Gastro showom „Iz vrta na stol“ otvorena je prošli tjedan Osječka ljetna noć. Donosimo recept koji je zainteresiranim posjetiteljima pripremao chef Krešimir Ciprić
Penne i rižoto s gljivama po recepturi "Iz vrta na stol"
Gastro show "Iz vrta na stol" najava je nacionalnog projekta "Urbani vrtovi" koji se nakon Zagreba šire u Osijek. Chef Krešimir Ciprić pripremio je tada pravu deliciju, a 10.9. ćete opet imati priliku okusiti specijalitete napravljene od svježe ubranih namirnica iz plodnih „OSječkih urbanih vrtova“ u vrtu "Rastanci".
Poljoprivredno ekološko imanje Green Friends, koje se bavi cjelogodišnjem uzgojem svježeg začinskog i ljekovitog bilja te sezonskim uzgojem eko povrća, podržalo je gastro show u Osijeku donirajući svoje začine koji su dali jelima poseban okus. Nakon godina rada u ekološkoj proizvodnji začinskog i ostalog bilja, stekli su mnoga iskustva te uvidjeli potrebu i želju ljudi za znanjem o takvom načinu života.
Radionice pripreme zdravih obroka
U vrtu Green Friendsa i zelenim eko prostorima za uzgoj oni provode radionice o uzgoju bilja te u suradnji s renomiranim kuharima uče polaznike kako pripremiti zdrave obroke. Sastavni dio je učenje o vrijednostima takve hrane u našem životu, a sve se događa u njihovom prirodnom okruženju. Kako bi eko proizvode približili svima, chef Krešimir Ciprić, koji vodi dio Škole zdravog kuhanja, je pripremio zdrave obroke na gastro showu čije recepte vam donosimo u nastavku.
Da bi iz eko proizvoda izvukli maksimalnu vrijednost, kuhalo se u visokokvalitetnom Delimano posuđu koje čuva vrijednost hrane.
Zdravi recepti:
Penne s pršutom i tri arome kadulje za 4 osobe
Sastojci: 0,4 kg tjestenine penne, 0,12 kg pršut, 0,5 kg sježa rajćica ili cherry rajćica
0,05 kg rikula, 0, 05 kg bademi, 0,15 l maslinovo ulje, 0,10 kg maslac, 0,05 lit slatko vrhnje, 0,1 kg grana padanno sir, listići svježe kadulje
Priprema:
Pesto od rikule; u visoku usku posudu staviti maslinovo ulje, bademe, grana padannoi rikulu te sa štapnim mikserom usitniti do skroz fine teksture. Ako bi masa bila pregusta dodajte malo ulja.
Tjesteninu skuhati u slanoj vodi i ocijediti. U posudi na laganoj vatri rastopiti maslac sa malo maslinovog ulja, dodati lisiće kadulje i smanjiti vatru te pržiti jednu do dvije minute. Nakon toga dodati sitno narezan pršut i malo pojačati temperaturu, kada pršut otpusti masnoću još pojačati vatru i dodati sjeckanu rajčicu ili cherry rajčicu prerezanu po pola. Na srednje jakoj vatri pržiti 3-4 minute i zatim dodati kuhanu tjesteninu sve dobro promješati i nakraju dodati slatko vrhnje i poslužiti na tanjure. Za kraj jelo posipati naribanim sirom i pestom od rikule i badema.
Rižoto sa gljivama, porilukom i svježim timijanom aromatiziranim s limunom za 4 osobe
Sastojci:
0,4 kg riže za rižoto
0,1 lit bijelo vino
0,2 kg poriluk
O,05 l bučino ulje
0,5 kg raznih gljiva (bukovače ,vrganji ,šampinjoni…)
0,10 kg maslac
0,1 kg grana padanno sir
O,15 kg camembert sir
0,05 suncokretovo ulje
Svježi timijan sa aromom limuna
Više informacija potražite na specijalu Urbani vrtovi.
Gradski vrt Mandlova dobio svoju sportsku zonu
U sklopu projekta Urbani vrtovi organizirana je sportska zabava u povodu otvorenja još jedne sportske zone u gradskim vrtovima – Novi travnjak sportske zone Gradskog vrta Mandlova isprobao je i gradonačelnik Milan Bandić – Gradski vrt Sveta Klara proglašen najuređenijim Gradskim vrtom ZagrebaSočna piletina i kotlet s grilla za prste polizati za ljetni ručak
Ljeto je vrijeme kada nastojimo ručak pripremiti u 20-ak minuta. Donosimo recepte za sočnu piletinu i savršen kotlet s grilla uz Šafram začine koji će zadovoljiti i najistančanija nepcaVelika Gorica zelenija za još jedan prekrasan gradski vrt
Zelenom akcijom projekta Urbani vrtovi svečano je otvoren drugi gradski vrt u Velikoj Gorici – otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak