Ovaj kolač radi se u dva dijela koji se na kraju spajaju. Prvi je izrada podloge koja se peče u vodenoj kupelji. Na to se stavlja drugi sloj pečen u pećnici, a na kraju se sve prelije finim umakom od karamele
Ovakav kolač niste jeli: Naopaki cheesecake od ananasa i karamele radi se u dva dijela
Sastojci:
- Korak 1: 150 g integralnih keksa, 75 g neslanog maslaca (sobne temperature), 500 g krem ​​sira, 100 ml kiselog vrhnja, 150 g šećera u prahu, 2 velika jajeta, 4 velika žumanjka, 2 žlice limunovog soka
- Korak 2: 1 limenka kriški ananasa u soku, ocijeđena (ili na kolutove narezan svježi ananas), 100 g smeđeg šećera, 50 g maslaca, 10 maraskino ili glace višanja
- Korak 3: 100 g maslaca, 150 g šećera, 2 velika jaja, 150 g običnog brašna, 1 žličica praška za pecivo, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1/4 žličice soli, 3 žlice mlijeka
- Korak 4: umak od karamele (kupovni ili domaći), još nekoliko višanja
Priprema:
Korak 1:
Prvo napravite podlogu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dno kalupa (promjera 20 cm) obložite masnim papirom. Usitnite kekse u procesoru za hranu dok ne budu fino samljeveni pa u to dodajte otopljeni maslac. Miješajte dok se dobro sjedini. Prebacite u kalup i pritisnite dnom čaše da se dobro utisne sa svih strana, a površina bude glatka. Stavite u hladnjak.
Za to vrijeme u velikoj posudi umutite krem sir, kiselo vrhnje i šećer. Istucite jedno po jedno jaje i žumanjke, zatim dodajte i sok od limuna. Izlijte to na podlogu u kalup pa dobro omotajte dno i strane kalupa s aluminijskom folijom kako voda ne bi prodirala u kolač tijekom pripreme u vodenoj kupelji.
Stavite kalup u veći protvan pa ulijte vruće vode, tako da dođe do pola kalupa. Pecite tako u pećnici između sat i sat i 15 minuta, dok se nadjev ne stegne. Potom izvadite i hladite četiri sata ili čak preko noći.
Korak 2:
U drugi kalup za torte istog promjera ulijte otopljeni maslac u kojemu ste ispržili šećer (do zlatno smeđe boje) pa na to lijepo poslažite kolutove ananasa, a u svaku rupu u kolutu stavite jednu trešnju ili višnju.
Korak 3:
Napravite smjesu tako da umutite maslac i šećer pa dodajete jedno po jedno jaje, brašno, prašak za pecivo, vaniliju i sol. To dobro pomiješajte i dodajte mlijeko. To prelijte preko naslaganih kolutova ananasa pa pecite na 180 stupnjeva 25 minuta do pola sata ili dok kod testa čačkalicom ova ne izađe čista.
Korak 4:
Dok se ovo peče, izvadite iz hladnjaka podlogu sa nadjevom koju ste ranije napravili i pažljivo prebacite na veliki tanjur. Dio kolača koji se zadnji pekao ostavite da se hladi minutu pa spojite ta dva dijela na način da dio sa ananasom preokrenete na podlogu (kako je pokazano niže u videu).
Na kraju prelijte kolač sa malo karamele i ukrasite sa još nekoliko višanja.
Pogledajte u videu kako ga napraviti:
POGLEDAJTE 2. EPIZODU FIRME: Ono kad je kolegica bivša manekenka