Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Palac gore za urbane sklopive vrtove zadruge Martinov plašt

Palac gore za urbane sklopive vrtove zadruge Martinov plašt
3

Urbani mini vrt prilagođen osobama u invalidskim kolicima inovacija je i originalni proizvod socijalno uslužne zadruge Martinov plašt kakav ne postoji na našim prostorima.

VIDEO

U sklopu projekta Urbani vrtovi Zagreba u kojem Grad Zagreb zainteresiranim građanima dodjeljuje slobodne parcele radi uzgoja vrtnih kultura za svoje potrebe, a 24sata i Radio Kaj u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom i Pevecom pomaže dodatno opremiti zajedničke dijelove vrta, socijalno uslužna zadruga Martinov plašt predstavlja svoj proizvod Urbanih sklopivih mini vrtova, namijenjenih osobama kojima iz različitih razloga, najčešće starosti, bolesti, invaliditeta i sl., nije moguće raditi u vrtu na klasičan način.

Misija socijalno uslužne neprofitne zadruge Martinov plašt, osnovane u Zagrebu, u svibnju 2011. je skrbiti o ranjivim kategorijama društva: starijima i nemoćnima, osobama s invaliditetom, djeci s poteškoćama u razvoju, liječenim ovisnicima, dugotrajno nezaposlenima i sl., te podizati kvalitetu njihovog svakodnevnog života.

Tako je, temeljem timskog rada stručnjaka različitih profesija okupljenih u zadruzi, u iznalaženju načina poboljšanja kvalitete života navedenih kategorija, osmišljen Urbani sklopivi mini vrt (biljke zasađene u posudama, odignutima od tla), što ga čini dostupnijim starijim osobama, osobama s bolestima lokomotornog sustava, djeci, te osobama s invaliditetom, čak i onima u invalidskim kolicima. 

Urbani mini vrt prilagođen osobama u invalidskim kolicima inovacija je i originalni proizvod socijalno uslužne zadruge Martinov plašt kakav ne postoji na našim prostorima.

Ova specifična ponuda ima plemenitu namjeru izjednačavanja mogućnosti za sve kategorije građana, te ima intenciju smatrati se i postati neizostavnim dijelom projekta Urbanih vrtova Zagreba, što znači omogućavanje postavljanja određenog broja Urbanih sklopivih mini vrtova na svakoj lokaciji gdje urbane vrtove budu koristili i ostali građani, kao i iznalaženje načina za njihovo financiranje.

Namjera nam je da se navedene osobe koje su primarni korisnici ovakvog tipa vrta, osjete uključenima i korisnima, te da ih rad na zemlji i sa zemljom paralelno liječi (učinci hortiterapije su poznati). Nisu manje važni niti socijalizacijski učinci koje bi im ovakva aktivnost donijela.

Praksa korištenja gradskog zemljišta za uzgoj različitih kultura od strane građana poznata je u svijetu, no nije nam poznato postoji li igdje mogućnost da se istom aktivnošću bave također i skupine koje to na konvencionalni način inače ne bi mogle. Zašto grad Zagreb ne bi bio prvi u tome?

Urbani sklopivi mini vrtovi se sastoje od sanduka odnosno posuda odignutih od podloge. Vanjska konstrukcija tj. nosači vrta, može biti metalna ili drvena, a obloga također drvena ili od biber crijepa. Konstrukcija vrta je izrađena od sklopivih dijelova koji se na licu mjesta sklapaju i rasklapaju te tako formiraju vrt, što je jako važno za olakšani transport, zbog čega se vrt može prevesti i u osobnom automobilu.

Zadruga Martinov plašt uz vrtove nudi i edukacije o organskom bio uzgoju o proizvodnji humusa, pripremi tla za sadnju, uzgoja sjemena, organskog uzgoja plodova. Edukacije provode agronomski stručnjaci. Zadruga Martinov plašt kontinuirano savjetuje korisnike Urbanih mini vrtova o organskom uzgoju i održavanju vrta u svim fazama uzgoja te nutricionistički savjetuje o zdravoj prehrani i pripremi zdrave hrane.

Zadruga, po potrebi, za sve zainteresirane korisnike sklopivih mini vrtova organizira radionice s temama proizvodnje komposta, skladištenja ubranih plodova, pripreme zimnice i slično.

Također može osigurati prikupljanje ili razmjenu domaćeg sjemena; organizirati otkup, dostavu i distribuciju viška uzgojenih plodova, te skrbiti o drugim potrebama proizvođača.

Zadruga se tako može pojaviti i u ulozi koordinatora mini urbanog vrta određene lokacije te u suradnji s Udrugama koje skrbe o osobama s invaliditetom utvrđivati raspored za korištenje određenog Urbanog mini vrta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu
PROMO

Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu

U sklopu projekta Urbani vrtovi organizirana je sportska zabava u povodu otvorenja još jedne sportske zone u gradskim vrtovima – Novi travnjak sportske zone Gradskog vrta Mandlova isprobao je i gradonačelnik Milan Bandić – Gradski vrt Sveta Klara proglašen najuređenijim Gradskim vrtom Zagreba

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak
PROMO

Sočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak

Ljeto je vrijeme kada nastojimo ručak pripremiti u 20-ak minuta. Donosimo recepte za sočnu piletinu i savršen kotlet s grilla uz Šafram začine koji će zadovoljiti i najistančanija nepca
Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt
URBANI VRTOVI

Velika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt

Zelenom akcijom projekta Urbani vrtovi svečano je otvoren drugi gradski vrt u Velikoj Gorici – otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak