Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
170 komentara

Pet činjenica zašto je dobar razvod bolji od lošeg braka...

Mnogi će kao razlog za ostajanje u nesretnom braku navesti dobrobit djece, no stručnjaci tvrde kako to često nosi više štete nego koristi i šalje im krivu poruku

Fotolia
Foto: Fotolia
170 komentara

Svatko tko razmišlja, razmišljao je ili je prošao kroz razvod braka zna da je situacija mnogo kompliciranija ako su u nju uključena djeca. I dok će jednima njihova dobrobit biti glavni razlog za ostanak u lošem braku, psiholozi kažu da time djeci čine medvjeđu uslugu, osobito ako se radi u odnosu punom neprijateljstva, pasivne agresije, a osobito bilo koje vrste zlostavljanja.

Iako brojna istraživanja pokazuju da je razvod roditelja velika trauma za dijete, treba voditi računa i o trajnoj emocionalnoj šteti koju dijete trpi u domu s roditeljima koji ne mogu pronaći zajednički jezik, piše The Huffington Post.

1. Dva doma u kojima nema svađa

Ovo omogućava djeci da budu upravo to - djeca, a ne mirotvorci koji osluškuju razgovor i svađu roditelja, strepe od povišenih tonova ili osjećaju spektar negativnih osjećaja dok nemaju emotivnu zrelost za obradu istih. Zbog toga mogu kriviti sebe, osjećati stalnu nesigurnost...

Iako je odlazak u dva doma velika promjena, ako u njima nema svađa svakako će biti dugoročno bolja za djecu. Nemojte se zavaravati kako zbog toga djeca više pate, oni mogu žaliti za vremenom dok ste svi živjeli skupa, ali samo zato što su se priviknuli na loše i smatraju to normalnim.

2. Stabilnija emotivna situacija

Stvari su komplicirane nekoliko mjeseci nakon razvoda i odvajanja, no većina obitelji ipak uspješno prođe kroz ovu prilagodbu te nađu novu viziju svakodnevice, čiji je temelj stabilnija emotivna situacija. Naravno, za tako nešto je potrebno da oba roditelja budu zreli i stavljaju dobrobit djece na prvo mjesto, odnosno da dijete ne pokušavaju "okrenuti" protiv drugog roditelja, kupovati ga poklonima...

thinkstock

3. Pozitivan primjer rada na vlastitoj sreći

Djeca koja su odrastala uz roditelje u nesretnom braku usvajaju vrijednosti iz odnosa koji su godinama gledali. Zbog toga i sami u budućnosti mogu tražiti sličnu dinamiku odnosa, smatrajući ju normalnom, ili pak tražiti partnere s istim manama kakve su imali njihovi roditelji, kako bi ih "ispravili". Jedna od dužnosti roditelja je i učenje djeteta o tome da sam mora raditi na svojoj sreći i birati ono dobro za sebe, a ne postoji bolji način da im to pokažu nego vlastitim primjerom.

4. Učenje o kompromisu

Nakon što vide roditelje kako se međusobno poštuju i dogovaraju nakon razvoda te se trude riješiti stvari koje moraju da bi situacija normalno funkcionirala, djeca uče da je kompromis bitan. Iako niti jedan razvod nije bez svojih izazova, preživljavanje njega važna je životna lekcija za sve sudionike, kao i da ljubavno-seksualni odnosi ne utječu na ljubav koju roditelji imaju prema djeci.

5. Sretniji roditelji mogu pružiti više djeci

Frustriran, očajan, depresivan, ljut ili naprosto nesretan roditelj kao takav nema volje niti energije baviti se previše djetetom jer je opterećen svojim mukama - što je sasvim ljudski i prirodno. No ako takvi osjećaji traju u lošem odnosu, u svakom je slučaju nužno da roditelj pronađe vlastiti mir i sreću kako bi više mogao pružiti i samom djetetu.

Više o razlozima ostajanja u lošem braku, zamki otvorenog braka i rastavama pronađite u specijalu Brak 21. stoljeća portala Zdrava Krava. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message