Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pandemija korone utjecala na liječenje djece oboljele od raka

Pandemija korone utjecala na liječenje djece oboljele od raka

Pandemija koronavirusa utjecala je na liječenje djece oboljele od raka u više od 75 posto bolnica širom svijeta, prema istraživanju objavljenom u časopisu Lancet Child & Adolescent Health journal

Koronavirusna bolest značajno je opteretila bolnice i zdravstvene sustave, posebno u zemljama u razvoju, jer su mnoge zdravstvene ustanove bile preplavljenje oboljelima od covida-19.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Globalna procjena pokazala je da je pandemija utjecala na pružanje skrbi djeci oboljeloj od raka u 78 posto bolnica.

Liječnici i akademici koji su proveli studiju kazali su kako su utvrdili da postoji značajni poremećaj u postupcima postavljanja dijagnoza raka kod djece, a u 43 posto bolnica od početka pandemije postavljeno je manje dijagnoza raka nego što je bilo za očekivati. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 311 zdravstvenih djelatnika u 213 zdravstvenih ustanova u 79 zemalja svijeta i obuhvatilo je i osam bolnica i sveučilišta u Britaniji, Indiji, Maroku, Španjolskoj, Urugvaju i SAD-u.

Sanjali su i ostvarilo se: 'Znala sam da ću živjeti, vidjela sam u snu da je moj tumor nestao'
Sanjali su i ostvarilo se: 'Znala sam da ću živjeti, vidjela sam u snu da je moj tumor nestao'

Uz usmjerenost zdravstvenih sustava na koronavirus, svaka treća zdravstvena ustanova izvijestila je da je uočila "porast broja pacijenata čija terapija nije započela ili je bila odgođena četiri i više tjedana - što je poznato pod nazivom 'napuštanje terapije'."

Virus kod djece rijetko uzrokuje težu bolest, no oni s drugim bolestima poput raka imaju veće izglede biti osjetljiviji na virus. Sedam posto bolnica obuhvaćenih istraživanjem "potpuno je u nekom trenutku zatvorilo odjele pedijatrijske onkologije", od početka pandemije. Najveći dio njih (87 posto) bio je u srednje razvijenim ili siromašnim zemljama.

Među 200-tinjak bolnica koje su autori istraživanja kontaktirali u 79 zemalja, 79 posto izvijestilo je da je smanjen broj pedijatrijskih operativnih onkoloških zahvata. Znanstvenici su utvrdili da je liječenje u zemljama s niskim i srednjim prihodima bilo neproporcionalno pogođeno, a liječnici su izvijestili i o poremećajima u davanju kemoterapije i liječenju zračenjem.

Mami ostalo par mjeseci života i jedino želi da je djeca pamte...
Mami ostalo par mjeseci života i jedino želi da je djeca pamte...

Oko trećine bolnica bilo je suočeno i sa smanjenim financiranjem, a u 19 posto smanjio se broj raspoloživih kreveta na pedijatrijskim onkologijama. Ranija istraživanja upozorila su na raširene poremećaje ostalih medicinskih postupaka zbog pandemije.

Svaka peta osoba u SAD-u, zemlji u kojoj je zabilježen najveći broj umrlih od covida-19, bila je suočena bilo s odgodom ili preskakanjem liječenja, prema istraživanju koje je u prosincu provelo sveučilište Harvard.