Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2
Foto: GettyImages
SLIČNI, ALI RAZLIČITI

Ovo su razlike između vegana, vegetarijanca i biljne prehrane

Sigurno ste se barem jedno upitali koja je razlika između vegana i vegetarijanca i osobe čija se prehrana bazira na biljnom podrijetlu? U nastavku pročitajte koja je razlika između njih troje

Da, vegani i vegetarijanci ne jedu meso. Ipak, vegetarijanci imaju tendenciju da konzumiraju mliječne proizvode dok vegani i osobe koje su na biljnoj prehrani izbjegavaju sve životinjske proizvode, uključujući i jaja i mliječne proizvode. Oni često izbjegavaju i nejestive proizvode na bazi životinjskog porijekla kao što su primjerice vuna, svila, koža.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

Stručnjakinja za prehranu biljnog podrijetla Julieanna Hever za The Beet je objasnila što ovi pojmovi znači i što osobe koje se drže toga jedu, a što ne.

Što znači biti vegan?

To je osoba koja ne jede hranu životinjskog podrijetla. Tu uz meso spadaju i jaja, mlijeko, med i sve namirnice u kojima postoje sastojci životinjskog podrijetla makar i samo u tragovima. Skoro svi vegani se zalažu za prava životinja.

Jede se: voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke i proizvodi od cjelovitih žitarica, plus sve ono što nema nikakvih tragova niti sastojaka životinjskog podrijetla.

Ova prehrana ne uključuje: meso, perad, ribu, jaja, mliječne proizvode, med ili bilo koje proizvode životinjskog podrijetla.

- Biti vegan znači da također ne konzumirate proizvode poput meda jer izbjegavate svu upotrebu životinjskih proizvoda, što uključuje i proizvode pčela. Ali kao i u svemu, i u ovom načinu života mogu postojati neke iznimke. Čula sam za izraz 'bee-gan' (Pčelagan), a to su osobe koje kao vegani jedu med - kaže Hever.

Mnogi vegani odlučuju slijediti ovaj tip prehrane iz etičkih, okolišnih i zdravstvenih razloga ili zbog kombinacije svih tih čimbenika. Osim, ne nošenja odjeće na bazi životinjskog podrijetla, vegani vrlo često izbjegavaju i kozmetičke proizvode i preparate koji su testirani na životinjama. Isto tako, u domu neće koristit tepihe od pravog krzna niti će se koristiti proizvodima koji su dobiveni od životinja niti su testirani na životinjama. Općenito, vegetarijanci ne konzumiraju niti se koriste ičim što je vezano za životinje.

Organic vegetables healthy nutrition concept on wooden background

U veganskoj prehrani najviše nedostaje vitamina B12. Taj vitamin vegani pronalaze u gljivama, algama, košticama i kiselom kupusu.

Prednosti veganske prehrane su velike: umanjuje rizike od srčanih bolesti, moždanog udara, nekih karcinoma, reumatskog artritisa, visokog krvnog tlaka, astme, alergija i bubrežnih kamenaca. Prehranom bez životinjskog mesa i proizvoda smanjuju se i šanse za trovanje hranom.

Namirnice koje imaju više kalija od banana, a izvrsnog su okusa
Namirnice koje imaju više kalija od banana, a izvrsnog su okusa

Što znači biti vegetarijanac?

U ovoj prehrani uključeno je: Pretežno biljna prehrana, s nekim životinjskim proizvodima poput jaja i mliječnih proizvoda.

Ne uključuje: meso, ribu, perad

Vegeterijanci ne jedu životinjsko meso. Pod meso spadaju i ribe, plodovi mora, ptice, ukratko sve životinje. Neki ljudi ne jedu meso sisavaca, ali jedu ribu i nazivaju se vegetarijancima. To nije ispravno. 

Neki vegetarijanci jedu hranu životinjskog podrijetla koja nije meso poput jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda te meda, a neki ju ne jedu. 

- Oni koji konzumiraju mlijeko i jaja nazivaju se i lacto-ovo vegetarijanci, oni koji jedu mlijeko, a ne jaja su lacto-vegetarijanci - kaže Hever.

Ukratko, vegetarijanci su skloni prehrani koja se uglavnom sastoji od biljne hrane, cjelovitih žitarica, sjemenki, orašastih plodova i mahunarki, kao i mliječnih proizvoda. Što se tiče onoga što kupuju i nose, oni mogu ili ne moraju nositi i koristiti proizvode izrađene od životinjskih proizvoda. To je isključivo njihov odabir.

5 razloga zašto je kokos dobar i zašto ga trebamo unositi više
5 razloga zašto je kokos dobar   i zašto ga trebamo unositi više

Što znači prehrana na biljnoj bazi?

Ona uključuje: Jedenje biljne hrane poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, cjelovitih žitarica i mahunarki

Ne uključuje: Velike količine životinjskih proizvoda, uključujući meso, perad, ribu, mliječne proizvode, jaja, sir i ostale životinjske proizvode

- U osnovi, osoba jede prehranu na biljnoj osnovi s cjelovitom hranom. Jesti hranu biljnog podrijetla znači da jedete povrće, voće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, začinsko bilje i začine. To je u osnovi ista prehrana kao i veganstvo, ali često uz ovu prehranu stoji i motivacija za osobno zdravlje i utjecaj na poljoprivredu, klimatske promjene, planet i slično - kaže Hever.

Naime, biljna prehrana je odličan način da poboljšate zdravlje i izgubite kilograme. Ona se svodi na konzumiranje cjelovite hrane, kao i eliminaciju proizvoda životinjskog podrijetla i rafinirane hrane. Možete ju jesti kad ste gladni sve dok više ne osjetite glad. Ipak, ako je vaš cilj da ostvarite zdraviju i željenu težinu, onda biste se trebali kloniti ili smanjiti namirnice koje sadrže više masti, poput orašastih plodova i avokada.

8 pravila zdrave prehrane: Uz nju ćete biti vitkiji ali i zdraviji
8 pravila zdrave prehrane: Uz nju ćete biti vitkiji ali i zdraviji

Što znači biti flexitarian (polugetarijanska prehrana), naklonjen biljnoj hrani?

Uključuje: Uglavnom biljnu hranu

Ne uključuje: biti strog prema tome

Flexiterian dijeta je slična vegetarijanskoj, ali to nije 100 posto vegetarijanska dijeta jer takav plan prehrane pokušava smanjiti unos životinjskih proteina, a povećati unos biljne hrane. Odabir biljne prehrane ili one koja je uglavnom biljna, način je da povećate konzumaciju zdrave cjelovite hrane koja je hranjiva, poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki i mahunarki dok smanjujete unos životinjskih proizvoda, prerađene hrane i šećera.

- To je zapravo manje strog način da se pokuša izbaciti većina namirnica životinjskog podrijetla, a da se povremeno dopusti 'varanje' odnosno da povremeno možete pojesti ribu ili mliječne proizvode. Te osobe često misle na zdravstvene blagodati zato su na toj prehrani - kaže Hever.

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru