Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Pet specijalističkih pregleda na koje bi muškarci morali otići

Uz uobičajenu obiteljsku anamnezu, sistematski treba uključivati ​​mjerenje otkucaja srca, tjelesne temperature, krvnog tlaka i pregled prostate, preporuke su iz Centra za kontrolu bolesti

Medical exam
Foto: AlexRaths
8 komentara

Istraživanje pokazuje da muškarci manje koriste usluge primarne zdravstvene zaštite nego žene. I premda se žene suočavaju s rizicima poput rađanja, muškarci u svjetskom prosjeku umiru mlađi.

Ključno je da vam pregled bude prioritet, čak i ako mislite da za to nemate vremena ili nemate redovnog liječnika, kaže direktorica i docentica u Online Healthcare Management, Karen Schechter. Dodaje i da će dobar liječnik, ako mu kažete sve što treba znati, često obratiti pozornost na medicinske probleme za koje možda ni ne znate da ih imate. A kako je prevencija uvijek bolja od liječenja, evo pet pregleda na koje bi po njoj svi muškarci trebali otići.

1. Sistematski pregled

Liječnici preporučuju da se barem jednom godišnje pregledaju kolesterol, krvni tlak i razina šećera u krvi, da bi se smanjio rizik od ozbiljnih bolesti i stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti, srčani i moždani udar i dijabetes.

Medical exam | Autor: AlexRaths Foto: AlexRaths

Uz uobičajenu obiteljsku anamnezu, sistematski treba uključivati ​​mjerenje otkucaja srca, tjelesne temperature, krvnog tlaka i pregled prostate, preporuke su iz Centra za kontrolu bolesti (CDC). Ako imate 45 ili više godina, prekomjernu tjelesnu težinu ili bilo kakve znakove predijabetesa, liječnik može izmjeriti i razinu šećera u krvi.

2. Dermatološki pregled

Ne treba paziti samo na madeže čudnog izgleda, jer osim njih postoje još neki znakovi koji mogu upućivati na rak kože, pa jednom mjesečno nakon kupanja ili tuširanja dobro pregledajte imate li kakve promjene na koži, preporučuje Američko društvo za rak (ACS). Pokazalo se da takve samokontrole smanjuju rizik smrtnosti od melanoma za više od 60 posto, zahvaljujući ranom otkrivanju.

Foto: Dreamstime

Potražite ove znakove upozorenja na madežima i promjenama (mrljama) na koži:

- Asimetrija: Jedna polovica ne odgovara drugoj polovici.
- Granica: Granica je nepravilna ili nazubljena.
- Boja: Dvije ili više različitih boja na jednom mjestu, npr. smeđa, crna, tamno crvena i/illi crvena.
- Promjer: veći promjer od gumice na vrhu olovke.
- Površina: Madež je povišen iznad površine kože.

Dermatološki se pregledi kože obično ne preporučuju rutinski (osim ako imate obiteljsku anamnezu ili primijetite jedno od gore spomenutih atipičnih stanja tijekom samopregleda), pa od svog obiteljskog liječnika zatražite uputnicu.

stressed woman screaming frustrated thinking too hard steam coming out of head REAGIRAJTE NA VRIJEME 8 tihih znakova da vam stres svakodnevno narušava zdravlje

3. Kolonoskopija

- Američko društvo za rak preporučuje da od 45 godine počnete raditi kolonoskopiju, pregled koji će pokazati ima li bojazni od raka debelog crijeva - kaže Schechter. 

Kolonoskopija je najčešći pregled raka debelog crijeva, ali sada su dostupni i testovi stolice i virtualne kolonoskopije. Schechter preporučuje da, kad dođete na pregled, gastroenterologa pitate o tome kakav pregled najbolje odgovara vašem zdravlju i obiteljskoj povijesti.

4. Čišćenje zubi

Ako su oči ogledalo duše, usta su ogledalo cjelokupnog zdravlja. Prema podacima Američke stomatološke udruge (ADA), čak 100 milijuna Amerikanaca ne posjećuje stomatologa niti jednom u godini. Iz ADA-e napominju da se iz daha i stanja zubi i desni mogu prepoznati neke sinusne infekcije, nedostaci vitamina, dijabetes i još mnogo toga.

Foto: Dreamstime

- Budući da je svaki dio tijela povezan, stomatološki pregledi trebaju biti dio godišnje rutine - kaže Schechter i dodaje da u razgovoru sa stomatologom treba utvrditi učestalost pregleda. Ali općenito, kaže, cilj je da se dvaput godišnje ide na čišćenje zubi. Pri jednom od posjeta stomatologu ćete, napominje, vjerojatno dobiti i rendgenski snimak kako biste provjerili svoje zdravlje zuba iznutra prema van.

POGLEDAJTE VIDEO (kako pravilno oprati zube):

OPREZ! Kod nekih prestegnuta kravata može izazvati moždani udar

5. Oftalmološki pregled

Pregledi očiju nisu samo za one kojima su potrebne korektivne leće: liječnici na njima mogu uočiti i rane znakove glaukoma, visokog krvnog tlaka ili dijabetesa. Sveobuhvatni pregled nadilazi testove vida i provjerava cjelokupno zdravlje očiju. 

Ophthalmology eyesight examination | Autor:                Foto: Američka udruga oftalmologa (AOA) preporučuje preglede očiju najmanje svake dvije godine, a češće ako imate vizualno naporan posao ili hobi, obiteljsku povijest lošeg vida ili druge zdravstvene probleme koji mogu utjecati na vaše oči, poput visokog kolesterola,depresije ili tjeskobe, piše Prevention

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message