Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
36 komentara

Ovo su tvrtke koje razvijaju lijekove i cjepiva protiv korone

Velike farmaceutske kompanije natječu se tko će prvi otkriti učinkovito cjepivo ili lijek protiv novog COVID - 19 korona virusa, a već rade na eskperimentalnim rješenjima

Foto: Getty Images
36 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Brendovi prilagodili svoj logo - i sugeriraju socijalnu distancu

Velika farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson među posljednjima je koji su najavili da rade na cjepivu, a u ponedjeljak su objavili da će testiranje na ljudima provesti već do srpnja. Time bi više od milijardu doza za hitnu uporabu imali već početkom sljedeće godine, piše CNN.

POGLEDAJTE VIDEO:

Johnson & Johnson objavio je da na proizvodnji cjepiva surađuju sa Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) koja je dio Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi SAD-a. Nakon objave te vijesti u ponedjeljak, vrijednost dionica te tvrtke skočila je za sedam posto.

Reuters | Autor: Reuters Foto: Reuters

No i mnogi drugi rade na razvoju cjepiva, uključujući manje tvrtke poput Moderne (MRNA), Noravaxa (NVAY) i Inovia (INO), kao i divova poput Pfizera (PFE) koji na cjepivu radi s njemačkim partnerom BioNTech (BNTX). Dionice Moderne, Noravaxa, Inovia i BioNTecha ove godine su se drastično srozale, a na tržište je utjecao strah od korona virusa. Pfizerove dionice tako danas imaju 20 posto manju vrijednost nego prije krize.

STARIJI OD 60 NAJUGROŽENIJI Đikić: 'Cjepivo za koronu može biti spremno tek za 6 mjeseci'

- No stvaranje i testiranje novih cjepiva nije najbrži način za liječenje Covid - 19 - tvrdi Sergey Young, osnivač tvrtke Longevity Vision Fund koja se bavi ulaganjem u male biotehničke tvrtke.

Možda djeluju već postojeći lijekovi

Pojedine tvrtke nadaju se da već postojeći lijekovi ili cjepiva za druge infektivne bolesti i imunološke poremećaje mogu koristiti u borbi protiv ove pandemije.

Bottle with pills. | Autor: artisteer Foto: artisteer

- Ovo je prvi put u povijesti da tvrtke ovako brzo pokušavaju pronaći proširenu primjenu za postojeće lijekove. Cjepivo je daleka budućnost i možemo mu se nadati najranije do rujna - istaknuo je Young i dodao kako već sada postoje tri lijeka koja bi mogla u konačnici liječiti i simptome COVID - 19.

Employee Philipp Hoffmann, of German biopharmaceutical company CureVac, demonstrates research workflow on a vaccine for the coronavirus (COVID-19) disease at a laboratory in Tuebingen PRVA FAZA POČELA 'U rekordnom vremenu': SAD već testira cjepivo za koronu

Na prvom je mjestu remdesivir, lijek kojeg je proizvela tvrtka Gilead Sciences (GILD) i njime se liječi ebola te druge visoko zarazne bolesti. Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije smatraju da taj lijek ima najviše potencijala za efektivno liječenje pacijenata s korona virusom. Oni su počeli kliničko istraživanje lijeka na pacijentima u Španjolskoj i Norveškoj.

- Remdesivir je lijek koji se još istražuje, a planiramo ishod kojem se svi nadamo - da se pokaže kao siguran i efektivan u liječenju korona virusa. U međuvremenu pokušavamo etičkim i odgovornim pristupom ustanoviti je li to uistinu tako - kazao je u subotu direktor Gileada Daniel O'Day.

Foto: Unsplash

Young ističe da bi još dva lijeka mogla biti učinkovita. Najprije, to je lijek za liječenje HIV infekcije Kaletra kojeg proizvodi AbbVie (ABBV) te je kombinacija antiviralnih lijekova lopinavira i ritonavira. Kevzara je drugi lijek, a koristi se za liječenje reumatoidnog artritisa. Proizvodi ga Regeneron (REGN) te europski Sanofi (SNY). Sanofi također radi na razvoju cjepiva, a za to je od SAD-a dobio i financijska sredstva.

FARMACEUTI OBEĆALI Cjepivo protiv korone bit će dostupno za 12 do 18 mjeseci

U međuvremenu, kineski dužnosnici također istražuju lijek za reumatoidni artritis, Rocheovu Actemru. Nadaju se kako će jedan ili više od tih lijekova pomoći ublažiti teške simptome korona virusa i omogućiti velikim tvrtkama da imaju dovoljno vremena za razvoj cjepiva koje će stići kao dugoročno rješenje u zaustavljanju širenja bolesti.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:  Lažne vijesti i korona: Kako ostati imun i spriječiti širenje

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message