Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Pater Simon Ašič: Došli su bolesni, a otišli zdravi i sretni

Znao je govoriti: "Sadašnji tempo života uzrokuje u njemu nemir, strah, stalnu napetost, razdražljivost i opće nezadovoljstvo. Takvo stanje dovodi do mnogih bolesti..."

VIDEO

Pater Simon Ašič (1906. – 1992.), cistercit iz samostana Stična u Sloveniji, najpoznatiji je redovnik tog više od 850 godina starog samostana. U svojem životu prikupio je dragocjena iskustva te stekao veliko znanje o ljekovitim biljkama i njihovu ljekovitom djelovanju te ih prenio u nekoliko knjiga. 

S paterom Simonom je uzor svim ljubiteljima ljekovitog bilja. Sam je nekoć napisao: “Najviše se veselim kad me ljudi koji su došli k meni bolesni, umorni i puni pesimizma ponovno posjete zdravi i zadovoljni”. 

Među zapisima koje nam je ostavio možemo pročitati:

“Čovjek nije bio nikad toliko ugrožen koliko je to danas. Sadašnji tempo života uzrokuje u njemu nemir, strah, stalnu napetost, razdražljivost i opće nezadovoljstvo. Nezadovoljan sam sa sobom zatvara se u sebe i postaje sve manje sposoban za normalne međuljudske odnose. Takvo stanje dovodi do mnogih bolesti: nervoze, smetnje krvotoka, bolesti srca, jetre i pluća”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Preporučao je i zdravu hranu, i to posebno jabučni ocat, med, zelje, voće..., a poznat je i njegov neobični doručak – kiselo zelje začinjeno medom.

Čajevi, jela, pripravci te sokovi za astmu i bronhitis od Patera Simona Ašiča

  • Čaj od anisa: Izvrstan je protiv astme, pomaže kod katara dišnih organa i pospješuje iskašljavanje. Jednu žlicu biljke treba kuhati u pola litre vode. Po žlicu toga čaja uzimati tri puta na dan tijekom četrnaest dana.
  • Napitak od zobi (ječam): Dobro djeluje kod iscrpljenosti i katara dišnih organa. Skuhamo je u pola litre vode, dodamo malo jabučnoga octa i zasladimo medom. I pijemo natašte.
  • Čaj od smrekine grančice: U proljeće ih naberemo, narežemo, kuhamo polagano barem jedan sat, dodamo med i onda više puta na dan uzimamo po jednu čajnu žličicu.
  • Čaj velika bedrenika (vrsta divljeg anisa): Jednu čajnu žličicu korijena poparimo s četvrt litre kipuće vode i popijemo na dan od dvije do tri šalice čaja.
  • Čaj od dubačca: Jednu žličicu bilja uzimamo na jednu čašu. Pijemo nekoliko puta na gutljaje.
  • Divizma: Tri žlice svježih ili suhih cvjetova poparimo litrom kipuće vode. Pijemo četiri šalice čaja na dan.
  • Čaj od tratinčice: Četiri žlice cvjetova i listova poparimo litrom vode. Pijemo više puta na dan.
  • Organe pročišćavaju i čajevi od ovih ljekovitih biljaka: gavez, ljekovita čestoslavica, mažuran, lopuh, pelin, poljska preslica, rosopas, oman, anis, dobričica, imela, turica, ružmarin, mirisna ljubica, oslad, rutvica, crni sljez i zlatnica.
  • Odoljen, borovičine bobice (kleka), marulja i paprena (divlja) metvica: Kod bronhijalne astme četiri žlice mješavine toga bilja poparimo litrom kipuće vode i ostavimo da odstoji pet minuta. Zatim procijedimo i pijemo tri puta na dan, između obroka, po jednu šalicu čaja.
  • Bazga (zova), kopriva, podbjel, stolisnik (hajdučka trava), trputac (bokvica): Pet žlica te mješavine poparimo litrom kipuće vode. Pijemo po tri žlice čaja svaki sat i po šest žlica nakon glavnih obroka, i tako dvanaest dana.
  • Bazga, divizma, plućnjak, pasja ruža (šipak), trputac: Pet žlica te mješavine poparimo litrom kipuće vode. Pijemo tri puta na dan po dvije šalice čaja između obroka.
  • Majčina dušica ili timijan, laneno sjeme: Četiri žlice mješavine poparimo litrom kipuće vode. Ostavimo stajati pola sata te potom čaj zaslađen medom pijemo više puta na dan.
  • Podbjel, metvica, stolisnik, pljuskavica: Svaki sat pijemo po tri žlice čaja, i to šest dana (u slučaju napadaja).
  • Divizma, tratinčica: Tri žlice mješavine poparimo litrom kipuće vode. Pijemo više puta na dan.
  • Bazga, matičnjak, trputac, rutvica: Kod bronhijalne astme pijemo čaj zaslađen heljdinim medom, i to dvije šalice prije obroka, ali tek u slučaju napadaja (šest dana).
  • Kopriva, stolisnik, trputac: Kod bronhijalne astme pijemo čaj zaslađen heljdinim medom, i to dvije šalice prije obroka, šest dana.

Jela

  • Hren: Naribamo ga i svaku večer uzimamo po jednu žličicu.
  • Kamilica: Dvije šake svježih cvjetova nasjeckamo, smiješamo s razmućenim jajetom, ispržimo na ulju i onda pojedemo s kruhom. Ujedno pijemo i čaj od kamilice.
  • Kiselo mlijeko ili jogurt: Uzimamo dva puta na dan po pola litre.
  • Žvačemo pčelinje saće
  • Žvačemo korijene gaveza (Oprez! Gavez nije za unutrašnju upotrebu. Ne gutati korijen gaveza!)
  • Med, pileća mast i hren: Jelo pripremimo od žličice hrena, pet žličica pileće masti i tri žličice meda, sve dobro promiješamo. Uzimamo nekoliko puta na dan po jednu žličicu, a prilikom napadaja i više. 
  • Bijeli luk: Jedan češanj pomiješamo sa žlicom meda, a onda mješavinu dodamo čaju od kamilice.

Masaže i oblozi

Divizma: Tinkturom od divizme masiramo prsa. Anisovo ulje: Anisovim uljem masiramo prsa (anis potopljen u maslinovo ulje). S glinom, octom, svježim kravljim sirom: Kilogram i pol sira stavimo na prsa od dva do četiri puta tijekom noći. Ujutro se operemo toplom vodom. S listovima kupusa i kelja: Na prsa stavljamo obloge od listova kupusa i držimo ih od dva do tri sata navečer, a sve pokrijemo vunenim rupcem.

Pripravci s vinom

Ružmarin: Dvije žlice ružmarina namačemo tri dana u litri bijeloga vina.

Mažuran: Četiri žlice svježe biljke namačemo četrnaest dana u litri bijeloga vina. Procijedimo i spremimo na hladno i tamno mjesto. Pijemo polagano jednom na dan po jednu čašicu nakon večere. Pljuskavica (kantarion, gospina trava): Tri žlice cvjetova namačemo četrnaest dana u litri bijeloga vina. Pijemo po čašicu prije objeda i večere.

red wine and grapes

Pripravci s octom

Ne koristite ovu  metodu ako imate problem sa želucem, visoku solnu kiselinu. žgaravicu, gastritis). Bijeli luk, limun, metvicu i kadulju zajedno skuhamo u litri vode. Dodamo jedan decilitar jabučnog octa. Procijedimo i pijemo po dvije šalice na dan.

Hren: Narežemo ga na kolutiće, prelijemo jabučnim octom da omekšaju i skuhamo ih. Potom ocijedimo, tekućini dodamo med i kuhamo dok se ne zgusne. Spremimo u staklenke. Uzimamo ujutro i navečer po jednu žlicu.

Pripravci s medom

Izbjegavajte pripravke s medom ako ste alergični na med ili polen, med zamijenite smeđim otopljenim šećerom ili ječmenim malteksom – Priroda na dar).

Crveni luk, bijeli luk ili anis: Prokuhamo ih s medom i uzimamo tijekom dana na žličice. Zapržimo dvadeset dekagrama šećera dok ne požuti, dodamo šest žlica meda i u to umiješamo nasjeckane dvije srednje velike glavice crvenog luka. Dodamo i litru vode. To se kuha u otvorenoj posudi toliko dugo dok ne ishlapi polovica tekućine. Procijedimo, spremimo u staklenke i dobro začepimo. Pijemo tri puta na dan po jednu žlicu prije obroka.

Pripravci s uljem

Anisovo ulje: Uzimamo tako da nakapamo od dvije do četiri kapljice ulja na šećer.

Sokovi

Crveni luk: Iz očišćena luka istisnemo sok. Pijemo ga natašte, razrijeđena mlakom vodom. Dodamo jednu žlicu meda. Trputac: Sok od trpuca s vinom ili jabučnim octom pročišćava pluća i bubrege. Povrtnica (crna rotkva), artičoka, šumska jagoda

Sirupi za astmu

  • Glavati kupus: U sok od svježih listova dodamo jednaku količinu meda ili šećera, skuhamo i procijedimo. Uzimamo po osam žlica na dan.
  • Smrekini vršci: U proljeće beremo smrekine vrške te ih stavljamo u staklenke, i to naizmjence sloj vršaka i sloj šećera. Ostavimo na suncu da se šećer otopi. Uzimamo žlicu.
  • Trputac (bokvica): Jednu šaku nasjeckanih listova namočimo u litri rakije, ostavimo stajati sedam dana, procijedimo, dodamo 25 dekagrama šećera te dobro promiješamo. Pijemo tri žličice na dan.
  • Listove ljekovite biljke (npr. pola kilograma trpuca) nasjeckamo, malo poparimo i istisnemo sok kroz krpu. Iscijeđeni sok prelijemo vodom, dodamo još med (pola litre) i šećer (pola kilograma) te polagano kuhamo dok se ne zgusne. Ohladimo, procijedimo i stavimo u staklenke. Uzimamo po žličicu natašte i prije spavanja.
  • Crveni luk: Dvije veće glavice luka narežemo, popržimo 20 dekagrama šećera, dodamo šest žlica meda i sve to prelijemo s pola litre vode te kuhamo u otvorenoj posudi dok polovica tekućine ne ishlapi. Procijedimo i spremimo u staklenke. Pijemo tri puta na dan prije obroka.
  • Cvjetove svježe ljekovite biljke (podbjela, tratinčice, maslačka) ili mlade vrške borovice i smreke sitno narežemo te slažemo u staklenku naizmjence sa šećerom u po dva centimetra. Staklenku ostavimo na suncu od 15 do 30 dana. Procijedimo u boce i na gutljaje pijemo razrijeđeni sirup. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam