Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
20 komentara

Pažljivo birajte: Boje za kosu mogu izazvati čak i alergije

KUPITI RANIJE Proizvođači savjetuju da se boja prije prvog korištenja ispita 48 sati ranije zbog mogućih reakcija na koži. Potrošači nikad ne smiju bezuvjetno vjerovati proizvodu

Foto: Dreamstime
20 komentara

Boje za kosu međusobno se razlikuju i po trajanju, odnosno postojanosti na kosi. Preparati čije smo deklaracije analizirali sadrže kemijske spojeve koji međusobno reagiraju unutar kose.

U prisustvu vodikova-peroksida, popularno zvanog hidrogena, dolazi do nastajanja većih obojenih molekula. Do procesa bojenja zapravo dolazi tek kad sve ove male molekule prođu kroz kutikulu, odnosno vanjski sloj vlasi i uđu u koru vlasi. Male molekule ovoga tipa kemičari nazivaju prekursorima, jer iz njih nastaju veće molekule. Među ove spojeve spadaju p-fenilendiamin te p-aminofenoli.

U ovim proizvodima su vrlo važni i spojevi za nijansiranje, takozvani modifikatori, a tu spadaju na primjer m-aminofenol za smeđu te crveno-ljubičastu, rezorcinol za postizanje zelene i smeđe boje, a za plave nijanse tu su m-diamini.

Korištenjem vodikova-peroksida kao oksidacijskog sredstva dolazi do razgradnje prirodnog pigmenta prisutnog u kosi, a do ove reakcije dolazi pri povišenim vrijednostima pH pa se, na primjer, u tu svrhu dodaje amonijak. Osim amonijaka, koji ima neugodan miris i ljudi ga zbog toga ne vole, može se koristiti etanolamin, a djelovanje prema boji i kosi je podjednako.

Može imati neugodan miris

Boje koje smo ovoga puta analizirali spadaju li u takozvane oksidativne. Riječ je o bojama koje se mogu nanositi profesionalno u salonima ili kod kuće. Za boje je bitno da ne oštećuju vlasi, a da prilikom bojenja ne boje vlasište te da imaju što manje štetnih učinaka, kako po kožu, tako i po zdravlje općenito. Važno je da je senzibilizacija, odnosno moguća iritacija svedena na minimum.

U idealnom slučaju, boja se ne smije mijenjati, na primjer, na suncu, tijekom pranja pod utjecajem vode i šampona te raznih pripravaka koji se koriste za oblikovanje i njegu kose, poput regeneratora i lakova.

Kod svih ovih pripravaka važno je strogo se pridržavati uputa za upotrebu. Pogotovo ako je riječ o proizvodima koji sadrže kemikalije kojima je upotreba strogo ograničena, što je zapravo slučaj s tvarima koje se nalaze u proizvodima za bojenje kose. Svako izlaganje kemikalijama za trajno bojenje kose, osim što dovodi do estetskog učinka po izgled kose, neizbježno utječe i na cijeli organizam.

U kojoj mjeri će ovaj utjecaj biti izražen ponajviše ovisi o pojedincu, učestalosti izlaganja tim proizvodima, vrsti proizvoda, načinu upotrebe i drugim faktorima.

Može imati i opasne tvari

Upravo iz tog razloga tijekom godina Europska komisija sve više smanjuje broj dopuštenih kemikalija u ovim proizvodima jer se smatra da donose određeni rizik po zdravlje ljudi.

Neki od sastojaka mogu izazvati i različite reakcije, na primjer, alergijsku. Kod ovog tipa bojenja uvijek će doći do djelomičnog oštećenja vlasi. Potrošači nikad ne smiju bezuvjetno vjerovati proizvodu, nego kritički pročitati deklaraciju i dodatno se informirati.

Uvijek treba dobro čitati deklaracije

Na nekim bojama piše da nisu za bojenje trepavica i obrva, a navode da to može dovesti do sljepila. Boje najčešće nisu za mlađe od 16 godina.

Boje za kosu u hrvatskim trgovnama:

Etanolamin je manje neugodan

Sadrži rezorcinol, a umjesto amonijaka etanolamin. U njegujućoj maski su ulja badema i arganovo te pantenol.   Ima i vodikov peroksid te konzervanse.

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Syoss  34,90 kn

Nije za bojenje oko očiju    

Na bazi je amonijaka, a osim vodikovog-peroksida ima i rezorcinol te fenilendiamin kao glavni prekursor iz kojeg će nastati konačna boja.

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Réell’e   22,90 kn    

Ispitati boju 48 sati ranije

I ovaj proizvod sadrži vodikov-peroksid, amonijak, fenilendiamin, rezorcinol, a balzam sadrži njegujući karite maslac te ulja masline i avokada. 

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Garnier   26,90 kn    

Otopina amonijaka 

Ima otopinu amonijaka te etanolamin za bolje uvjete pri bojenju. U njegujućoj maski su keratin i pantenol. Ima i razne modifikatore, rezorcinol, m-aminofenol i drugo.

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Palette   22,90 kn 

Nije za mlađe od 16 godina

Ima amonijaka, a za razvijanje boje je vodikov-peroksid. Ima i rezorcinol, fenil-endiam. Ne smije se stavljati na oštećeno ili nadraženo tjeme. 

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

L’Oréal  49,90 kn    

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message