Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Ovo su tvrtke koje razvijaju lijekove i cjepiva protiv korone

Ovo su tvrtke koje razvijaju lijekove i cjepiva protiv korone
1

Velike farmaceutske kompanije natječu se tko će prvi otkriti učinkovito cjepivo ili lijek protiv novog COVID - 19 korona virusa, a već rade na eskperimentalnim rješenjima

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Brendovi prilagodili svoj logo - i sugeriraju socijalnu distancu

Velika farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson među posljednjima je koji su najavili da rade na cjepivu, a u ponedjeljak su objavili da će testiranje na ljudima provesti već do srpnja. Time bi više od milijardu doza za hitnu uporabu imali već početkom sljedeće godine, piše CNN.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrvatski lijek protiv korone 01:23

Johnson & Johnson objavio je da na proizvodnji cjepiva surađuju sa Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) koja je dio Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi SAD-a. Nakon objave te vijesti u ponedjeljak, vrijednost dionica te tvrtke skočila je za sedam posto.

Reuters

No i mnogi drugi rade na razvoju cjepiva, uključujući manje tvrtke poput Moderne (MRNA), Noravaxa (NVAY) i Inovia (INO), kao i divova poput Pfizera (PFE) koji na cjepivu radi s njemačkim partnerom BioNTech (BNTX). Dionice Moderne, Noravaxa, Inovia i BioNTecha ove godine su se drastično srozale, a na tržište je utjecao strah od korona virusa. Pfizerove dionice tako danas imaju 20 posto manju vrijednost nego prije krize.

Đikić: 'Cjepivo za koronu može biti spremno tek za 6 mjeseci'
Đikić: 'Cjepivo za koronu može biti spremno tek za 6 mjeseci'

- No stvaranje i testiranje novih cjepiva nije najbrži način za liječenje Covid - 19 - tvrdi Sergey Young, osnivač tvrtke Longevity Vision Fund koja se bavi ulaganjem u male biotehničke tvrtke.

Možda djeluju već postojeći lijekovi

Pojedine tvrtke nadaju se da već postojeći lijekovi ili cjepiva za druge infektivne bolesti i imunološke poremećaje mogu koristiti u borbi protiv ove pandemije.

Bottle with pills.

- Ovo je prvi put u povijesti da tvrtke ovako brzo pokušavaju pronaći proširenu primjenu za postojeće lijekove. Cjepivo je daleka budućnost i možemo mu se nadati najranije do rujna - istaknuo je Young i dodao kako već sada postoje tri lijeka koja bi mogla u konačnici liječiti i simptome COVID - 19.

'U rekordnom vremenu': SAD već testira cjepivo za koronu
'U rekordnom vremenu': SAD već testira cjepivo za koronu

Na prvom je mjestu remdesivir, lijek kojeg je proizvela tvrtka Gilead Sciences (GILD) i njime se liječi ebola te druge visoko zarazne bolesti. Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije smatraju da taj lijek ima najviše potencijala za efektivno liječenje pacijenata s korona virusom. Oni su počeli kliničko istraživanje lijeka na pacijentima u Španjolskoj i Norveškoj.

- Remdesivir je lijek koji se još istražuje, a planiramo ishod kojem se svi nadamo - da se pokaže kao siguran i efektivan u liječenju korona virusa. U međuvremenu pokušavamo etičkim i odgovornim pristupom ustanoviti je li to uistinu tako - kazao je u subotu direktor Gileada Daniel O'Day.

Young ističe da bi još dva lijeka mogla biti učinkovita. Najprije, to je lijek za liječenje HIV infekcije Kaletra kojeg proizvodi AbbVie (ABBV) te je kombinacija antiviralnih lijekova lopinavira i ritonavira. Kevzara je drugi lijek, a koristi se za liječenje reumatoidnog artritisa. Proizvodi ga Regeneron (REGN) te europski Sanofi (SNY). Sanofi također radi na razvoju cjepiva, a za to je od SAD-a dobio i financijska sredstva.

Cjepivo protiv korone bit će dostupno za 12 do 18 mjeseci
Cjepivo protiv korone bit će dostupno za 12 do 18 mjeseci

U međuvremenu, kineski dužnosnici također istražuju lijek za reumatoidni artritis, Rocheovu Actemru. Nadaju se kako će jedan ili više od tih lijekova pomoći ublažiti teške simptome korona virusa i omogućiti velikim tvrtkama da imaju dovoljno vremena za razvoj cjepiva koje će stići kao dugoročno rješenje u zaustavljanju širenja bolesti.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:  Lažne vijesti i korona: Kako ostati imun i spriječiti širenje

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Pokretanje videa...

00:25

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku