporabu u sredstvima za zaštitu bilja u EU - kažu iz Državnog inspektoratu i dodaju da oni nisu našli niti jedan takav proizvod.

Takva kontaminacija je ozbiljan rizik za zdravlje jer je taj pesticid klasificiran kao mutagen, kancerogen i toksičan za reprodukciju, navodi EU komisija.

Etilen oksid ne predstavlja akutnu opasnost za zdravlje, ali može biti štetan ako se tijekom vremena neprestano unosi. Svu hranu s takvim sezamom u Norveškoj spaljuju jer se ne može koristiti ni za gnojivo.

Inače pesticid etilen oksid je lako zapaljiv plin, kažu iz Ministarstva poljoprivrede, i vrlo je učinkovit protiv bakterija, plijesni i gljivica te se koristi u poljoprivredi pri proizvodnji sjemenki i začinskog bilja. U Indiji ga koriste za sprečavanje rasta salmonele pri skladištenju sezama. No EU ga zabranjuje. Ako se ipak nađe u hrani, smije ga biti do 0,05 mg po kilogramu.

Europska komisija je donijela uredbu i sve sjemenke od 25. listopada ove godine moraju biti popraćene analizom iz zemlje koja ga izvozi. Sve dodatno uzorkuju i kontroliraju na granici.

K nama su obavijesti stigle preko RASFF sustava pa su kod nas iz prodaje povukli grisine Tre Mulini iz Eurospina te Torinese koje su prodavali u Plodinama i Tvornici zdrave hrane, krekere Pan Peka i Spar Vital te Lorenz iz Müllera, musli Allos iz Biovege te sjemenke sezama iz više prodavaonica zdrave hrane. Neke proizvode povukli su preventivno. 

Opasan

Pesticid etilen oksid može biti štetan ako se dulje kontinuirano unosi.

Plin

Sporni pesticid je plin koji se koristi protiv bakterija, plijesni i gljivica.

 

Najčitaniji članci