Lifestyle

Komentari 51

Ovo su rani pokazatelji da se u vašem tijelu pojavio rak - i gdje

Ovo su rani pokazatelji da se u vašem tijelu pojavio rak - i gdje

Ako se na tijelu i unutar njega događaju promjene koje se ne mogu logički objasniti, moguće je da se radi o razvoju raka. Prepoznajte rane simptome i spasite si život

Rano otkrivanje raka može vam spasiti život. Ovdje su vrlo rani pokazatelji da se negdje u tijelu pojavio rak, a po tome gdje dolazi do smetnji, može se zaključiti o kakvoj vrsti raka se radi.

Ovi simptomi se često mogu vidjeti puno prije lječničke dijagnoze, samo treba obratiti pažnju.

20 znakova da se u tijelu možda pojavio rak:

1. Otežano disanje ili nedostatak zraka Jedan od prvih znakova raka na plućima je nemogućnost hvatanja zraka - prisjetili su se kasnije ljudi koji su oboljeli od ove opake bolesti.

2. Kronični kašalj ili bol u prsima Nekoliko vrsti raka, uključujući leukemiju i rak pluća, izaziva simptome kao što su kašalj ili bronhitis. Neki oboljeli od raka pluća kazali su da su u početku osjećali bol u prsima koja se protezala gore prema ramenu ili dolje u ruku.

3. Česte groznice ili infekcije To mogu biti znakovi leukemije - raka krvnih stanica koji počinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje abnormalnu proizvodnju bijelih krvnih stanica što potkopava sposobnost tijela da se bori protiv infekcija.

4. Poteškoće s gutanjem Problemi s gutanjem najčešće su povezani s rakom jednjaka ili rakom grla. Također, ponekad mogu biti jedni od prvih pokazatelja raka pluća.

5. Natečeni limfni čvorovi ili kvržice na vratu, ispod pazuha ili u preponama Povećani limfni čvorovi upućuju na promjene u limfnom sustavu, što može biti znak da se u tijelu pojavio rak.

6. Pretjerano pojavljivanje modrica ili krvarenje koje ne prestaje Ovi simptomi obično sugeriraju kako se nešto nenormalno događa s trombocitima i crvenim krvnim stanicama - što može biti znak leukemije. Tijekom vremena, stanice leukemije istisnu crvene krvne stanice i trombocite te tako narušavaju sposobnost krvi da prenosi kisik po tijelu. 

7. Slabost i umor Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsti raka pa to treba gledati u kombinaciji s drugim simptomima. Ako se stalno osjećate iscrpljeno, bez logičnog objašnjenja i bez obzira što dosta spavate, svakako posjetite lječnika.

8. Nadutost ili debljanje u području trbuha Žene s dijagnozom raka jajnika većinom su rekle kako su patile od neobjašnjive nadutosti koja je dolazila prilično naglo i trajala dugo. Potom bi nestala i opet se pojavila.

9. Osjećaj sitosti i gubitak apetita I ovo može biti jedan od simptoma raka jajnika. Žene koje su ga imale su pričale kako nisu mogle jesti čak i kada su duži period bile bez hrane. 

10. Bolovi u zdjelici i u trbuhu Bol i grčevi u zdjelici i abdomenu mogu se povezati s nadutosti koja često signalizira kako se radi o raku jajnika. Leukemija, također, zna uzrokovati bol u trbuhu - zbog proširene slezene.

11. Rektalno krvarenje ili krv u stolici To je uobičajen simptom raka debelog crijeva. Ako vidite krv tijekom obavljanja velike nužde, što prije posjetite liječnika.

12. Neobjašnjivo mršavljenje Gubitak težine je rani znak raka debelog crijeva i drugih vrsti raka probavnog sustava. To može značiti i da se rak već proširio na jetru što utječe na apetit i nesposobnost tijela da se pravilno rješava toksina.

13. Grčevi u želucu ili česti bolovi u trbuhu Mogu ukazivati na rak debelog crijeva.

14. Crvene, bolne i natečene grudi Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na upalni rak dojke. Obratite se liječniku vidite li bilo kakve neobjašnjive promjene na dojkama!

15. Promjena izgleda bradavice Jednu od najčešćih promjena koje žene primijete prije same lječničke dijagnoze raka dojke su promjene izgleda bradavice. Znaju postati spljoštene, uvučene ili okrenute na jednu stranu. 

16. Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između ciklusa Mnoge žene patile su od toga prije nego im je dijagnosticiran rak endometrija ili rak maternice. Ako je i kod vas tako, bilo bi dobro da odete kod ginekoliga na vaginalni ultrazvuk. 

17. Oticanje lica ili crvenilo Neki bolesnici s dijagnozom raka pluća primijetili su kako im je lice natečeno ili neobično crveno. Male tumorske stanice obično blokiraju krvne žile u prsima i tako ometaju krv da slobodno cirkulira glavom i licem. 

18. Promjene na koži koje ne nestaju Može se raditi o različitim vrstama raka kože - melanomu, karcinomu bazalnih stanica i karcinomu pločastih stanica. Periodično provjeravajte izgled kože po cijelom tijelu. 

19. Promjene na noktima Neobjašnjive promjene na noktima mogu biti znak nekoliko tipova raka. Smeđe ili crne pruge, ili točkica ispod nokta - ​​na rak kože. Pojava proširenog nokta koji se savija prema unutra ponekad je pokazatelj da se pojavio rak pluća dok blijedi ili bijeli nokti mogu ukazivati na rak jetre. 

20. Bol u leđima ili nižoj desnoj strani leđa Mnogi oboljeli kazali su kako je ovo bio prvi znak raka jetre kod njih. Rak dojke se, također, često dijagnosticira preko bolnih leđa - to se ponekad događa jer rak stvara pritisak ili se već proširio na kralježnicu ili rebra, piše theusualroutine.com

Najčitaniji članci