Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Patite od morske bolesti? Ovih 9 savjeta to će vam olakšati...

Patite od morske bolesti? Ovih 9 savjeta to će vam olakšati...
1

Ako se užasavate svakog putovanja jer znate da će vam biti loše pokušajte s ovim savjetima - tehnikama disanja, preuzimanjem kontrole ili pak đumbirom

VIDEO

Još uvijek nije jasno zašto nekim ljudima postane loše u vožnji bilo autom, vlakom ili brodom, a drugima ne. Stručnjaci vjeruju da je problem u "lošoj komunikaciji" senzornih centara, oka i unutarnjeg uha. Simptomi morske bolesti uključuju: 

  • vrtoglavicu
  • glavobolju
  • mučninu
  • znojenje
  • pretjeranu proizvodnju sline
  • povraćanje
  • podrigivanje
  • akutnu svjesnost trbuha i
  • hiperventilaciju u ekstremnim slučajevima.

Tablete vam svakako mogu pomoći, no ako se želite riješiti ove dosadne nuspojave poduzmite sljedeće korake. 

1. Preuzmite kontrolu nad situacijom
Pokušajte vi voziti auto. Kod vozača mozak drugačije funkcionira i ima bolji pregled nad situacijom. On koristi svoje motorne vještine da kontrolira auto i predvidi pokrete. Ako se morate voziti kao putnik pokušajte sjediti naprijed bilo u autu ili na trajektu. Tako ćete imati bolju kontrolu nad kretanjem. Ako pak zapnete na stražnjem sjedalu pokušajte se opustiti razgovorom i osigurati si dotok zraka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Pripazite na hranu i piće
Pazite što jedete dok putujete. Izbjegavajte alkohol, cigarete, hranu ili pića koja vam inače ne odgovaraju, jake mirise, tešku i začinjenu te masnu hranu. Sve to može vam još više pojačati osjećaj morske bolesti. 

3. Nađite pravo mjesto
Na brodu se kretanje najmanje osjeti na donjoj palubi blizu sredine broda. Puno jače ljuljanje osjećate na višim razinama i u vanjskim kabinama. U avionu se pokreti najmanje osjete na sjedalima iznad krila, u sredini. 
Izolirajte se od drugih jer ako čujete još nekog da priča o mučnini može vam biti još gore.

4. Fokusirajte se na jednu točku
Idealno bi bilo kada bi mogli leći kako bi se vaš senzorni sustav mogao odmoriti i "posložiti". No u većini prijevoznih sredstava to nije moguće. Učinite što možete - sjedite u vlaku okrenuti u smjeru vožnje i zagledajte se u jednu točku na horizontu. To isto možete učiniti i u autu ili na brodu. 

5. Umirite sami sebe
Tzv. verbalni placebo pokazao se uspješnim na mornarima koji su sami sebe uvjeravali da neće patiti od morske bolesti. I uspjeli su. Recite sami sebi "neće mi biti loše", "bit će sve u redu", "ja ću biti dobro i uživat ću u putu" ili bilo koju drugu afirmaciju koja će vam pomoći. Tehnike disanja također su od velike pomoći - pokušajte duboko udahnuti i brojati do sedam u jednom udahu te u jednom izdahu ponovo izbrojati do sedam. Ponavljajte udah-izdah do sedam i polako ćete se smiriti.

6. Prevarite sami sebe
Pokušajte tijelo navikavati na ono što želite. Npr. ako vam postane mučno nakon što pet minuta čitate u vožnji, prestanite i odložite knjigu. Nakon nekog vremena ponovo uzmite knjigu i čitajte samo pet minuta. Ponovno prekinite. Nakon nekoliko takvih pokušaja povećajte minutažu i pokušajte čitati 8 minuta, pa 10 minuta. 

7. Đumbir
Ovaj prirodni sastojak cijenjen je između ostalog i zbog sprečavanja mučnine. Skuhajte si čaj od njega ili ga jednostavno malo naribajte u vodu ili čaj. 

8. Što više znate, to vam je lakše
Jeste li znali da morska bolest prođe sama od sebe nakon otprilike tri dana? Tijelo se samo prilagodi novim situacijama sa svojim senzornim osjetilima. Zato kad krenete na put ponovno krenite i razgovarati sa sobom da će sve biti u redu i da se nećete osjećati loše je će se tijelo samo naviknuti. Pomaže i da što više čitate o tome. Što više znate, to će vam biti lakše razumjeti ono što se događa, prihvatiti to i procesuirati. 

9. Lijekovi
Ako patite od jake morske bolesti i ništa od navedenog vam ne pomaže, specifični lijekovi hoće. Imajte na umu da ih treba uzeti pola sata do sat ranije i da vas mogu omamiti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...