Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Pet dodataka u kućnoj ljekarni koje je uvijek dobro koristiti

Pet dodataka u kućnoj ljekarni koje je uvijek dobro koristiti
1

Kod kuće je dobro imati i redovito koristiti riblje ulje, vitamin D, aktivne probiotike i pycnogel. Uzima li se folna kiselina, vitamin E ili selen moguće je predoziranje

VIDEO

Čak dvije trećine ljudi redovito uzima razne dodatke prehrani, no stručnjaci upozoravaju da s nekima od njih treba biti oprezan. Analiza je pokazala da je iz široke palete dodataka prehrani samo nekoliko njih doista potrebno. To su riblje ulje i vitamin D, koji su svima dobro došao dodatak, zatim biljni steroli i stanoli za one s povišenim kolesterolom, probiotici za one s probavnim problemima te pycnogenol za ublažavanje bolova. 

Prije no što počnete uzimati folnu kiselinu, vitamin E, selen ili beta-karoten, obvezno se posavjetujte s liječnikom. Postoji mogućnost da ih već dovoljno dobivate iz hrane i multivitamina te biste se mogli predozirati. 

Riblje ulje čuva srce

Riblje ulje jedini je dodatak prehrani čija redovita uporaba smanjuje rizik od bolesti srca. Obiluje omega-3 masnim kiselinama te snižava tlak i trigliceride, pa smanjuje rizik od moždanog udara.

Vitamin D je kralj dodataka

Vitamin D povećava apsorpciju kalcija te štiti od raka dojke, debelog crijeva i jajnika. Smanjuje rizik od razvoja autoimunih bolesti - dijabetesa tipa 1, multiple skleroze i reumatoidnog artritisa. 

Steroli i stanol za niži kolesterol

Sprečavajući zadržavanje lošega kolesterola, mogu sniziti njegovu razinu za 20%. Smanjuju i rizik od raka dojke, želuca i debelog crijeva, a njihov nedostatak povećava rizik od infarkta.

"Čistači organizma"

Aktivni probiotici koji sadrže LGG djeluju na imunološki sustav i pojačavaju obranu od virusnih bolesti. Čuvaju od štetnih i pomažu u obnovi dobrih bakterija te ublažavaju upalne bolesti crijeva.

Pycnogel protiv bolova

Ekstrakt kore francuskoga primorskog bora djeluje protuupalno, smanjuje bol i ukočenost kod osteoartritisa. Pomaže kod srčanih bolesti, snižava tlak i kolesterol te razinu šećera u krvi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith