Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Peludnu alergiju mogu potaći i lubenice, tikvice te banane

Peludnu alergiju mogu potaći i lubenice, tikvice te banane
1

Ako nakon što zagrizu hranu osjete svrbež i peckanje u ustima te okus sličan papru (čak i ako papra nema u jelu), alergičari bi je istog trenutka trebali prestati jesti

VIDEO

Najčešći alergeni, odnosno tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju, u mlađe djece su jaja i mliječni proizvodi, a u starije djece i odraslih za niz neugodnih simptoma najviše su odgovorni kikiriki i plodovi mora. Oko dva-tri posto odraslih alergično je na hranu, no uzroci alergija su različiti. Potvrđeno je kako je jedan od načina da ne razvijete alergiju taj da imate dobru mikrofloru želuca i crijeva. 

Uz probiotičke jogurte, prirodne antibiotike te zdravu prehranu i uredan način života, mikrofloru će zaštititi i crni kumin, od kojeg se najčešće upotrebljava ulje. Iako je jak imunitet uz dobru mikrofloru temelj obrane od alergija, i on katkad može neobično reagirati te pobrkati proteine iz hrane s peludom. Zbog toga oboljeli od peludne groznice imaju i veće šanse da razviju alergiju i na sirovo povrće, voće te orašaste plodove. Tako bi, primjerice, ljudi alergični na ambroziju trebali osobito izbjegavati banane, lubenice i tikvice. No dobra vijest je da se većina alergenskih proteina iz voća i povrća može uništiti kuhanjem. Ipak, osjetljivi moraju uvijek biti na oprezu.

Ako nakon što zagrizu hranu osjete svrbež i peckanje u ustima te okus sličan papru (čak i ako papra nema u jelu), alergičari bi je odmah trebali prestati jesti te što prije posjetiti specijalista za alergije.

Antibiotici

Budući da ubijaju gotovo sve pred sobom, antibiotici se ubrajaju u glavne razloge alergija. Oni time ugrožavaju mikrofloru, sustav bakterija koji štiti od alergena.

Kako se zaštititi

Probiotici pomažu da se obnovi mikroflora i ojača imunitet nakon uporabe antibiotika. Prehrana bogata vlaknima te voće i povrće štite gastrointestinalni trakt. 

Unutarnje zagađenje

Grinje, dlake, plijesan i kuhinjske pare zagađuju dom te uzrokuju napadaj alergije. Stare kuće, zgrade i uredi imaju loše ventilacijske sustave, no ni u novima zrak nije bolji. 

Kako se zaštititi

Pomoći će pročistači zraka koji će uvelike smanjiti količinu štetnih čestica. Budući da se grinje najbolje razmnožavaju u vlagi, koristan je i odvlaživač zraka.

Stres

Tijekom stresnih situacija u krvotoku se oslobađaju visoke razine histamina, kemikalije koja aktivira alergijsku reakciju organizma. 

Kako se zaštititi

Ako unaprijed znate da ćete se naći u stresnoj situaciji, recite liječniku da vam propiše kortikosteroidni sprej za nos koji brzo pomaže tijekom napadaja. 

Alergični zbog alkohola? O, da

Osim uobičajenih alergija koje dosežu “vrhunac” u proljeće i ljeto, sve su češće i one koje se pojavljuju neovisno o dobu godine. Zato je dobro provjeriti je li ono što roditeljima izgleda kao bezazleno curenje nosa zapravo cjelogodišnji alergijski rinitis. Glavni uzroci su prašina, životinje, ali ponajviše grinje. Na alergene, osobito one iz hrane, posebno su osjetljiva djeca. Alergijska reakcija uglavnom se očituje kao promjena na koži, odnosno postaje suha, zatgenuta, crvena te svrbi. U većine djece nju pokrenu proteini iz mlijeka, ali i jagodičasto voće te riba, i to osobito ako im se daje prije kraja prve godine. Dolaskom vrućih dana pojavljuju se i alergije na sunce, čiji je najčešći simptom osip. Prva pomoć je hladan oblog, a zatim se valja javiti liječniku koji će otkriti što bi moglo biti uzrok. 

U odraslih alergijsku reakciju na pelud mogu pogoršati i alkoholna pića, pa se ne treba čuditi otkud napadaj kihanja baš nakon što ste popili pivo. 

Alkoholna pića

Histamin iz piva, vina i žestokih pića može razbuktati simptome peludne groznice. Redovito pijenje vina može povećati i rizik od sezonskih alergija i među onima koje one inače ne bi zahvatile.

Kako se zaštititi

Ako se ne možete odreći alkohola, jedino što možete napraviti kako biste ublažili alergiju je da ne pijete tijekom napadaja. Preporučuje se i popiti čašu vode nakon svakog pića. 

Plivanje u bazenu

Otrovne kemikalije na bazi klora iz bazena škode dišnim putevima, pa su plivači osobito osjetljivi na alergije. Osjetljivost se povećava što ste dulje u bazenu te su najugroženiji redoviti korisnici bazena. 

Kako se zaštititi

Prejak miris klora izvan i unutar bazena pokazuje da ga ima previše pa je bolje kloniti se takvih mjesta. Iritirane oči, koža i grlo također su znakovi viška klora u bazenu. Čak se i oni sa slanom vodom dezinficiraju tom tvari.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku