Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Ovo su stvari koje uistinu ne želite kupiti na aerodromu

Ovo su stvari koje uistinu ne želite kupiti na aerodromu
10

Putovanje zrakoplovom može biti stresno, stoga biste se trebali opskrbiti nekim potrepštinama prije leta, ali ne morate pretjerivati. Uštedite novac i pokušajte ne kupovati određene stvari u zračnoj luci

VIDEO

Zračna luka je kao svoj mali svijet. Tamo možete pronaći sve što vam zatreba, međutim, pripazite jer možete nepotrebno potrošiti veću količinu novca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:02

Wi-Fi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Samo recite 'ne' plaćanju za Wi-FI.

- Zračne luke iskorištavaju činjenicu da nakon što prođete ta sigurnosna vrata, postajete zarobljena publika - objašnjava Coleman Collins, putnik i spisatelj. Prvo, Wi-Fi je spor i užasno precijenjen, ističe.

Ali što je još važnije, napominje, putovanje pruža savršen prisilni internetski prekid. Vaša e-pošta može pričekati. Umjesto da provjeravate svoj uređaj, što kažete na čitanje ili mirno sjedenje?

Elektronika

- Elektronika kupljena u zračnoj luci koštat će vas znatno više nego da ste je kupili prije - kaže Lindsay Sakraida, direktorica marketinga sadržaja web stranice za usporedbu kupnje.

- Naše istraživanje pokazuje da je elektronika u prosjeku 34 posto skuplja u zračnoj luci nego online. A punjač bi mogao biti i do 50 posto skuplji u zračnoj luci - ističe.

Collins posebno napominje da su slušalice u zračnoj luci smiješno preskupe.

Hrana

Uvijek je dobra ideja pojesti dobar obrok prije leta kako ne biste ogladnjeli u zrakoplovu, ali što god radili, nemojte kupovati hranu u zračnoj luci, upozoravaju.

- Gotovo uvijek je preskupo, nije baš ukusno, nije baš ni dobro za vas, ili je neka kombinacija to troje - kaže Collins.

Osim toga, većina putnika jede u zračnoj luci isključivo kako bi ubili vrijeme, a ne zato što su stvarno gladni, ističe.

Voda 

Putovanje zrakoplovom može dovesti do toga da ožednite, među ostalim fizičkim nuspojavama, ali iskusni putnici znaju da ne smiju kupovati vodu u zračnoj luci.

- Uvijek nosim bocu vode sa sobom - kaže Becky Rodriguez koja budući da tijekom sigurnosne provjere ne može piti tekućinu, praznu bocu vode samo spakira u torbicu ili je ubaci u ručnu prtljagu. Ovako je može napuniti u kupaonici.

- Možda se ne čini kao puno, ali platiti dvostruko veći iznos za nešto što možete dobiti besplatno je potpuna pljačka - istaknula je. Uzmite jednu od višekratnih boca za vodu prije sljedećeg putovanja.

Suveniri

Što god radili, ne kupujte suvenire u zračnoj luci.

- U zračnoj luci su suveniri astronomski skuplji - kaže Peter Yang, iskusni poslovni putnik. Stoga planirajte unaprijed i kupujte suvenire dok ste na odmoru, a ne u putu.

Najprljaviji dio zračne luke nije javni zahod, već nešto što svi diraju, ali toga nisu ni svjesni
Najprljaviji dio zračne luke nije javni zahod, već nešto što svi diraju, ali toga nisu ni svjesni

Strana valuta

- To je vjerojatno jedna od zadnjih stvari o kojima ćete razmišljati kada planirate putovanje, ali nemojte mijenjati svoj novac za stranu valutu u zračnoj luci - kaže Jennifer McDermott, zastupnica potrošača i bivša komunikacijska stručnjakinja velike turističke tvrtke.

Poznato je da putnici dolaze nepripremljeni.

- S obzirom na to da nedostaje konkurencije među mjenjačnicama u zračnoj luci, te kabine obično naplaćuju visoke naknade i daleko od najboljih tečajeva - upozorava.

Dreamstime

Jastuci za vrat

- Prije puta obavezno kupite jastuk za vrat ako idete na dug let - savjetuje Arik Kislin, suvlasnik hotela Gansevoort i Alerion Aviation, tvrtke za privatne zrakoplove.

Oni koje prodaju u zračnoj luci su preskupi i mnogi su ih putnici, koji su šetali zračnom lukom, dodirnuli i isprobali, ističe. 

8 savjeta kako preživjeti ako se iznenada izgubite u pustinji
8 savjeta kako preživjeti ako se iznenada izgubite u pustinji

Lijek

Ako vam se primjerice vrti dok putujete, lijekove za koje mislite da bi vam mogli trebati u zrakoplovu, nemojte kupovati u zračnoj luci jer su cijene uvijek prenapuhane u usporedbi s onim što biste platili izvan zračne luke.

- Potrudite se da planirate unaprijed i imajte ono što vam je potrebno pri ruci u ručnoj prtljagi - kaže Chantay Bridges, koja često putuje zbog posla i iz zadovoljstva.

Iznajmljivanje automobila

- Ako želite dobiti najljepši automobil, po najboljoj cijeni i uz najmanje muke, dogovorite to prije nego što stignete na svoje odredište - kaže Bridges.

Ako na to čekate dok ne stignete u zračnu luku, ograničavate svoje izbore, a viša cijena će odražavati taj nedostatak izbora. 

Prtljaga

Kupujete previše na svom putovanju i želite uzeti dodatni kovčeg u zračnoj luci - prema Bridgesu - to nikada ne biste trebali učiniti.

- Ono što možete kupiti u zračnoj luci je privlačno, bez sumnje, ali ćete sigurno platiti više - upozorava.

Materijali za čitanje

Vašem mozgu je potrebno čitanje, a ima toliko dobrih knjiga koje samo čekaju na vas. Ali nemojte čekati dolazak u zračnu luku da mislite na ovo, prenosi MSN.

- Uzmite knjigu sa svoje police i ponesite je sa sobom, besplatno -  predlaže Bridges.

Inače biste mogli dodatno platiti da biste se zabavili kratko vrijeme.

Čokolade

Čokolada je tako dobra, a dobra je i za mozak. Ali nemojte ju kupovati u zračnoj luci, a pogotovo ne u duty-free shopu, savjetuje Brittnay Sharman, koja posljednje tri godine putuje svijetom i dolazi i izlazi iz 25 zemalja.

- Pogledajte cijene i vidjet ćete da obično plaćate dva ili tri puta više nego što biste platili u trgovinama - ističe.

Pokušavaju to učiniti uzbudljivijim tako što imaju prevelike artikle.

- Ali treba li vam stvarno toliko čokolade po toj cijeni - pita se.

Piće

- Mnogi se zaustavljaju u duty-free trgovinama zbog uvriježenog pogrešnog uvjerenja da će tako uštedjeti bogatstvo na porezima - ističe Veronica Thor, stručnjakinja za potrošače i kupovinu te blogerica.

Međutim, stvarnost je da male porezne uštede ne nadoknađuju povećanje cijena. A to je osobito istinito kada je riječ o alkoholu, objasnila je.

Parfemi 

Taj parfem koji prodaju u duty-free dućanu u zračnoj luci mogao bi biti lažnjak. Krivotvoreni parfem nećete pronaći samo u zračnoj luci, već je u zračnoj luci veća šansa da trgovac od kojeg ga kupujete nema pojma prodaje li krivotvorenu verziju.

- Drugim riječima, duty-free shop možda prodaje ono za što vjeruje da je prava stvar, ali ne mora biti. Mnogo je bolje kupiti parfem izravno od proizvođača ili u robnoj kući kojoj vjerujete -  savjetuje.

Parkiralište

- Parking garaže u zračnim lukama obično naplaćuju više za dugotrajno, kao i za kratkoročno parkiranje - ističe Gari Anne Kosanke, koja se često nalazi u zračnoj luci jer njezin suprug tamo radi.

U blizini zračnih luka ima puno privatnih parkirnih garaža koje su puno pristupačnije. Neke čak nude i besplatan prijevoz do zračne luke, ističe Kosanke.  

Borba protiv jet laga: evo kako se pripremiti za promjenu zone
Borba protiv jet laga: evo kako se pripremiti za promjenu zone

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje