Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ove površine nije dobro samo obrisati s vlažnim maramicama

Ove površine nije dobro samo obrisati s vlažnim maramicama
1

Kemikalije i drugi sastojci u antibakterijskim maramicama mogu s vremenom oštetiti neke površine, što uključuje i drvo odnosno parket koji može izgubiti sjaj a šteti mu i vlaga

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Prirodna suha četka: Koristi li u rješavanju kože s celulitom?

Antibakterijske maramice su jednostavne za upotrebu i mnogi ih koriste za brisanje površina kad se čini da ne trebaju 'pravo' čišćenje - no na nekim se površinama one ne bi trebale koristiti jer će ih ili oštetiti ili ih neće uopće očistiti. Evo na što sve ne biste trebali trošiti vlažne maramice za čišćenje:

Dječje igračke

Kad ih prebrišete s antibakterijskom maramicom, vidjet ćete na njima mrlje od prljavštine, no ne vidite ono što je na igrački ostalo - kemikalije.

Dreamstime

- Glavni razlog zašto mislim da ne bismo trebali koristiti antibakterijske maramice za svakodnevno brisanje je taj što primjećujemo porast bakterija otpornih na antibiotike - kaže farmaceut John Manolas i dodaje da smo 'dijelom i sami krivi za taj fenomen', upravo zbog česte upotrebe vlažnih maramica i antibakterijskih sapuna.

Osim toga, Manolas naglašava da se ne bi trebalo maramice upotrebljavati za dječje igračke, jer će ih djeca vjerojatno staviti u usta.

Što koristiti: ocat i vodu.

Dodajte pola šalice octa u litru vode i prebrišite igračke. Ako je igračka vodootporna treba je natopiti u otopini octa najmanje na 15 minuta da biste ubili sve bakterije. Temeljito ih isperite i ostavite da se osuše na zraku, a ako igračke još mirišu na ocat kad se osuše, ponovo ih isperete. 

Sve što upija vlagu

Antibakterijskoj otopini kakvu sadrže vlažne maramice najčešće treba neko vrijeme da ubije bakterije, a ako brišemo meke površine kao što je npr. tepih, tekućina će se upiti prije nego postane učinkovita.

U laboratoriju se maramice testiraju na sve, od hepatitisa B do gripe do stafilokoka, kaže Manolas, pa će na maramicama vjerojatno pisati koliko im treba da ubiju određenu bakteriju.

Što koristiti: Vodikov ili hidrogen peroksid će očistiti, osvježiti i dezinficirati tepih, ali i površine u kuhinji i kupaonici. Prvo tepih treba usisati, a vodikov peroksid je dobar i za mrlje.

Kuhinjske površine

Nije dovoljno prebrisati antibakterijskim maramicama kuhinjske površine ili daske na kojima je stajalo sirovo meso jer se na njima razvija najviše bakterija, napominje vlasnica servisa za čišćenje Lily Cameron.

Što koristiti: Cameron savjetuje da koristite toplu vodu, deterdžent za suđe i spužvu - samo često mijenjajte spužvu jer je ona jedan od najčešćih prijenosnika bakterija u kuhinji.

Zbogom depilacija: Zašto sve više žena u svijetu pušta dlake
Zbogom depilacija: Zašto sve više žena u svijetu pušta dlake

Kupaonske površine

Za učinkovito ubijanje bakterija dezinfekcijsko sredstvo treba ostati na površini pet do deset minuta, kaže Cameron, a sredstvo sa maramica se osuši za manje od pet minuta.

Isto tako, Cameron napominje da vas prekomjerna upotreba takvih maramica može izložiti štetnim kemikalijama, a bez koristi jer neće ubiti bakterije. 

Što koristiti: Jaka sredstva za čišćenje namijenjena čišćenju kupaonice: kamenca, bakterija, ostataka sapuna i sl.

Drvene površine; namještaj i podovi (parketi)

Kemikalije i drugi sastojci u antibakterijskim maramicama mogu s vremenom oštetiti neke površine, što uključuje i drvo odnosno parket koji može izgubiti sjaj, a šteti mu i previše vlage.

- Drvene površine moraju se brzo potpuno osušiti, a maramice ih ostavljaju malo vlažnima - kaže Cameron.

PPS Galeković

Isto tako, zbog česte upotrebe antibakterijskih sredstava drvo može s vremenom potamniti, pogotovo zbog antibakterijskih maramica jer sadrže alkohol koji će oštetiti završni sloj obrađenog drva. 

Što koristiti: Blaža sredstva koja su napravljena za čišćenje drvenih površina i parketa jer ih ostavljaju sjajnima, a imaju i dezinfekcijsku komponentu.

Super WD-40 sprej: Uklanja mrlje sa zida, skida naljepnice
Super WD-40 sprej: Uklanja mrlje sa zida, skida naljepnice

Brisanje cijele kuhinje

Antibakterijske maramice nisu namijenjene čišćenju velikih površina, a ista se maramica nikako ne bi smjela koristiti za čišćenje više od jedne površine , kaže Cameron, jer će samo prenijeti bakterije s jedne na drugu površinu. 

Što koristiti: Na većini površina u kuhinji (osim daske za rezanje) možete koristiti antibakterijske maramice, ali upotrebite drugu za svaku površinu jer će vam inače dom biti prljaviji i opasniji nego prije čišćenja, kaže stručnjakinja.

Ispolirane sjajne površine

Kemikalije i kiseline u antibakterijskim maramicama mogu izgristi i izgrebati mramorne i granitne površine.

Što koristiti: Potražite posebna sredstva za takve površine ili upotrijebite običan sapun i vodu koji su tu isto vrlo učinkoviti.

Pet načina kako dodati jaja u gotovo svako jelo koje poželite
Pet načina kako dodati jaja u gotovo svako jelo koje poželite

Koža

Mnogi dezinficijensi i antibakterijske maramice sadrže alkohol koji može dehidrirati kožu, a višekratna uporaba na kožnom namještaju može kožu uništiti i previše osušiti.

Što koristiti:Nježno sredstvo za čišćenje kože poput dječjeg sapuna, samo nekoliko kapi u litri vode. Kad završite s čišćenjem, ponovo prebrišite kožu s čistom, vlažnom spužvom kako biste uklonili ostatke sapuna. 

Lakirani namještaj

Maramice koje sadrže alkohol mogu uništiti završni sloj lakiranog namještaja, baš kao i drvenog.  

Što koristiti: Nježni (može i dječji) sapun ili šampon i toplu vodu. Stavite jednu žličicu kupke ili šampona u litru vode, a krpa nek bude vlažna i iscijeđena.

Ruke

Nemojte brisati ruke s antibakterijskim maramicama prije ili za vrijeme jela jer na koži ostavljaju sredstvo, a neće ubiti sve bakterije, kaže Cameron. Isto tako, ako sadrže alkohol mogu i nadražiti kožu.

Što koristiti: nema adekvatne zamjene za temeljito pranje ruku. Zaustavite širenje mikroba pranjem ruku sa sapunom i toplom vodom, kaže Cameron i napominje da 'antibakterijske maramice nisu isto što i maramice za čišćenje površina u domovima ili uredima'

Sredstvo za dezinfekciju ruku dobro je kao alternativa pranju kad nismo u blizini vode i sapuna. 

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:48

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje