Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Pesticidi na voću i povrću mogu štetiti muškoj plodnosti

Učinci kemikalija primjećuju se već kod nerođenih dječaka u maternici, a nedostatak testosterona izaziva nizak broj spermija i rak testisa kasnije u životu

Fotolia
Foto: Fotolia
2 komentara

Čak 30 od 37 kemikalija s usjeva štetno djeluje na rad muškog hormona testosterona, otkrila je studija Europske komisije. No 16 od 30 kemikalija nije povezano s hormonskim poremećajima koje te kemikalije mogu izazvati. Pesticidi pronađeni na voću i povrću tako mogu značajno štetiti muškoj plodnosti jer je testosteron presudan za zdrav muški reproduktivni sustav. Nedostatak testosterona može se primijetiti već kod fetusa dječaka u maternici što povećava rizik od poremećaja reproduktivnog sustava, a u kasnijem životu postoji opasnost od manjeg broja spermija i razvoja raka testisa. 

U istraživanju su se koncentrirali na pesticide i fungicide koji se koriste širom Europe. Mnogi od njih nanose se na jagode, salatu i grožđe. Kako bi ova saznanja bila potpuna, istraživači tvrde da im treba pomoć barem dviju tvrtki proizvođača pesticida te suradnja Europske Unije. Mnoge od njih ne čude takvi rezultati jer su pesticidi napravljeni kako bi napali mozak i živčani sustav insekata. 

- Dječake i trudnice se potiče da jedu puno voća kako bi bili zdraviji. Zato je izrazito važno ispitati učinak pesticida na hormone, osobito sada kada znamo da potkopava muško reproduktivno zdavlje - rekla je voditeljica istraživanje Elizabeth Green Salter.

Udruge za zaštitu usjeva tvrde da su sve kemikalije opsežno testirane prije i nakon dolaska na tržište, ali Europska unija će vrlo vjerojatno postrožiti kriterije i uložiti dvije milijarde kuna kako bi proveli više od 200 testova.

Na Zdravakrava.hr saznajte koje voće i povrće nije ugoženo pesticidima, te tako sačuvajte zdravlje i plodnost!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message