Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ove namirnice snižavaju tlak i loš kolesterol - banane, cikla...

Ove namirnice snižavaju tlak i loš kolesterol - banane, cikla...
1

Voće i povrće će utjecati na smanjenje LDL kolesterola u krvi, kao i na omekšavanje krvnih žila, a vlakna će regulirati šećer i smanjiti glad. Sve to utječe i na krvni tlak

VIDEO

Kombinacija promjene načina života i lijekova obično je dovoljna da snizite brojke na tlakomjeru i izađete iz opasne zone.
No čak i nakon što postignete cilj, važno je da nastavite s propisanom terapijom i zdravijim načinom života, koji prvenstveno uključuje jelovnik baziran na mediteranskoj prehrani te umjerenoj tjelovježbi.

Voće i posebice neke vrste povrća poput cikle jako je važno povećati u prehrani jer njihovi sastojci utječu na, primjerice, snižavanje razine natrija u krvi, omekšavanje krvnih žila, kao i smanjenje LDL kolesterola. Povrtne namirnice, uz to, pune su i vlakana koji će pomoći uravnotežiti šećer u krvi, a time i dovesti u ravnotežu cijeli organizam te smanjiti glad. 

S druge strane, slana hrana može povisiti krvni tlak, ali preporuka za smanjenje soli odavno je diskutabilna. Jedan od razloga je taj što nisu svi osjetljivi na sol. No s godinama ljudi imaju tendenciju konzumirati više soli jer njihov osjećaj okusa blijedi. Federalne smjernice preporučuju manje od 1500 mg natrija dnevno za osobe iznad 50 godina. Većina soli skrivena je u procesuiranoj hrani tako da provjerite etikete i odaberite proizvode s najmanje natrija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prilikom dodavanja soli imajte na umu da jedna četvrtina žličice sadrži 575 mg natrija. Stoga je bolje sol zamijeniti drugim začinima, poput origana, kajenskog papra, no važno je i konzultirati se s liječnikom. Ne zaboravite kako kruh i peciva imaju dosta skrivene soli i drugih dodataka koji neće dobro djelovati na tlak. 

- Ako imate umjereno povišen krvni tlak, zdrave promjene mogu značiti da možda nećete trebati lijekove - kaže Glenn M. Chertow, profesorica medicine na Sveučilištu Stanford u Palo Altu u Kaliforniji. No čak i nakon što postignete cilj, važno je da nastavite s propisanom terapijom i zdravijim načinom života. Stručnjaci upozoravaju da se visoki krvni tlak može vratiti ako prestanete piti terapiju.

Supernamirnice za niži krvni tlak

  • Limun je pun kalija koji čisti natrij iz tijela, a vitamin C radikale. Limunov sok povoljno utječe na sistolički tlak
  • Banane su zbog kalija izuzetno važne za zdravlje srca i krvožilnog sustava. Preporučuje se jesti dvije na dan.
  • Češnjak otpušta dušikov oksid koji omekšava krvne žile. Posebno dobro djeluje na regulaciju sistoličkog tlaka.
  • Cikla sadrži betain koji smanjuje upalne procese u organizmu te pomaže u čišćenju masne jetre.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru