Obavijesti

Lifestyle

Komentari 55

Ove bolesti prijete od krpelja - uočite simptome na vrijeme...

Ove bolesti prijete od krpelja - uočite simptome na vrijeme...
1

Imajte na umu da ne vrebaju samo iz trave i niskog raslinja, već i s drveća. Nakon što pronađe žrtvu, krpelj hoda više sati po tijelu u potrazi za mjestom na kojem će se učvrstiti

VIDEO

Krpelja najviše ima u proljeće i ranu jesen pa, planirate li ići u prirodu ili živite na selu, pripazite! Imajte na umu da ne vrebaju samo iz trave i niskog raslinja, već i sa drveća. 

- Skriveni na vlatima trave, granama i listovima grmlja i drveća, krpelji čekaju prolazak pogodnog domaćina – toplokrvne životinje ili čovjeka. Građom svojih nogu prilagođeni su prihvaćanju za krzno životinja ili na dlačice odjeće ljudi. Nakon što se prihvati na domaćina, krpelj hoda više sati po tijelu u potrazi za mjestom gdje će se učvrstiti svojim rilom. Probadanje kože traje desetak minuta i ne osjeća se zbog tvari u slini koje, među ostalim, imaju djelovanje poput anestetika - objašnjavaju u Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Dodaju da neki krpelji prenose bolesti.  Oni zaraženi virusom krpeljnog meningoencefalitisa najčešće nalaze u sjevernom i sjeverozapadnom području Hrvatske između Save i Drave, a krpelja zaraženih bakterijom koja uzrokuje Lyme boreliozu ima na čitavom području grada Zagreba.

O kakvim se zarazama radi i jesu li opasne?

Krpeljni meningoencefalitis

- Nakon inkubacije koja traje 7 do 14 dana, javlja se prva faza bolesti koja traje do 7 dana, a nalikuje na gripu (povišena temperatura, malaksalost, glavobolja, bolovi u tijelu). Slijedi faza poboljšanja od nekoliko dana i nakon toga počinje druga faza bolesti  kada se javljaju smetnje od strane središnjeg živčanog sustava (glavobolja, mučnina, povračanje, zakočenost šije), a ponekad i  znakovi slabosti ili oduzetosti mišića ramenog pojasa, ruku, nogu, mišića za disanje) - upozoravaju u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

Lyme borelioza (Lajmska bolest)

- Simptomi su umor, zimica, vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima te povećani limfni čvorovi uz karakterističan osip na koži koji se zove erythema migrans. U roku 2 do 30 dana na mjestu ugriza krpelja pojavljuje se crvenilo na koži ovalnog ili prstenastog oblika koje se polako širi, doseže promjer obično više od 5 cm i dugo je prisutno (i nekoliko tjedana), a u sredini postupno blijedi stvarajući karakterističan oblik - objašnjavaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Dodaju da se ova bolest liječi antibioticima, što je jako važno, jer inače može doći do upale zglobova, srčanog mišića i živaca. 

Objasnili su i kako se zaštititi od krpelja te kako ih pravilno ukloniti.

Zaštitite se od ovih krvopija ovako:

  • Obucite prikladnu odjeću i obuću za boravak u prirodi - dugi rukavi, nogavice uvučene u čarape, zatvorene cipele.
  • Izbjegavajte odjeću tamnih boja jer se na njoj krpelj teže uočava kao i materijale poput vune, flanela, jer se na njih krpelj lakše zakvači.
  • Hodajte obilježenim stazama, izbjegavajte provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu, odlaganje odjevnih predmeta na grmlje i tlo.
  • Nanesite repelent (sredstvo koje odbijaja krpelje) na gole dijelove tijela.
  • Pri povratku iz prirode presvucite odjeću.
  • Pregledajte se, a posebnu pažnju obratite na dijelove tijela s nježnijom kožom (iza uha, zatiljak, vrat, prepone, dojke, pazuhe, područje iza koljena, pupak…).
  • Kod djece se često može naći na glavi, pa obratite pažnju i na to.  
  • Otuširajte se po povratku iz prirode.

Evo kako ih pravilno ukloniti s kože

Što je krpelj dulje pričvršćen za kožu, rizik od infekcije je veći. Zato je jako važno pronaći ga i ukloniti što prije. Najlakše ga je maknuti u prvih nekoliko sati nakon uboda. Treba ga izvaditi pincetom koja je ranije prebrisana antiseptikom. Zahvaća ga se što bliže glavi, skroz uz kožu, i lagano se izvuće. 

- Nemojte ničim premazivati krpelja (alkoholom, kremom, uljem, lakom za nokte, petrolejem i sl.) ili “paliti” plamenom, krpelja ne povlačite naglo, ne stiskajte niti ne gnječite krpelja jer se time uzrokuje njegovo grčenje i pojačano izlučivanje veće količine sekreta i uzročnika bolesti u ljudsko tijelo ako je krpelj zaražen, pa se na taj način lakše prenese zaraza - napominju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Proljeće je vrijeme kada krpelji napadaju i pse. Sve o tome, zaštiti i liječenju pasa pročitajte klikom na Dossier krpelj: Veterinar ima odgovore na sva vaša pitanja
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku