Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Par odličnih trikova uz koje će vaš dom uvijek lijepo mirisati

Par odličnih trikova uz koje će vaš dom uvijek lijepo mirisati
4

Osim redovitog provjetravanjem, postoji puno stvari koje vašem životnom prostoru mogu dati tako željen miris svježine. Isprobajte ih i učinite svoj dom mirisnom oazom u kojoj ćete uživati svim osjetilima

VIDEO

Svaki dom ima jedinstveni miris. Ipak, neki životni prostori mirišu bolje od drugih. Bez obzira na to koliko održavate čistoću u svojoj kući, postoji mnoštvo mirisa koji će se prirodno razviti, pogotovo ako uzmete u obzir neizbježni nered od kućnih ljubimaca, prekomjerno smeće i smrdljivu kolekciju cipela. Na sreću, postoji mnoštvo načina za svakodnevno osvježavanje.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za čišćenje

Pokretanje videa...

Trikovi za čišćenje doma 01:51

Vrhunski dizajneri interijera otkrili su svoje najbolje savjete kako bi vaš dom mirišao dobro (ili čak i bolje nego dobro), rješavajući sve, od prljavih područja do ustajalih ormara. Iako ćete možda biti u iskušenju da zapalite nekoliko mirisnih svijeća za brzo rješavanje arome, krenite niz ovaj popis kako biste dezodorirali kuću od vrha do dna, počevši od smrdljivog odlaganja smeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Očistite mjesto gdje odlažete smeće 

Primijetili ste trajni smrad u svojoj kuhinji? Ako je tako, provjerite sudoper i druga skrivena mjesta gdje zaostaju komadići smeća.

Držite li u kuhinji kantu za smeće, dobro ju operite te na dno postavite malo osušenog limuna ili potpurija ispod kojeg ste stavili novinski papir ili komad kartona. Smeće zatim obavezno odlažite u vrećice koje ćete mijenjati, kako ne bi dolazilo u dodir s plastikom kante u koju se smrad može lako zavući.

Još bolja opcija je preseliti smeće negdje dalje - primjerice na balkon, pa u kuhinji držati samo priručne vrećice za smeće za taj dan - koje ćete odmah odlagati čim ih napunite.

U prostorijama za pušenje uvedite poseban režim

U prostorijama u kojima se puši ustajali miris duhanskog dima često se uvlači do te mjere da ne pomaže provjetravanje. Ako nikako ne možete izbjeći pušenje u domu, iskušajte sljedeće trikove koji će vam pomoći:

  • Ne držite prozore otvorene na kip - cirkulacija zraka je premala da bi pomogla u provjetravanju. Radije širom otvorite prozor svakih sat vremena barem pet minuta
  • Redovito perite zavjese i kauče (oko jednom na mjesec) te dan nakon pranja nemojte pušiti u toj prostoriji jer se u vlažne predmete lakše uvlače mirisi. Tepihe i kauče perite tako da na njih prethodno stavite malo sode birkarbone
  • Nabavite svijećnjak za eterična ulja - u njemu se mala svijeća ili dušica postavlja na dno, a na vrhu je posuda u koju se stavlja voda. U vodu ukapajte četiri do pet kapi eteričnih ulja, najbolje nekih citrusnih jer su najefikasniji u uklanjanju mirisa
Miris u domu
  • Pomaže i trik s octom - u šalicu stavite oko 1 dcl octa (po izboru, kojeg već imate u kuhinji) te ostavite da isparava tijekom noći, a ujutro će prostorija biti svježa
  • Aktivni ugljen koji se koristi za rješavanje želučanih i crijevnih viroza također služi kao sakupljač mirisa, no pripazite da ga ostavite na višim policama izvan dohvata djece
  • Ako su u vašem domu pušači, odvojite jednu plastičnu kanticu (primjerice ambalaže od kiselog vrhnja ili sličnog) te je napunite talogom od kave. Opuške zatim bacajte u to i hermetički zaklopite, a soc kave bi trebao neutralizirati miris. Kad napunite kanticu, bacite je.
Super ideja za male prostore: Pomični zid rješava probleme
Super ideja za male prostore: Pomični zid rješava  probleme

Osvježite tepihe i prostirke

Za razliku od podova od pločica i drva, tepisi apsorbiraju smrad, pogotovo nakon nebrojenih prosipanja hrane i nereda. Pospite sodu bikarbonu po cijelom tepihu - ne samo na problematična područja, i pustite da odstoji nekoliko sati prije usisavanja. Ista metoda djeluje i na krevete i madrace za kućne ljubimce ako se želite pozabaviti drugim bolnim točkama u svojoj kući. Također, nemojte zaboraviti i kauče u čije se tkanine također može uvući smrad.

Iznad štednjaka postavite začinsko bilje i kore voća

- To sam naučila od svoje lukave majke koja je bila opsjednuta čišćenjem - kaže dizajnerica interijera Rhobin DelaCruz. Toplina iznad štednjaka će pomoći da se aktiviraju arome iz začinskog bilja ili pak kora naranči i limuna. Osim toga, sve te mirise možete još više raširiti ako zakuhate vodu u malom loncu i dodajte kriške citrusa i začinsko bilje, poput lavande ili mente.

Postavite svijeće po cijeloj kući

Miris u domu

Svijeće su očita opcija da svoj dom ispunite aromom koju volite, ali strateški smještaj jednostavan je način za povećanje njihove učinkovitosti.

- Postavite nekoliko svijeća tamo gdje biste najmanje očekivali - ali nemojte ih paliti - kaže dizajnerica interijera Dee Murphy.

Ona predlaže da ih postavite u ormarić za čaše, mjesto gdje spremate posteljinu ili ručnike, kao i police s knjigama koji će upiti ugodan miris. Ne samo da dobijete lijepo iznenađenje svaki put kad otvorite vrata, već će vaše stvari nositi aromu sa sobom gdje god ih upotrijebite.

Unesite prirodu unutra

Miris u domu

- Sobne biljke čiste zrak, a istovremeno uljepšavaju vaš dom - kaže Turner. Mnoge biljke, uključujući jasmin, eukaliptus i gardeniju, također nude ugodne mirise. Samo se pobrinite da imaju odgovarajuću temperaturu, razinu vlage i osvjetljenje.

Posteljinu ste sve vrijeme prali pogrešno: Ovako to treba raditi
Posteljinu ste sve vrijeme prali pogrešno: Ovako to treba raditi

Osvježite ventilacijske otvore

- Pričvrstite dezodoranse automobila na metalne letvice ventilacijskog otvora, primjerice onog u kupaonici, ostavi ili gdje god imate ventilaciju. Kako zrak puše, miris će se širiti cijelom sobom. Na taj način cijelom svojom kućom u jednom mahu možete dati jednolik miris - savjetuje DelaCruz za GoodHousekeeping.

Miris u domu

Dodajte miris maramicama za sušenje rublja

Iako postoje specijalizirano osvježivači mirisa za ormare, njihova mana je što arome ne traju dugo. No, s maramicama namijenjenim za sušenje rublja u sušilici isti efekt možete postići kad god poželite.

- Razmislite dalje od praonice rublja: Stavite nekoliko maramica u ormare, komode ili druge male prostore, poput polica za cipele - kaže DelaCruz. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme